8 Березня бути: воркшопи, конференції, прямі ефіри й лекції до Міжнародного жіночого дня

/
829 переглядів

8 березня у світі згадують про боротьбу жінок за власні права: право на голос, освіту та можливість обіймати керівні посади, право на індивідуальні сексуальні вподобання й вільне самовираження. На жаль, через вторгнення росії в Україну цьогоріч не зможемо вийти марш, адже під час воєнного стану це заборонено. Тож підготували список цікавих подій від феміністичних та громадських організацій, щоб підтримати кожну з нас.

Події відбудуться онлайн чи офлайн у різних містах України в різні дати протягом березня.

«Марш Жінок» — організація, яка проводить марші у Києві й інших містах України, щоб нагадати про права жінок і посилити їхній голос у суспільстві. Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну членкині спільноти надають жінкам гуманітарну допомогу.

Цьогоріч «Марш Жінок» розгортає медіакампанію «Незламні жінки України», гаслом якої є: «Кожна робить все, що в її силах, там, де вона є». Постери розмістять на вулицях Києва, у метро й на рекламних площинах.

До проєкту долучаються політичні діячки, журналістки, співачки, військові, громадські діячки, представниці робітничих професій, волонтерки, лікарки. Маша Єфросиніна, Ярослава Кравченко, Олександра Матвійчук, Євгенія Мельник, Еміне Джапарова — теж серед учасниць.

Деталі кампанії тут

«Розірви коло» — інформаційна кампанія, яка розповідає про всі види (та ознаки) насильства й радить, як діяти у ситуаціях домашнього та гендерно зумовленого насилля. 

У березні в рамках проєкту відкриваються нові безпечні простори «Вільна» для жінок та дівчат. «Вільна» вже працює в Києві, Чернівцях, Ірпені, Сумах, Дніпрі, Харкові та Одесі. Деталі подій у хабах тут.  

Також відбудуться тренінги з фінансової грамотності у кар’єрному хабі для жінок, що постраждали від насильства, — «Вона». Хаб відкрили за підтримки Бюро гуманітарної допомоги USAID (BHA) й посольства Великої Британії. 

ПОДІЇ:7 березня, 11.00 — онлайн-тренінг із резюме від кар’єрної радниці Ганни Ільїної та Одеського обласного центру зайнятості (з 7 до 14 березня учасниці тренінгу надсилатимуть свої резюме на перевірку експерткам).

Реєстрація на тренінг із резюме за посиланням

8 березня, з 14.00 до 16.00, Львів — офлайн-тренінг «Результативні переговори» від Наталії Кузьми (хаб «Вона»). Реєстрація на тренінг із переговорів тут.

«Жінки у бізнесі та технологіях» — віртуальна комунікаційна платформа, створена для підтримки й розвитку мережі підприємиць. Проєкт USAID «Економічна підтримка України» проведе на платформі вебінар про історію 8 Березня, різні форми активізму у світі й розвиток фемінізму та правозахисного жіночого руху в Україні.

Зупиняться на основних міжнародних документах і розкажуть про виклики, які поставила війна, та які міжнародні стандарти забезпечення прав жінок мають застосовуватися зараз.

ПОДІЯ: 7 березня, 15.00 — вебінар на тему «Міжнародний день захисту прав жінок та миру: історія, трансформація та сучасні виклики в Україні». 

Вебінар проведуть: 

Марта Чумало — українська гендерна експертка, феміністка, співзасновниця, заступниця голови, керівниця проєктів і психологиня Центру «Жіночі перспективи».

Галина Федькович — експертка з питань прав жінок, адвокатка, головна юрисконсультка Центру «Жіночі перспективи», співзасновниця Асоціації жінок-юристок України «ЮрФем».

Подробиці події тут

Реєстрація за посиланням.

