Вийшли документальні відео про українських науковиць, які працюють під час війни: від досліджень Чорнобиля до відновлення ґрунтів після боїв

//
186 переглядів
Українська науковиця Олена Паренюк

Відбулася онлайн-прем’єра другого сезону документальних відео проєкту «НАУКОВИЦІ» — про українських жінок у науці, які працюють під час повномасштабної російсько-української війни.

У двох епізодах розповідається про радіобіологиню Олену Паренюк, яка досліджує вплив радіації на бактерії в Чорнобильській зоні відчуження та у Фукусімі (Японія), та біологиню Катерину Шаванову, яка поєднує науку й бізнес і працює над підвищенням врожайності основних культур.

Документальні відео охоплюють науковий шлях героїнь, а також інші сфери їхнього життя — наприклад волонтерство та хобі. Олена та Катерина розкажуть про виклики та гендерні стереотипи в науці, власні перемоги та мрії.

Мета Олени Паренюк — розширити уявлення про Чорнобиль та проводити там дослідження, які допоможуть створювати інновації у різних галузях.

Катерина Шаванова працює в одній з найбільших агрокомпаній України — Kernel. Зокрема, вчена шукає шляхи для відновлення українських ґрунтів після бойових дій.

За даними опитування, яке серед учених провела платформа Ukrainian Science.Reload, майже 73% респондентів не можуть займатися науковою діяльністю у тому ж обсязі, що і в довоєнний час. Серед основних причин — відчуття небезпеки, специфіка роботи та технічні проблеми: відключення світла, проблеми зі зв’язком тощо. Попри все це українські вчені продовжують працювати, розвивати та популяризувати науку в Україні. Зокрема й героїні проєкту «НАУКОВИЦІ».

Режисерка документального фільму — Юлія Кочетова, операторка — Христина Лизогуб, звукорежисерка — Ксенія Виноградова.

Проєкт НАУКОВИЦІ реалізується громадською організацією INSCIENCE у рамках програми «ЄС за гендерну рівність: разом проти гендерних стереотипів та гендерно зумовленого насильства», що фінансується Європейським Союзом та реалізується спільно структурою ООН Жінки та ЮНФПА.

INSCIENCE — це організація, яка займається популяризацією науки та підвищенням її цінності для суспільства, бізнесу та держави через науково-популярні проєкти. Ми робимо українських вчених та лікарів видимими та сприяємо розвитку критичного мислення через просування наукового підходу до пізнання світу.

 

  • Раніше DIVOCHE.MEDIA спільно з INSCIENCE розповідало історії нейробіологині Віри Єфремової, яка займається вивченням туберального склерозу, та ембріологині Ольги Малюти, яка вже понад вісім років працює в репродуктивній медицині.
  • Однією з найвпливовіших учених 2022 року за версією одного з найавторитетніших наукових видань світу, журналу Nature, стала українська науковиця Світлана Краковська.