ЗА́ПАЛ. Ната Жижченко, Євген Клопотенко та Леся Патока у пошуках автентичної української культури

/
491 переглядів

Медіа СЛУХ та студія CRAFT STORY презентує документальний проєкт ЗА́ПАЛ. Проєкт, що має на меті показати кожному, що таке автентична українська культура.

 

Ната Жижченко (Onuka), Євген Клопотенко та Леся Патока вирушають у експедицію Україною, щоб дізнатись більше про українську музику, кухню і стиль. Віднайти власне коріння і дати йому друге життя. Відповісти самим собі на питання: Хто ми? Який наш культурний код?

«Ми хочемо, щоб кожен відчув, що таке українське культурне ДНК. Тому ми створили цей проєкт. Не просто, щоб відволікти від поганих новин, а щоб надихнути кожного нашою культурою, подарувати людям той ЗА́ПАЛ, який відчули ми під час наших експедицій» – коментує головний редактор СЛУХ, виконавчий продюсер проєкту Максим Сердюк.

Протягом першої серії герої вирушають на Північ України, щоб принести на наші кухні невідомі раніше українські рецепти, почути ніде незаписані пісні та наповнити наші шафи стильним українським одягом та аксесуарами. Ната Жижченко (ONUKA) відвідає Чорнобильську зону, щоб записати пісні самоселів, Євген Клопотенко дасть друге життя традиційній чернігівській гартаначці, а Леся Патока навчиться плести справжній солом’яний бриль і покаже яким сучасним він може бути сьогодні.

«Хотілося б, щоб після цього проєкту більше ніхто не казав, що українська культура – це сало і шаровари. Хочеться, щоб не вистачало пальців рук перераховувати наші скарби: капама і гартаначка, воскові вінки та брилі, жалійки й свирілі… Хочеться, щоб кожен відчував – нам є за що сьогодні боротися», – говорить шоуранерка проєкт Тетяна Поставна.