Українські арбітрині Монзуль та Стрілецька судитимуть матчі жіночого Чемпіонату світу з футболу 2023 року

352 переглядів

Українська арбітриня Катерина Монзуль, яку Міжнародна федерація футбольної історії та статистики визнала однією з найкращих у світі у 2022 році, судитиме матчі Чемпіонату світу з футболу серед жіночих збірних 2023 року. Також до офіційного пулу суддів як асистентка арбітра увійшла Марина Стрілецька.

Відповідне рішення оголосив Комітет арбітрів ФІФА.

Загалом у списку — 33 судді, 55 асистентів арбітра та 19 офіційних осіб відеоматчу.

У 2023 році Чемпіонат світу з футболу серед жіночих збірних уперше в історії турніру проводитимуть дві країни — Австралія та Нова Зеландія. Змагання між 32 національними збірними розпочнуться 20 липня.

Для Монзуль цей чемпіонат світу стане третім у кар’єрі. Раніше вона працювала на матчах ЧС-2015 (фінальний поєдинок між США та Японією) і ЧС-2019. Також у 2021 році Монзуль була головною арбітринею матчу між збірними Андорри та Англії у кваліфікації до чоловічого Чемпіонату світу-2022 з футболу. Тоді її помічницями призначили українок Марину Стрілецьку та Світлану Грушко. Відеопомічницею арбітерки також була жінка — француженка Стефані Фраппар.

Марина Стрілецька у 2014 році працювала на відбіркових матчах Чемпіонату світу серед жінок, а 2016 року обслуговувала один матч фінальної частини Молодіжного чемпіонату світу серед жінок. У 2017 році у складі суддівської бригади Катерини Монзуль провела чотири поєдинки фінальної частини жіночого Чемпіонату Європи, зокрема півфінальний матч між збірними Данії і Австрії. Разом із Катериною Монзуль також працювала суддею на Чемпіонаті світу з футболу серед жінок у 2019 році та як лінійна арбітриня на фіналі жіночого Євро-2022.

До списку арбітринь, які працюватимуть на жіночому ЧС-2023, увійшли й інші лідерки рейтингу Міжнародної федерації футбольної історії та статистики (IFFHS) 2022 року — Стефані Фраппар та Ліна Лехтоваара.

  • Перша ракетка світу в жіночому одиночному розряді Іга Швьонтек з Польщі отримала звання «Найкращий спортсмен Європи» у 2022 році за версією Польського агентства друку (PAP). Окрім Швьонтек до десятки найкращих спортсменів потрапила ще одна жінка — лижниця Тереза Йохауг із Норвегії, яка посіла 8 місце.

Фото: UEFA