«Ла Страда-Україна» / La Strada-Ukraine громадська організація, яка сприяє забезпеченню гендерної рівності, миробудуванню, запобіганню гендерно зумовленому насильству (зокрема домашньому насильству), протидії торгівлі людьми й відстоюванню прав дітей. Забезпечує роботу двох національних гарячих ліній: із попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації, а також гарячої лінії для дітей та молоді. Цьогоріч організація запускає флешмоб у соціальних мережах «8 березня це…», щоб нагадати про істинні сенси цієї дати.  

Щоб долучитися до флешмобу:
– напишіть одну фразу, чому 8 березня важливий день для захисту прав жінок;
– зробіть фото з написом та опублікуйте його у ваших соціальних мережах, на сторінках у фейсбуку та / чи інстаграмі;
– тегніть акаунт @lastradaukraine;
– поставте хештеги #8березня_це/ #праважінок

Деталі флешмобу тут.

Громадська організація «ВІСЬ» у місті Вінниця бореться за відстоювання гендерної рівності й протидіє дискримінації у всіх її проявах. А також проводить безоплатні індивідуальні психологічні консультації для жінок та чоловіків (від 18 років), які мають статус ВПО (2014–2022 років). Психологічна допомога надається за підтримки швейцарської організації Solidar Suisse.

У 2021 році «ВІСЬ» проводила акцію до Дня боротьби за права жінок, щоби розповісти про проблеми жінок і закликати до ратифікації Стамбульської конвенції, а цьогоріч запускає флешмоб.

ПОДІЯ: 8 березня, флешмоб «Маршу 8 березня 2023 бути!» 

Щоб долучитися до флешмобу:

  • створіть плакат, з яким би вийшли на феміністичний марш за права жінок, наприклад: «Б’є значить сяде» чи «Маю право бути собою» тощо;
  • сфотографуйтеся з плакатом на будь-якій локації Вінниці;
  • розмістіть фото у своїх соцмережах із хештегом #маршзаправажінок2023;
  • відмітьте сторінку «Громадська організація ВІСЬ м.Вінниця» та продублюйте допис / сторіс в особисті повідомлення організації. 

На всіх учасниць / учасників флешмобу 8 березня чекає сюрприз. 

8 Березня бути: воркшопи, конференції, прямі ефіри й лекції до Міжнародного жіночого дня

HeForShe — глобальний рух солідарності в підтримку гендерної рівності (заснований ООН Жінки), в якому чоловіки та хлопчики стають головними агентами змін. Від моменту запуску 2014 року до кампанії приєдналися глави держав, провідні вчені, керівники глобальних корпорацій, спортсмени, митці та лідери думок, що поділяють філософію гендерної рівності. HeForShe в Україні підтримує уряд Швеції.

Цьогоріч рух вчетверте нагороджуватиме культурних діячок премією Women in Arts, організатори вже оголосили список номінанток. 

У 2023 році запровадили критерій відбору, що враховує діяльність номінанток у військовій, волонтерській чи культурній сфері, що безпосередньо наближає перемогу України.

ПОДІЯ: 7 березня, церемонія нагородження премії Women in Arts. The Resistance. Деталі церемонії тут.

FemSolution — феміністична ініціатива, яка бореться з трансфобією, расизмом, а також зі стигмами, що пов’язані зі зверхнім ставленням до гендерно-некомформних представників (небінарних особистостей), ВІЛ-позитивних осіб і людей із наркозалежністю.

Разом з організацією «Феміністична ложа» (що займається культурно-просвітницькою діяльністю в темах фемінізму, інтерсекційності, інклюзії, протидії насильству й дискримінації жінок*, дівчат та небінарних людей) 8 березня влаштують благодійний концерт.

ПОДІЯ: 8 березня, з 15.00 до 22.00, Київ — «Феміністичний двіж».

Це простір, безпечний для жінок, трансгендерних та гендерно-некомформних людей. Будуть лайви та диджей-сети, лотерея, тату-корнер і веганська кухня! Всі зібрані кошти підуть на потреби 93-ї моторизованої бригади, де служать небінарні товаришки вищевказаних організацій.

