It’s a Match? Як не натрапити на аферистів у мережі 

/
1330 переглядів
Правила безпеки в Інтернеті

Заводити знайомства у мережі — звична річ для нашого часу. Романтичні історії про знайомства онлайн, які закінчилися якщо не казковим «жили вони довго та щасливо», то приємними емоціями від зустрічей, межують в інтернеті з оповідками про те, як і жінкам, і чоловікам доводилося тікати з перших побачень. 

Проте за гумором чи романтикою таких історій часто приховується реальна небезпека дейтингових сервісів та соціальних мереж. Втрачаючи пильність, можна потрапити в неприємну ситуацію, яка може коштувати не лише емоцій, а й грошей. 

На початку 2022 року Netflix випустив документалку «Аферист із Tinder» про Саймона Леваєва, який виманював у жінок гроші, заводячи з ними стосунки онлайн. Саймон — не єдиний дейтинговий аферист, на подібних йому можна натрапити у будь-якому додатку та у будь-якій країні. 

Шахрайство у мережі, коли людина створює фальшивий соціальний профіль із метою фінансової вигоди, називають кетфішинг. Кетфішери можуть мати різні обличчя — це бізнесмени із тільки-но заблокованим рахунком та татки-одинаки, які виховують дітей самостійно. Вони здаються взірцевими хлопцями, які витягують рідних зі смертельних хвороб, представляються одинокими мільйонерами, котрі шукають «ту єдину», а часом і військовими. 

Серед злочинців можуть бути й аферистки, тож пильними у мережі потрібно бути всім, незалежно від гендеру та сексуальної орієнтації. 

Зазвичай, кетфішери — це майстерні психологи, які знають тисячу хитромудрих способів втертися в довіру, створити сильні «емоційні гачки» і так маніпулювати, що ви незчуєтеся, як перекажете фактично незнайомцю свої гроші.

Розповідаємо історії дівчат, які натрапили на аферистів, та наводимо правила безпеки в Інтернеті, які допоможуть знайомитися онлайн, не ігноруючи власну фінансову безпеку.

Всі історії мали місце до повномасштабного вторгнення.

Марісабель

З цим чоловіком познайомились в Instagram: він підписався на мене та надіслав повідомлення. Я перейшла на його профіль та помітила, що фотографій не багато, всі вони додані за два дні. Профайл був новий, не більше місяця. Зі світлин зрозуміло, що він пілот.

Через два дні спілкування Грег, мій новий знайомий, запропонував перейти в месенджер Hangouts, тому що, з його слів, на роботі йому не дозволяють користуватись соціальними мережами. Я погодилась. Спілкування було дуже бурхливим та безперервним. Щодня надходило від 10 до 30 повідомлень. У листуванні панувала романтика. Майже одразу Грег написав, що вважає мене жінкою своєї мрії, що шукав саме мене. Що йому приємно писати мені щодня і надсилати світлини. Що він мріє про зустріч зі мною. І запропонував поїхати на відпочинок до Мексики, його коштом, звісно.

Але відмовлявся від відеочату. Щоразу я йому пропонувала дзвінок, а він знаходив безліч причин, щоб це не сталось.

Грег одразу почав називати мене своєю коханою та жінкою мрії. Дуже багато компліментів, як для дівчини, яку ти знаєш лише онлайн, чи не так? Чи не цікаво було б реальному хлопцеві впевнитись, хто за тими фото?

Він розповів про своє тяжке дитинство: виріс без батьків, вони загинули в автокатастрофі, а його виростив дядько, який також був пілотом. Це така модель поведінки, щоб розчулити і видавити емоції співчуття: іди, мій котику, я тебе обійму. Наче він настільки довіряє мені, що розповідає потаємне і те, що йому й досі болить.

Він планував наше спільне майбутнє. Спитав, у якій країні я хочу жити, який дім хочу, скільки дітей тощо. Питав, яку автівку я маю, де люблю відпочивати. Це таке собі «пробивання». Питав, чи не можу я зайнятись вибором дому для купівлі в Торонто, адже він просто не має часу. 

Це було нереалістично, я підігравала, бо відчувала, що афера ось-ось має статися, але не розуміла, яка саме. Ще через кілька днів він спитав, скільки грошей я можу внести як передоплату за будинок? Щоб він міг замовити в банку різницю.

