Що після #metoo та #янебоюсьсказати? У Києві відбудеться серія публічних заходів про сучасний фемінізм

93 переглядів

22-24 жовтня в Києві в просторі MetaCulture (вул. Нижньоюрківська, 31) відбуватиметься художня лабораторія Metamorphoses Lab, в рамках якої 16 діячок мистецтва з Вірменії, Азербайджану, Німеччини, Грузії, Молдови, Росії та України говоритимуть про сучасні фемінізми у своїй творчості та в суспільстві загалом.
Для київської аудиторії заплановано вечірню програму – перформанси, кінопокази та публічні дискусії з феміністичної тематики – становище жінок у мистецьких інституціях, сексуальне насильство, проституція, рамки ідентичності, феміністична метафорика, суспільні ієрархії, кіберфемінізм та #янебоюсьсказати, а також про феміністичну та антифеміністичну мобілізацію в пострадянських країнах.
Публічна програма включатиме:
22 жовтня, 20:00 – “Червоний голос” – перформанс Варвари Гранкової та Діани Буркот і дискусія про жінок у музичній індустрії та перформанс як феміністична художня практика за участю культурологині Ганни Циби.
23 жовтня, 20:00 – We can do it… online! – дискусія про можливості феміністичної мобілізації через соціальні мережі за участю громадської діячки Насті Мельниченко та дослідниці Алли Митрофанової. Модерація: Катерина Міщенко.
24 жовтня, 20:00 – “Лихі сестри, добрі сестри” – показ фільму Валентини Петрової та Анни Щербини “Сестри” та дискусія про жіночу солідарність проти консервативного повороту в Східній Європі за участю філософині Єви Маєвської. Модерація: Катерина Міщенко.
24 жовтня, о 23:00 відбудеться вечірка від Women Sound, експериментальної платформи для жінок-артисток.

«При слові “метаморфози” одна з перших асоціацій – поема Овідія. Для нас метаморфози також означають історичний плин, особливий хвилеподібний процес, притаманний фемінізму. Після хвилі #metoo актуалізувалися дискусії навколо сьогоднішніх нових-старих викликів фемінізму, до цього додалися також міркування про шанси, які дають соціальні мережі для феміністичної боротьби. У нас, у пострадянських “нових демократіях” чи автократіях, ці дискусії мають специфічний характер. Можна сказати, що ми живемо в тіні #metoo: нас дуже хвилює справа Гарві Вайнштейна, однак ми не завжди можемо грамотно говорити про власні суспільні реалії, де феміністичні демонстрації відбуваються здебільшого під щільним захистом поліції та де через слово “гендер” можуть блокуватися правозахисні закони. Проте в таких сумних умовах існує чимало надзвичайно цікавих та відважних діячок мистецтва, які створюють твори з феміністичною рефлексією. Мабуть, чи не вперше в Києві одночасно буде стільки феміністичних художниць із різних країн, а у місцевої аудиторії нарешті з’явиться можливість послухати та подискутувати про феміністичну проблематику», – розповідає кураторка проекту Катерина Міщенко.

«Через два роки після скандалу з Вайнштейном ми бачимо, що дебати навколо #metoo в Німеччині так просто не звелися нанівець. Їхні наслідки найбільш помітні в культурній сфері: про сексуальні домагання в культурних інституціях говорять публічно, під сумнів ставляться наявні ієрархії та стилі роботи в театрі, керівні посади свідомо отримують жінки. Ці процеси доводять, що емансипація жінки не завершилася дозволом на роботу (в Західній Німеччині лише наприкінці 70-х років чоловіки втратили право скасовувати трудову угоду дружини) чи отриманням виборчого права, а стала натомість більш тонким питанням, яке все ще відкрите. Як культурна інституція ми не можемо і не хочемо ігнорувати актуальну дискусію. Наше завдання – зібрати діячок із різних країн і надати їм платформу для обміну, взаємодії, щоб їхні голоси ставали більш чутними. В цьому питанні діалог Німеччини з країнами «Східного партнерства» особливо цікавий з огляду на досвід розділення нашої країни, адже за 30 років після падіння Муру в Німеччині все ще існують відмінності між сходом і заходом. І звісно ж, проект має посприяти критичній рефлексії наших власних структур», – вважає Катаріна Ґьоріґ, референтка проектів «Східне партнерство» Goethe-Institut в Україні.
Metamorphoses Lab – це частина міжнародного проекту “Метаморфози. #MeToo і фемінізм на Сході та Заході”, який здійснюється у співпраці між Goethe-Institut в Україні та Федеральним центром політичної освіти bpb, за сприяння Федерального міністерства закордонних справ Німеччини.
Учасниці лабораторії: Уляна Биченкова, Анна Вахрамі, Надія Валецька, Марина Винник, Маріам Габрічідзе, Ніно Гавашелі, Лейлі Гафарова, Варвара Гранкова, Поліна Заславська, Анна Звягінцева, Дана Максим, Юстина Фінк, Далія Ціппер, Інна Чеботарі, Галина Шиян, Анна Щербина.
Експертки: Єва Маєвська, Настя Мельниченко, Алла Митрофанова, Ганна Циба.
Музикантки Women Sound: ≈Waveskania≈, Настя Воган із проектом Cyclones slowly rose, MARANA, CONCRETE, NFNR.
Графічний дизайн проекту: Уляна Биченкова.
Вхід на усі заходи вільний.