«Ми поєднали непоєднуване: живу укулеле, танцювальний поп, суміш EBM та вінтажного трансу, попрок і сучасну електроніку. Різноманіттям жанрів ми відзначаємо різноманіття поглядів, ідентичностей та силу феміністичної солідарності», — кажуть організаторки події: Юлія Лютий-Мороз та Анастасія Чеботарьова. Деталі та реєстрація на концерт тут або в інстаграмі

Queer Lab — студія у центрі Львова, де проводяться відкриті ЛГБТ-івенти. До Міжнародного дня жінок «Квірлаб» проведе благодійний квартирник, а 50% від усіх отриманих коштів віддадуть на підтримку «Жіночого ветеранського руху». 

ПОДІЯ: 8 березня, з 16.00 до 21.00, Львів — «Квартирник».
Учасники будуть малювати плакати на «Акцію, яка так і не відбудеться», робити тату за ексклюзивними ескізами та пірсинг, грати в настільні ігри й спілкуватися у невимушеній та доброзичливій атмосфері.

Деталі події тут

«Феміністична майстерня» — громадська організація, яка створює простір для формування феміністської спільноти у Львові та Україні. Під фемінізмом розуміють «глибокі зміни соціальних норм, протидію різним формам дискримінації й насилля». Від початку повномасштабного вторгнення допомагають переселенцям із пошуком житла (мають власні прихистки для дітей та жінок), турбуються про стареньких людей і надають психологічну підтримку спільноті.

ПОДІЯ: 8 березня, з 17.30 до 21.00, Львів — «Благодійні фемвечорниці».

На вечорницях буде лекція «Які хвилі фемінізму існують та скільки з них було в Україні» від Ксені — активістки, інтерсекційної феміністки й блогерки. А ще ворожитимуть на таро й розмістять секонд та мерч-шоп. Буде багато музики, танців і дрінків, а в просторі функціонуватиме буккросинг. Також збиратимуть свічки й банки для окопних свічок. Можна приносити та здавати на переробку батарейки та «одноразки». Частину доходу надішлють на потреби жінок у ЗСУ. Щоб придбати квиток, пишіть у директ тут

Детальніше про подію тут

8 Березня бути: воркшопи, конференції, прямі ефіри й лекції до Міжнародного жіночого дня

«Тепле Місто» — платформа, яка об’єднує людей та бізнес-проєкти задля сталого розвитку Івано-Франківська. Це і створення комфортного середовища у місті, й впровадження умов інтелектуального та творчого розвитку людей, і обмін ідеями для економічного зростання.

ПОДІЯ: 8 березня, 18.00, Івано-Франківськ — публічна дискусія «Не/рівності: жінки та чоловіки».

Спікер(к)и дискусії:

Оксана Павленко, засновниця та головна редакторка DIVOCHE.MEDIA;

Роман Пятківський, експерт із доброго врядування, публічного управління та доброчесності Карпатського інституту аналітики FrankoLytics;

Мар’яна Вершиніна, депутатка Івано-Франківської міської ради, співзасновниця та голова правління ГО «Мами Прикарпаття»;

Галина Гривнак, членкиня правління БАІФ, засновниця та СЕО FinImpact;

Ольга Кукула, проєктна менеджерка ГО «Д.О.М. 4824», тьюторка ГО «Дівчата». 

Модератор: Роман Турій, головний редактор Galka.if.ua, ведучий проєкту «Франківські теревені».

Вхід вільний.
Реєстрація за посиланням.

Lobby X — платформа з працевлаштування та рекрутингова агенція, яка працевлаштовує задля прогресу та перемоги України. Після повномасштабного вторгнення росії в Україну команда LX співпрацює зі Збройними силами України.

У Lobby X шукають кандидатів на різноманітні вакансії до громадських організацій, незалежних медіа, команд реформаторів та свідомого бізнесу.