Я відповіла, що не збиралась купувати дім і в мене немає грошей для передоплати. Він зник на два дні з листування, я навіть засмутилась, що так «ніяк» все закінчилось, але через два дні написав знову: «О, моя Королево (так, з великої). Я вирішу всі твої питання! Ти не маєш платити за наш будинок, я все заплачу сам. А щоб підтвердити тобі серйозність своїх намірів, я відправлю тобі подарунок на знак своєї любові».

Зрозуміла, що це момент афери та загуглила можливий сценарій. В інтернеті знайшла декілька десятків схожих історій від жінок із Литви, Латвії, Естонії. Жодної історії від українки.

Відправляється «подарунок», надсилається навіть лінк на робочий сайт, де можна відстежити посилку, поки вона не застрягає на митниці. Після цього Грег написав, що посилку треба викупити, а заарештували її, бо він «відправив не лише подарунок, а й гроші на будинок — 300 тисяч доларів». Сказала, що викуплю посилку, надійшов лист із сумою до сплати — 5000 доларів. Вага посилки була 25 кілограмів. Мабуть, 300 тисяч доларів він надіслав купюрами по 20 баксів.

Через два дні він запитав, чому не викуповую посилку, я відповіла, що знаю цю аферу і що це огидно. Він запевняв, що все не так, а він любить мене і мріє про наших спільних дітей. 

До речі, Грег просив не розповідати нікому про наші стосунки (стосунки, ага). Але я максимально намагалась розповісти про це всім знайомим і подругам. І знаєте, кілька з них впевнювали мене, що це не шахрай, що я маю вірити в кохання і що не можна всіх так підозрювати.

Анастасія

Я українка, одружена, живу в Люксембурзі. Мама — пенсіонерка, живе в Україні, іноземних мов не знає, з комп’ютером «на ви», тому я допомагала їй. Зареєструвала в тіндері, допомагала листуватися.

Вона познайомилася з пенсіонером з Ліону (Франція), вдівець із собакою. Писав їй щодня, навіть користувався перекладачем і писав ламаною російською.

Тривожним дзвіночком стало (для мене, тому що я була першим фільтром) те, що він одразу став досить неформально спілкуватися, називав її милою, виявляв симпатію, співчував, що пенсія в Україні маленька, та обіцяв їй підтримку в майбутньому. Досить швидко пішов на зближення без особливих підстав, оскільки вони не зустрічалися в реальному житті. 

Коли мама приїхала до мене в гості, ми запропонували йому зустрітися для очного знайомства. Він не знайшов можливості. Це і стало фінальною точкою розуміння, що це все каламутна історія.

Я його погуглила і знайшла сторінку у фейсбуці: фото збігалися. Він навіть намагався поспілкуватися з мамою скайпом, але було тільки його відеозображення, без звуку, чоловік щось говорив та посміхався, але не до ладу. Звинувачував поганий зв’язок. Таких спроб було дві чи три. 

Припускаю, що це відеозапис якогось іншого чоловіка, який і став прототипом нареченого з тіндеру. Він продовжував листування й емоційно впливав на маму (видно було, що вона починає закохуватися і цікавитися). Але я їй говорила, що це може бути шахрайство, і незабаром вона в цьому переконається.

Через якийсь час він написав, що має поїхати в Африку, тому що його 90-річному батьку робитимуть операцію. І що він навіть розповів йому про мою маму, а батько їх благословив. Операція завершилася невдало, батько потрапив у реанімацію, а у нього заблокували банківські картки. День у реанімації коштував нібито 1000 євро. Мамин «наречений» не просив активно грошей, мабуть, чекав, що мама сама запропонує допомогу (жінки ж такі жалісливі).

Він довго розповідав про свої перипетії з картками, коли отримав лише словесне співчуття, перейшов в активну фазу і почав просити переказати кошти. Переконував, що одразу після повернення до Франції поверне в 10 разів більше.

Коли мама відповідала, мовляв, звідки ж у неї гроші з пенсії в 50 євро, він не припиняв і просив розв’язати питання: позичити у когось або взяти кредит. Писав то агресивно, то ніжно і ласкаво просячи. І коли вже зрозумів, що точно нічого не буде, приховав свою сторінку в тіндері та фейсбуці.

