Українська режисерка зняла фільм «Малевич» про життя та творчість художника-авангардиста

/
610 переглядів

Українська кінокомпанія «435 FILMS» у копродукції зі Швейцарією (Lehmann Sisters) завершила зйомки фільму-байопіка про українського художника-авангардиста Казимира Малевича — «Малевич». Стрічка складається з чотирьох квадратів — чотирьох частин, кожна з яких розповідає про певний епізод із життя митця.

Вперше фільм показали на другому за величиною кінофестивалі у Франції Les Arcs Film Festival 2022.

Зйомки мали завершитись у березні 2022 року, але були перенесені через повномасштабне вторгнення росії. Влітку 2022 року режисерка Дар’я Онищенко і продюсерки Марія Каель та Анна Паленчук, яка також є засновницею та генеральною продюсеркою «435 FILMS», вирішили завершити виробництво. Головні ролі у фільмі виконали актори театру та кіно Віталій Ажнов та Олександр Рудинський, заслужений артист України Олексій Горбунов, заслужені артистки України, володарки Національної премії «Золота дзиґа» Ірма Вітовська-Ванца та Марина Кошкіна.

«Малевич — геніальний художник, усе своє життя я захоплювалася його творчістю. Одного разу, приблизно шість років тому, я була в Стокгольмі, де в Музеї сучасного мистецтва побачила його картину: вона була підписана “Казимир Малевич — російський авангардний художник”. Мене це обурило, адже у багатьох джерелах він досі значиться як російський художник-авангардист, попри те, що народився в Києві, писав і говорив українською мовою та провів дитинство, юнацькі роки та частину професійного життя в Україні. Я розказала про це Дар’ї, і ми вирішили, що, зробивши фільм про Малевича, зможемо розказати світу про його українське коріння. Це особливо актуально зараз, адже ми маємо повернути з росії українську культурну спадщину та українські геніальні імена, очистивши їх від імперського наративу», — розповіла Анна Паленчук.


За задумом режисерки, «Малевич» — художній фільм, який не має на меті розповісти повну біографію художника. Події фільму розгортаються на етапі розквіту творчості Казимира Малевича й охоплюють ті періоди з життя митця, які є особливо актуальними в контексті російсько-української війни. Так, особливу увагу приділили відтворенню його картини періоду Голодомору в зруйнованих російською армією селах Київщини. Люди без облич стають у фільмі українцями сьогодення.

Проєкт здійснюється за фінансової підтримки Державного агентства України з питань кіно. Консультантом фільму та його креативним продюсером виступила виконавча директорка Українського Інституту та авторка декількох книжок про Малевича Тетяна Філевська.

  • Раніше фільм української режисерки та сценаристки Марини Ер Горбач «Клондайк» потрапив у лонгліст цьогорічної премії «Оскар» у номінації «Найкращий міжнародний повнометражний фільм». Стрічка розповідає про події війни на Донбасі та історію подружжя, яке мешкає поблизу місця, де збили літак MH17. Жнка вагітна, але відмовляється від евакуації.