Українці стали краще ставитися до ЛГБТ-спільноти

719 переглядів

Українці продемонстрували загальносвітову тенденцію до все більшого прийняття своїх ЛГБТ співгромадян. Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології у 2022 році. Правозахисний ЛГБТ-центр «Наш світ» порівняв результати з підсумками опитування 2016 року. За шість років, що минули, кількість дружніх до ЛГБТ відповідей виросла у два-п’ять разів.

Як ви в цілому ставитесь до ЛГБТ (гомо/бісексуальних і трансґендерних) людей?

Українці стали краще ставитися до ЛГБТ-спільноти

В українському суспільстві за шість останніх років у півтора рази скоротилася кількість тих, хто взагалі негативно ставиться до ЛГБТ (з 60,4% до 38,2%), вчетверо зросла кількість тих, хто ставиться до ЛГБТ позитивно (з 3,3% до 12,8%), і у півтора рази — тих, хто ставиться байдуже (з 30,7% до 44,8%).

Найбільш толерантно до ЛГБТ ставляться молоді люди віком 18-29 років: 24% позитивно, 58,8% байдуже, і лише 16,9% негативно. Суттєвої різниці по регіонах України в цьому питанні виявлено не було. Серед представників різних професій/занять, найбільш толерантними до є студенти та учні, що зрозуміло, а також військові та поліцейські. Найбільш нетерпимими є пенсіонери.

На вашу думку, чи повинні ЛГБТ жителі України мати такі самі права, що й інші громадяни нашої країни?

Українці стали краще ставитися до ЛГБТ-спільноти

У порівнянні з 2016-м роком вдвічі зросла частка тих українців, які підтримують повне рівноправ’я (з 33,4% до 63,7%).Однак за одностатеві шлюби висловилися тільки 23,6% (у 2016-му було 4,8%).

Чи підтримуєте ви запровадження реєстрованого партнерства для одностатевих пар, подібного до звичайного шлюбу, але без права на спільне всиновлення дітей?

Українці стали краще ставитися до ЛГБТ-спільноти

Останнє запитання в опитування 2022 року було новим: «Як ви ставитесь до участі ЛГБТ людей у захисті України від російської агресії?». 67,5 % відповіли позитивно.

Українці стали краще ставитися до ЛГБТ-спільноти

Фото 42 North