Мій чоловік і мама довго не вірили, що це станеться, але потім ми посміялися разом. Хоча знаю, що мама засмутилася і до останнього відмовлялася вірити, що це аферист. Упевнена, якби я не була фільтром у листуванні, то в неї були б сильніші емоції. Почуття до цього віртуального нареченого могли б вирости, і вона кинулась би допомагати йому з грошима.

Анна (ім’я змінене)

З цим чоловіком познайомилася в тіндері. Сказав, що він американець, військовий. Говорив, що зараз у Сирії, але скоро буде в Києві. 

Розповідав, нібито сам із Феніксу (місто в США), а його мама давно померла. Жив у дитячих будинках, а потім його всиновила сім’я, де жінка родом із Києва. І нібито тепер він знайшов тут родину названої матері. Закидав про емоційну близькість, важко переживав її смерть, давив на жалість. Розказував, ніби був в Афганістані й там загинув його друг.

Я мала повірити, що він «хороший хлопець», а не такий, як усі, шукає собі дружину. Ратував за серйозні стосунки, традиційні цінності. Його зразу хотілося захистити, пожаліти.

Насправді це типові маніпуляції: коли ти зустрічаєш людину, яка нібито так багато втратила, одразу хочеться допомогти, спілкуватися обережно, не поранити. У спілкуванні він помітив, що я патріотично налаштована, і постійно дуже підтримував у розмовах про війну — це ще одна маніпуляція.

На фото в нього був крутий накачаний мачо: коли він відкрився, розказав усі болючі історії — це ніби прив’язує, ти відчуваєш себе особливою. 

Я поїхала за кордон на відпочинок, спілкувалася там із ним. Скидала фотографії звідти, він почав обіцяти, що приїде. Я не повірила одразу, бо ми спілкувалися тільки два тижні, і це виглядало дивно.

Він знав, що я за кордоном. Якось увечері написав, що у нього поганий настрій, не може заснути, мучать кошмари. Поскаржився, що не може відійти від Афганістану. Коли я спитала, чим можу допомогти, то сказав, що слухає на ніч якісь медитації в айтюнсі, але його оплата закінчилась, потрібен новий пакет. Він попросив купити в магазині подарунковий сертифікат і надіслати йому код.

Це насторожило — як можна про таке просити абсолютно чужу людину? Взяла паузу, не відповідала йому. Залізла в інтернет, а там ціла купа інформації про афери з подарунковими картками. Навіть на офіційному сайті було попередження, що нікому не можна надсилати код, бо це поширена схема крадіїв. Мене тоді як холодним душем облили.

Я йому подякувала за відвертість і написала, що не можу цього зробити, бо не знаю його. І розповіла про те, що дізналася. Він прочитав, через декілька годин знов написав: «Що там із карткою? У мене криза, дуже потрібно». Я знов коректно відмовила: «Познайомимося, тоді будемо виручати одне одного». За годину знов отримала те саме повідомлення, а коли відмовила, то він обізвав мене дурепою. Видалив фотографію свого профілю. Тоді я остаточно зрозуміла, що це не Джеймс з Огайо, а просто шахрай.

Я після цього була дуже засмучена. Було неприємно, що дозволила себе обманути. Я не відкривалась йому занадто глибоко, але він все одно зміг знайти слабке місце, хоч гроші виманити й не вдалося. 

Я знала, що люди вдаються до різних схем. Можу спілкуватися, але виручати людину, яку не знаю, не буду. Зараз багато соцмереж і всіляких застосунків, інтернет полегшує роботу аферистам. Не складно завантажити чужі красиві фотографії та використовувати їх як свої. 

Првила безпеки в Інтернеті

З історій наших героїнь можна виділити правил безпеки в Інтернеті стосовного того, як спілкуватися з незнайомцями в мережі та як вберегти себе від обману:

