ХарківПрайд закінчився першим в Україні МетроПрайдом

432 переглядів

Першим в Україні МетроПрайдом завершився тиждень ХарківПрайд – наймасштабніша правозахисна ЛГБТ+ подія сходу Україні і єдиний прайд, який відбувся офлайн.

Центральна подія ХарківПрайду — мирне правозахисне зібрання ХарківМетроПрайд – відбувся у неділю 25 вересня. Понад 30 учасниць та учасників у вишиванках та веселковій символіці проїхалися харківським метро, щоб заявити, що ЛГБТ+люди – повноцінна частина українського суспільства, що ЛГБТ+спільнота бере активну участь у боротьбі за Україну, тож вона має мати рівні права у своїй країні.

«Головна загроза зараз для людей у Харкові – ракетні атаки з боку російської федерації. Тому локацією проведення маршу нами було обране саме метро. За останні пів року метро стало для жителів міста не тільки транспортом, а ще й прихистком від війни, місцем, де проходять концерти. відбуваються майстерні. І тепер це також місце гідності – місце ХарківПрайду», — каже співорганізаторка ХарківПрайду Віра Чернигіна.

Приблизно 50 співробітниць та співробітників Національної поліції та поліції метрополітену супроводжували ходу з метою забезпечення громадського порядку.

«Ми були в контакті з представниками Національної поліції та СБУ протягом підготовки заходів. Нам було важливо не відвертати на себе ресурси цих органів, тому інформація про наші заходи була закритою. Ми не можемо сказати, що представники Національної поліції та СБУ вітали ідею ХарківПрайду, проте вони добре зробили свою роботу», – говорить Анна Шаригіна, програмна директорка ГО «ХЖО Сфера».

Загалом марш ХарківПрайд закінчився безпечно. Співорганізаторкам стало відомо про напад на одного учасника маршу у центрі міста.