Фільм за мотивами оповідання Катерини Калитко презентують у Варшаві

//
852 переглядів

У  Польщі 14-23 жовтня відбудеться масштабний кінофорум – Варшавський міжнародний кінофестиваль, який «прихистить» національну програму Міжнародного одеського кінофестивалю.

У рамках програми ОМКФ презентують короткометражку Lalibela («Лалібела») режисерки Анни Морозової за оповіданням Катерини Калитко.

Це художнє кіно, де, за сюжетом, напередодні Великодня в українському селі з’являється ікона із зображенням ефіопської Божої матері. У молодого священника виникає конфлікт із паствою, бо темношкіра Богородиця не викликає у них довіри. Одного разу вночі хтось пробирається до церкви і паплюжить ікону, після чого вона починає мироточити… Цікаво, що ця стрічка пройшла величезний шлях тривалістю три роки. І нарешті зустрінеться зі своїм глядачем у Європі.

«Окремо хотіли б подякувати письменниці Катерина Калитко, яка написала прекрасну книгу «Земля загублених», без якої б не народилася наша «Лалібела», – коментує продюсер і співзасновник продакшену Кирило Нечмоня.

Крім того, короткометражний документальний фільм The Sandmen («Сендмени») режисера Романа Прокопчука, що також реалізувала команда MIR&CO PRODUCTION, потрапив до конкурсної програми WIFF (Варшавський міжнародний кінофестиваль). Це соціальна історія, де головний герой – наглядач пляжного патруля в Києві Дмитро – разом із колегами розповідає про професійні будні, часом дуже трагічні. І намагається зробити все, аби страшна статистика утоплень в Україні змінилася на краще.

 

Чи «живе» українське кіно? Звісно. І його присутність на фестивалях такого рівня вчергове нагадує про те, що культура України може і має бути присутня в міжнародному контексті.