У Великій Британії започатковують нову щорічну премію для жіночого нонфікшну

584 переглядів
Women's Prize for Fiction

Британська благодійна організація The Women’s Prize Trust, яка бореться за справедливість для жінок у світі книжок та присуджує премію письменницям за художню літературу, збирається запустити нову щорічну книжкову нагороду — Жіночу премію за нонфікшн.

Поштовхом до започаткування нової премії стало нове дослідження, яке показало, що письменниці у жанрі нонфікшн є менш видимими для читачів та журі премій, аніж їхні колеги-чоловіки: лише 26,5% рецензій у національних ЗМІ Великої Британії стосувалися творів жінок, лише 33,7% книжок, відібраних до списків «Найкращі книжки 2022 року», і лише 35,5% книжок, що потрапили до шортлістів чи отримали нагороди за останні 10 років, були написані жінками.

«Це надзвичайно зворушливий момент в історії Жіночої премії. Відтоді, як ми запустились 28 років тому, ми відзначили та підсилили голоси сотень дивовижних романісток, представивши їхні книжки мільйонам читачів. Ми впевнені, що наша нова премія за нонфікшн зробить те саме для тих видатних авторок нонфікшн, багато з яких не отримують належної уваги. У результаті недоотримують читачі», — розповіла директорка-засновниця The Women’s Prize Trust, письменниця Кейт Мосс.

За її словами, зараз організація шукає корпоративних партнерів, готових стати спонсорами. Наразі благодійна організація Charlotte Aitken Trust, заснована колишнім літературним агентом Гіллоном Ейткеном на честь його покійної доньки, створила призовий фонд на перші три роки — 30 тисяч фунтів стерлінгів і статуетку під назвою «Шарлотта».

Першу премію письменницям у жанрі нонфікшн планують вручити 2024 року. Вона має стати щорічною і відкритою для письменниць з усього світу, які публікуються у Британії та пишуть англійською мовою.

 

  • Жіноча премія за художню літературу була створена 1996 року, після того як до шортліста Букерівської премії – 1991 не потрапили твори авторів-жінок.
  • Раніше українські письменниці розповіли DIVOCHE.MEDIA, чому війна змушує рефлексувати й обдумувати людські трагедії, а також як змінилась література у часи, коли не тільки чоловіки, але і жінки стали учасницями бойових дій і можуть висвітлювати власний досвід. Також вони розмірковують над тим, як швидко починає з’являтися художня проза про війну після катастрофи і чому важливий нонфікшн.

 

Фото: Facebook Women’s Prize for Fiction