До Міжнародного жіночого дня LX проведуть спільний прямий ефір із представницею ГО «Жіночий ветеранський рух», де поговорять про виклики жінок-військовослужбовиць та військову кар’єру жінки. 

ПОДІЯ: 8 березня, 15.00 — прямий ефір на тему «Військова карʼєра жінки. Українські реалії».

Учасниці ефіру:

  • Ольга Бандрівська, координаторка військового напряму Lobby X;
  • Катерина Приймак, ветеранка, співзасновниця «Жіночого ветеранського руху».

 

Прямий ефір відбудеться в інстаграмі Lobby X. 

 «Про дівоче і робоче» — авторський телеграм-канал про кар’єру, саморозвиток, косметику та шопінг.  Авторка блогу Ольга Вінтонік — продакт-менеджерка компанії Lyft, лекторка (працює в IT-галузі понад дев’ять років, надає кар’єрне менторство) та співведуча подкасту «Не мали дівки клопоту». 

У блозі Ольга розповідає про досвід звільнення з посади під час війни й пошук роботи мрії, про самопрезентацію на співбесідах (і процес підготовки до робочих інтерв’ю), про організацію роботи з командою й управління персоналом. А ще про закупи, тренди й огляд різних косметичних брендів. 

ПОДІЯ: 8 березня, 18.00 — прямий ефір на тему «Що саботує жіночу кар’єру: синдром самозванця, мізогінія в робочому середовищі та non-promotable tasks».

Розмова про:

  • синдром самозванця й способи боротьби з ним;
  • non-promotable завдання (рутинна робота, що не дає кар’єрного зросту й частіше «скидається» на жінку);
  • виставлення «своїх меж» на роботі задля уникнення non-promotable завдань;
  • мізогінія в робочому середовищі;
  • важливість підтримки жінок жінками у спільній роботі.

Прямий ефір відбудеться на ютуб-каналі «Про дівоче та робоче».
Анонс і подробиці тут

Utrusakh / «Утрусах» — секс-просвітницький блог від психологині Анастасії Забели. Анастасія розвінчує міфи навколо сексуальних тем, розповідає про контрацепцію, менструацію, пологи й фізіологію жіночого організму. У блозі піднімаються теми статевого виховання дітей та підлітків. Також надаються матеріали для підвищення рівня сексуальної освіти дорослих.

ПОДІЯ: 9 березня, 19.00 — прямий ефір на тему «Контрацепція: що варто знати, і як підібрати». 


Розмова з відповідями на запитання:

  • Чому на території України раніше боялись перерваного статевого акту?
  • Чому колись люди боролись із презервативами?
  • Як протизаплідні пігулки вплинули на економіку США?
  • Які види й відмінності тих чи інших методів контрацепції?
  • Кому не допоможе екстрена контрацепція?
  • На що звертати увагу, обираючи контрацептиви?

 

Безплатний ефір відбудеться в інстаграмі на каналі @utrusakh

Анонс ефіру тут. 

«Культурний Проект» — освітня платформа гуманітарних знань, яка створює навчальні програми академічного рівня з історії, філософії, літератури, мистецтва, музики та інших гуманітарних дисциплін. Місія проєкту — змінювати глибину думки, широту погляду, якість життя, аби підвищувати рівень зрілості українців.

 

Разом із Музеєм видатних діячів української культури «Культурний Проект» проводить серію лекцій «Українська культурна еліта в боротьбі за українську націю».

Це безплатні онлайн-лекції про ключових особистостей української історії та культури. Розповідатимуть, як українські поети, музиканти, письменники, публіцисти, перекладачі, актори та драматурги боролися за українську націю засобами культури. 

ПОДІЯ: 9 березня, 19.00 — онлайн-лекція «Леся Українка: феномен українства».  Лекторка: Ірина Щукіна, завідувачка музею Лесі Українки Музею видатних діячів української культури, лауреатка літературно-мистецької премії імені Олени Пчілки, авторка понад 70 публікацій. 

