У Південній Кароліні скасували заборону на аборти після шостого тижня

/
475 переглядів
Протести через заборону абортів

У США Верховний суд Південної Кароліни скасував заборону абортів після шести тижнів вагітності, назвавши її неконституційною, оскільки вона порушує право на приватність.

Про це, посилаючись на рішення суду, повідомляє Reuters.

На думку судді Кей Гірн, «конституційне право штату на приватне життя поширюється на рішення жінки зробити аборт». Вона також зауважила, що, хоча держава може встановлювати певні обмеження на аборти, будь-яке втручання у конфіденційність щодо процедури має дати жінці «достатньо часу, щоб визначити, що вона вагітна, і вжити розумних заходів для переривання цієї вагітності». Гірн додала, що шість тижнів — «нерозумний період часу», після якого можна забороняти аборти.

За даними Центру репродуктивних прав, у Південній Кароліні граничний термін для переривання вагітності становить 22 тижні.

Натомість генеральний прокурор Південної Кароліни Алан Вілсон заявив, що незгоден з рішенням суду і що його офіс працює з губернатором і лідерами законодавчої влади над наступними кроками.

Через кілька годин після проголошення цього рішення Верховний суд Айдахо ухвалив протилежне рішення в аналогічній справі, заявивши, що конституція штату не містить явних або прихованих гарантій прав на аборти, тож не захищає право на переривання вагітності.

Згідно з рішенням суду, у штаті діють дві заборони: одна з них повністю забороняє аборти, вважаючи проведення процедури кримінальним злочином, а інша забороняє аборт після шести тижнів, що дозволяє громадянам гарантувати її дотримання, подаючи позови. Тож обидві заборони залишаться чинними.

«Кожен із цих законів є конституційним, оскільки він раціонально пов’язаний із законним інтересом уряду щодо захисту внутрішньоутробного життя плоду на всіх етапах розвитку, а також захисту здоров’я та безпеки матері», — написала суддя Робін Броуді від більшості.

  • У 1973 році Верховний суд США ухвалив рішення у справі «Ро проти Вейда» (Roe v. Wade), що вагітна жінка може самостійно вирішувати: робити аборт чи ні. Попри те, що Конституція США захищає це право, воно не є абсолютним. Тобто жінка може сама ухвалювати таке рішення, доки плід не може самостійно вижити — до 24 тижня вагітності. Надалі влада може встановлювати певні обмеження.
  • Справа «Ро проти Вейда» стосувалася жінки, відомої під псевдонімом Джейн Ро, яка завагітніла третьою дитиною і хотіла зробити аборт. Проте Ро проживала у штаті Техас, де аборт був заборонений, крім випадків, коли плід загрожував життю матері. Тоді вона звернулася до суду, заявляючи, що закони, які забороняють право робити аборт у штаті Техас, є неконституційними.
  • У травні 2019 року губернатор штату Джорджія, республіканець Браян Кемп підписав закон, який забороняє проводити аборти після шостого тижня вагітності, оскільки тоді вже можна чітко почути серцебиття плода. Винятки були зроблені для жінок, які зазнали насильства — якщо постраждала звернулася до поліції, а також у разі загрози життю матері.
  • 24 червня 2022 року Верховний суд США дозволив штатам забороняти аборти, скасувавши рішення у справі «Ро проти Вейда», яке визнавало конституційним право на переривання вагітності. Одразу після оприлюднення рішення Верховного суду генпрокурор штату Міссурі підписав закон про заборону абортів, згодом заборону запровадили у штаті Південна Дакота. Загалом аборти заборонені у понад 10 штатах США.
  • У листопаді суд штату Джорджія скасував заборону на аборти після шостого тижня вагітності.

Фото: Derek French: Pexels