  1. Дотримуйтесь правил цифрової безпеки: не давайте нікому паролів, доступу до акаунтів, мобільних банкінгів тощо. 
  2. Не вірте словам, а лише дивіться на дії та аналізуйте.
  3. Перегляньте профілі людини у різних соціальних мережах, наскільки вони активні та живі. Насторожитися варто, якщо всі фото завантажені в один день або у короткий період до вашого онлайн-знайомства. Зверніть увагу на «віртуальне коло» друзів. 
  4. Ставте багато запитань, порівнюйте та проводьте паралелі. Завжди пам’ятайте, що за фото може бути не та людина, якою вона себе називає. Тож, якщо якісь прохання та фрази викликають у вас занепокоєння, пошукайте в інтернеті, можливо, з таким шахрайством вже стикалися інші люди. 
  5. Емоції здатні «вимикати» мозок незалежно від віку чи життєвого досвіду, але намагайтесь не відкидати критичне мислення. Будьте пильні, якщо людина у перші дні знайомства розповідає вам таємниці, ділиться старими ранами. 
  6. Не переказуйте кошти безпосередньо людині, з якою ви знайомі лише онлайн та недовгий період, не переходьте за посиланнями, де потрібно оплатити подарунок чи послугу. Шахраї можуть використовувати фішингові (фейкові) посилання, щоб отримати конфіденційну інформацію, паролі, дані банківських карток тощо. 

Пам’ятайте: якщо вам здається — то вам не здається. Коли є хоч малесенькі сумніви, намагайтесь перевірити всі деталі.  

Основі правила цифрової бепеки від Павла Бєлоусова

«У спілкуванні в мережі потрібно дотримуватися кількох правил, які мають вберегти вас або ваш акаунт від небезпеки, — говорить Павло Бєлоусов, експерт із цифрової безпеки ГО «Інтерньюз-Україна». — Нижче основні з них, які допоможуть не потрапити у неприємну ситуацію у мережі та захистити не лише від шахраїв, а й від злому акаунту». 

Надійний захист

Пароль має бути складним: від 16 символів, із великими та малими буквами, цифрами та символами. Він має бути унікальним, один пароль на один акаунт. Жодної особистої інформації — не використовуйте свою дату народження або прізвище. Часто бачимо пораду змінювати пароль щомісяця. Така дія навпаки може призвести до його спрощення, уявіть, скільки у вас унікальних паролів та ще й змінювати їх увесь час. Якщо маєте підозру, що втратили пароль, або розумієте, що відбувся злив даних, змінюйте його. 

І якщо пароль — це ліва рука, то двофакторна аутентифікація — права. Пароль можна підгледіти чи підібрати, а от другий фактор викрасти складніше. Це код, який генерується у застосунку або приходить у SMS чи листі щоразу, як у ваш акаунт входять із нового пристрою. 

Щоб не запам’ятовувати паролі до всіх своїх акаунтів, раджу спробувати «менеджер паролів». У ньому зберігатимуться всі ваші входи до облікових записів, тому єдине, що варто запам’ятати, це пароль до менеджера. Входи до акаунтів будуть під його захистом. 

Критичне мислення

Важливо піддавати сумніву всю інформацію, що надсилають онлайн. Як зрозуміти, що посилання, яке ви отримали, це фішинг? Ознаки прості: вас закликають до термінових дій, просять зробити конкретну дію за посиланням, адресний рядок виглядає дивно: має підмінений, зайвий, забраклий символ або прихований сервісом скорочення посилань, має дивне закінчення. 

Безпека спілкування в соціальних мережах

  • Не розповідайте про себе забагато. Особливо, якщо ще не впевнені у людині. Інформація може допомогти не тільки здобути вашу довіру, а й підібрати паролі, визначити банк, яким ви користуєтеся, тощо. 
  • Залишайтеся в межах застосунку до першого побачення. Дейтингові застосунки обмежують можливість обміну файлами, посиланнями тощо. Це не дасть вам поділитися фото або відео, яким у майбутньому можна вас шантажувати, та не дозволить спіймати вас на фішингову вудочку. 
  • Видаляйте акаунт, а не застосунок. Якщо в сервісі більше немає потреби, звичайне видалення застосунку лишить вашу анкету в базі. Тому спочатку видаляйте свій профіль, а вже потім — сервіс.
  • Що робити, якщо я вже переказала гроші? Зверніться до банку, спробуйте пояснити ситуацію та заблокувати переказ. 
  • А якщо поділилася своїми даними платіжної картки або онлайн-банкінгу? Також звертайтеся до банку та блокуйте картку. 

Матеріал створено в межах загальнонаціональної кампанії з підвищення рівня обізнаності населення України щодо кіберзагроз та основних правил кібергігієни, що реалізується Представництвом Фонду цивільних досліджень та розвитку США в Україні за підтримки Державного департаменту США. Думки авторів матеріалу не обов’язково відображають позицію Державного департаменту США.

It’s a Match? Як не натрапити на аферистів у мережі 

#спецпроєкт