Ярославу Качинському оголосили догану за його звинувачення жінок у низькому рівні народжуваності

295 переглядів

У Польщі комітет з парламентської етики оголосив догану лідеру провладної польської партії «Право і справедливість» Ярославу Качинському за його слова про те, що низький рівень народжуваності в країні частково спричинений тим, що молоді жінки нібито п’ють дуже багато алкоголю.

Про це повідомила голова комісії Моніка Фалей на своїй сторінці у Twitter.

«Людина, яка говорить про право і справедливість, ображає жінок, спрощує проблему алкоголізму та ігнорує комісію, не відвідуючи її засідання», — написала вона.

Подання про покарання Качинського до парламентського комітету подавав Союз демократичних лівих сил.

«Покарання символічне, але важливе», — написала Йоанна Шойринг-Вільгус.

 

  • На початку листопада Качинський заявив, що низький рівень народжуваності в Польщі пов’язаний з тим, що молоді жінки «закладають за комір»: «Якщо, наприклад, ситуація залишиться такою, що до 25 років дівчата, молоді жінки будуть пити стільки ж, скільки їхні однолітки, то дітей не буде», — сказав він. Висловлювання політика спровокували мітинги по всій країні.

  • Пізніше Качинський заявив, що «не хотів нікого образити» цими словами, а лише сказав «правду про певні шкідливі звички».

  • У жовтні 2020 року Конституційний суд Польщі визнав незаконними аборти, навіть якщо медичні показники свідчать про ризик важкого ураження плоду або невиліковної хвороби. Цим законом в країні обґрунтовувалась близько 98% абортів.
  • У червні 2022 року Сейм Польщі відхилив громадський законопроєкт, який мав дозволити проводити аборти до 12 тижня.

Фото: пресслужба партії «Право і справедливість»