Ретроплейлісти для розбитих сердець

////
499 переглядів

Розлучення. Багатьох із нас воно спіткало у ці й так складні часи. Окрім друзів і вина розрив стосунків допомагає пережити музика — щемлива або ні. А ви маєте такий плейліст, під який ваші жалі підіймаються вище вас самих і забирають із собою все хороше і погане? У мене такий є, і складається він із пісень, що за ці понад пів століття врятували від спустошення не одну душу. Тож, поки ви не звучите самбою із саундтреку до серіалу «Секс і місто», послухайте класику ритм-енд-блюзу від жінок, які співали про втрачене кохання.

Brenda Lee — Break It To Me Gently

Голос Бренди Лі не сплутати з жодним іншим — її запальна Rockin’ Around the Christmas Tree рятує наш настрій кожного Різдва. А що може врятувати розбите серце у День усіх закоханих, як не її Break It To Me Gently. Героїня пісні просить коханого йти повільно, аби іще на мить відчути його поруч, адже більше вона ніколи не покохає. Слухаючи попбалади 60-х, можна припустити, що тоді розлучалися ніжно, але, найімовірніше, так було тільки в піснях.

Еtta James — Stormy Weather

Наш сумний плейліст неможливо уявити без пісні Етти Джеймс з її дебютного альбому At Last!. Соул-легенда Джемісетта Гокінс (її справжнє ім’я) співає про «страшну негоду», що увійшла в її життя після того, як любий daddy покинув її. Експресивне виконання Етти відкриває наші міцно закриті шлюзи сліз і відчаю, що ми так вправно ховаємо від чужого ока.

The Shangri Las — Remember (Walkin’ In The Sand)

Oh, no. Oh, no. Oh, no, no, no, no, no — тільки лінивий не чув ці рядки у смішних відео з тіктоку. Але текст пісні американського гурту The Shangri-Las насправді про те, як її baby зник, а через два роки написав листа, в якому оголосив, що між ними все скінчено, і взагалі він зустрів іншу. «Що сталося з тим хлопцем, який обіцяв бути вірним? О, що сталося зі світлом, що я йому дала? Що мені тепер із ним робити?» Ця пісня вже не здається такою кумедною, еге ж?

Barbra Streisand — The Way We Were

Класичну мелодраму 1973 року «Якими ми були» має знати кожна і кожен, хто вважають, що вони напартачили в коханні так, як ніхто інший. Є такі стосунки, які від самого початку доля визначила приреченими. Після них завжди залишається купа болючих запитань про минуле в майбутньому часі. «Якби у нас була можливість повторити все це, чи змогли б ми?» — як співає легендарна Барбра Стрейзанд у головному саундтреку The Way We Were. Та даремно ятрити ними душу, навіть Кеті та Габбл не змогли на них відповісти.

Nina Simone — Blues For Mama

Час витерти сльози і послухати ефектний блюз від королеви джазу Ніни Сімон. Коли ти залишаєшся сам на сам зі своїми, тепер нікому не потрібними, почуттями, починається діалог із собою: що ти зробила не так, що про це говорять інші? «Гей, свята мамо», люди кажуть, що ти нестерпна і сварлива. «Що ти будеш із цим робити?» — запитує Ніна Сімон у цій пісні й одразу ж відповідає: «Збери свою волю до купи і дай знати всьому світу — це була не твоя провина».

Blossom Dearie — Dance Only With Me

Після розриву так і тягне до місць, де ви несамовито кохали і були щасливі. Керрі Бредшоу зі вже згадуваного серіалу «Секс і місто» порівнює їх із покинутим полем битви, на якому скрізь залишилися міни почуттів. Чому, ризикуючи втрапити у прірву скорботи, ми вкотре намагаємося вловити у тих місцинах миті, які вже давно там не живуть? Хоча я даремно дивуюся, адже це важливий ритуал прощання — не з тим, хто пішов, а з тим, кого ви залишили у своєму серці. Так робить і головна героїня серіалу «Дивовижна Місіс Мейзел». Після нещодавнього розлучення вона заходить в їхнє кафе, сідає за їхній столик. Звучить красномовна Dance Only With Me у виконанні Дірі Блоссом. Підходить офіціантка: «Ви одна?» — враховуючи контекст, це запитання, від якого можна впасти в кому.

Nancy Wilson — I Wish You Love

Рано чи пізно настає день, коли ми врешті відпускаємо об’єкт наших страждань і після всього пережитого щиро бажаємо йому щастя, як Ненсі Вілсон у кокетливій пісні I Wish You Love. Бо що може бути краще за загоєні рани і відчуття, що ти жива. З хорошим плейлістом цей стан не за горами, вірте музиці й усе у вас буде добре.