На Мальті жінку притягнули до суду через зроблений аборт

/
1632 переглядів

На Мальті жінку судили через зроблений вдома медикаментозний аборт.

Як зазначає The Guardian, Мальта є переважно католицькою країною та єдиною в Євросоюзі, яка повністю забороняє аборти.

«Мальтійську жінку притягнули до суду за звинуваченням у проведенні медичного аборту вдома», — заявили у Фонді прав жінок Мальти.

Юристи фонду допомагали жінці протягом усього судового розгляду, справа, яку слухали за зачиненими дверима, завершилась умовним терміном.

Водночас у фонді наголосили, що «цього взагалі ніколи не повинно було статися».

«Можливість доступу до безпечного аборту визнана в усьому світі як базова частина жіночого здоров’я та основне право. Те, що жінок за це переслідують на місцевому рівні, має викликати сором у всіх нас», — додали у Фонді прав жінок.

Наразі парламент Мальти розглядає проєкт закону, який дозволить перервати вагітність, якщо життя чи здоров’я матері перебуває під серйозною загрозою. Лейбористський уряд Роберта Абели заявив, що запропоновані ним зміни в законі не є «реформою абортів», а кроком, який гарантує, що медичні працівники зможуть виконувати свою роботу без страху. Нині медпрацівникам країни заборонено робити аборт за будь-яких обставин.

За даними видання, протягом 2015–2020 року через ймовірно зроблений аборт під слідством перебували три особи, але їм не висували звинувачень. Від 2000 року три жінки були засуджені, остання — 2006 року, і жодна з них не відбула покарання у в’язниці.

 

Фото: Sora Shimazaki: Pexels