Вебінари проводитимуть на платформі Zoom.

Подробиці лекції тут

Fundacja Autonomia — польська громадська організація з десятирічною історією, яка сповідує принципи солідарності й сестринства, впроваджує соціальні проєкти для того, щоб кожна дівчина та жінка була сміливою й почувалася в безпеці. Допомагає жінкам розвиватися, самостійно ухвалювати рішення й впливати на світові зміни.  Напрями роботи: освіта (боротьба з дискримінацією та відстоювання рівності й прав людини), запобігання насильству, адвокація (захист від насильства та дискримінації). 

ПОДІЯ: 9 березня, 11.00 за Києвом (10.00 за Варшавою) — презентація буклетів «Ні — значить: ні».

З буклета кожна дізнається про стратегії самозахисту, а також про те, як подбати про свою безпеку вдома, на роботі, в навчальному закладі, на вулиці. Під час заходу учасниць ознайомлять з одним із методів феміністичної самооборони Wen-Do. Це щонайменше 12-годинні тренінги, під час яких жінки навчаються, як за допомогою свого тіла та голосу захищатися фізично, а також знайомляться з поняттям асертивності (відстоюванням своїх кордонів).

Обов’язкова реєстрація на захід тут.
Деталі онлайн-події тут

«Жіноча ліга» / Women’s League — волонтерська громадська організація, яка допомагає жінкам та дівчатам у реалізації потенціалу й боротьбі з гендерними стереотипами, проводячи тренінги, лекції, конференції та інформаційні кампанії. У співпраці з ініціативою «Посли європейської молоді» цьогоріч реалізується проєкт для дівчат «STEM School: твій перший крок до успіху».

 

ПОДІЇ: 13, 15 та 17 березня, 18.00 — безплатні онлайн-майстер-класи для дівчат 16-26 років усіх спеціальностей. 

13 березня, 18.00 лекція від науковиці Ольги Малюти «Чому STEM це цікаво». Розповідатиметься, чому варто обрати наукову кар’єру та які труднощі виникають у процесі кар’єрного зростання. Також відбудеться воркшоп із написання академічних статей. 

15 березня, 18.00 майстер-клас із візуалізації даних за допомогою мови програмування Python. Учасниці підготують 5–10 візуалізацій у Python.

17 березня, 18.00 — лекція «Популярно про науку»: популяризація підходу STEM і воркшоп із наукової «мемології». Воркшоп проведе викладачка та науковиця Олена Сироїд (комунікація науки через меми й жарти).


Майстер-класи проводитимуть на платформі Zoom.
Реєстрація за посиланням (дедлайн — 12 березня, 18.00).

ГО «Дівчата» — просвітницька організація, яка реалізує проєкти, спрямовані на безпеку та розвиток дівчат і жінок, висвітлює теми гендерно зумовленого насильства, надає психологічну допомогу й допомагає постраждалим від війни. Навчають дівчат будувати життєву стратегію з урахуванням жіночої фізіології та можливостей професійної реалізації.

 

ПОДІЯ: 17 березня, 16.00, Київ — офлайн-презентація результатів дослідження «Жінки та стигма». 
Дослідження провели за підтримки «Українського жіночого фонду» та ActionAid. Робота висвітлює табуювання питань жіночого здоров’я, професійної, кар’єрної реалізації в процесі соціалізації дівчат та його вплив на вибір життєвих стратегій.

Учасниці:

  • Лідія Антонюк, керівниця аналітичного відділу ГО «Дівчата»;
  • Людмила Малес, докторка соціологічних наук, професорка кафедри теорії та історії соціології факультету соціології КНУ ім. Тараса Шевченка;
  • представниці «Українського жіночого фонду»;
  • представниці ActionAid. 


Модераторка: Юлія Спориш, кандидатка соціологічних наук, засновниця та директорка ГО «Дівчата».

 

Трансляція заходу відбудеться на сайті та ютуб-каналі «Укрінформу». 
Реєстрація тут.