alyona alyona випустила пісню про інклюзивну відбудову та доступність українських міст

/
519 переглядів

В Україні запустили соціальну кампанію «Відбудуймо країну доступною для кожного», метою якої є інклюзивна відбудова українських міст та підтримка маломобільних груп населення.

Ініціатором кампанії є неурядова організація «Доступно.UA», яка з 2015 року просуває тренд архітектурної доступності в Україні, займається нормалізацією сприйняття людей з інвалідністю суспільством.

У рамках кампанії «Доступно.UA» разом з alyona alyona створили анімований музичний кліп «Доступновіль» про відбудову та безбар’єрність українських міст.

«Мені дуже сильно хочеться, щоб Україна була країною, де пандус ставлять не тому, що так треба і для галочки, байдуже, придатний він для того, щоб ним користуватися, чи ні. Де все ж таки, будуючи новий будинок і плануючи в ньому ліфт, він буде на такому поверсі, на який людина на візку просто доїде, не оминаючи 300500 сходів. Є багато всяких подібних нюансів, які б хотілося врахувати, для того щоб люди, які не можуть пересуватися типово, як усі, могли відчувати себе типово, як усі. І хочеться звернутися до влади. В цьому випадку, тому що ми платимо податки, і напевно, це від них залежить: від місцевої влади, від державної влади залежить те, в який бік буде розвиватися і суспільство, і зокрема інфраструктура, і доступність будь-якого простору для людей», — наголосила українська реп-співачка й авторка нової пісні alyona alyona.

Також було створено п’ять постерів, які протягом березня можна було побачити у поїздах «Інтерсіті+» та на сітілайтах і метролайтах Києва.

Автори кампанії хочуть також достукатися до тих, хто буде відбудовувати та брати участь у розвитку повоєнної України: надати їм актуальну та чітку інформацію про доступність інфраструктури, комерційних та житлових будівель.

«Цей проєкт важливий саме зараз, у нелегкий час для України. Після розпаду “совка” в нас залишилася “спадщина”, не тільки архітектурна, але й ціннісна — у головах чиновників, підрядників і людей, які не в темі. Тому важливо змінювати їхнє сприйняття і будувати доступну зручну Україну для всіх. Зараз багато чого реконструюється, відновлюється, будується. Саме час акцентувати та звертати увагу на проблему доступності, бо війна скоро закінчиться, ми переможемо, а соціальні аспекти важливі вже зараз», — розповідає засновник та ідейний натхненник проєкту Дмитро Щебетюк.

Станом на 1 вересня 2022 року, в Україні зруйновано щонайменше 1788 освітніх та медичних закладів та пошкоджено 211 об’єктів культури. Серед пошкоджених об’єктів нерухомості переважають житлові приміщення з різним ступенем руйнування. Наразі їх понад 142 тисячі. За попередніми підрахунками аналітиків, на які спирається Міністерство розвитку громад і територій, понад 2,4 мільйона українців мешкали в зруйнованому або суттєво пошкодженому житлі. 

 

  • Раніше результати всеукраїнського соціологічного дослідження «Підлітки та їхнє життя під час війни: настрої, цінності, майбутнє» показали, що українська молодь вірить у перемогу України, планує своє майбутнє після війни на Батьківщині та хоче бути корисною у післявоєнній відбудові країни.
  • Минулого року видавництво «Основи» випустило книжку про інклюзію «Світ без меж», яка розповідає про стани інвалідності й асистивні засоби, якими люди користуються. Також авторка видання — засновниця громадського об’єднання Happy Today, що займається просвітницькою діяльністю на тему аутизму, Анастасія Степула — пояснює, як розповідати дітям про правила толерантної мови та формувати в них гідне ставлення до людської унікальності.