Окупанти зруйнували будинок художниці-шістдесятниці Любові Панченко у Бучі

///
502 переглядів

На Київщині окупанти зруйнували багато будинків, один з таких – житло української художниці-шістдесятниці Любові Панченко, написала ведуча Суспільного Дарія Гірна.

Любов Панченко провела місяць в російській окупації в Бучі, зараз вона знаходиться у лікарні в Києві. Додому мисткиня повертатися не може, бо під час бойових дій в її оселі двері та вікна вибило вибуховою хвилею від розриву снаряда, що потрапив у хлів. До того ж художниця зараз потрібує постійного догляду. Свою творчу спадщину, яка зберігалася до війни в будинку, майстриня встигла віддати до Музею шістдесятництва.

Окупанти зруйнували будинок художниці-шістдесятниці Любові Панченко у Бучі
Фото umoloda.kyiv.ua

Любов Панченко створювала ескізи одягу, декоративний розпис, аплікації з тканини, графіку, живопис. Схеми розроблених Любов’ю вишивок друкував головний жіночий журнал тодішньої України «Радянська жінка». Потім ці візерунки копіювали майстрині по всій республіці.

Вона завжди обстоювала українську мову і культуру. Панченко малювала писанки, вишивала національні строї для хорів, збирала гроші для допомоги політв’язням, що відбували покарання «за антирадянську агітацію та пропаганду». За її участі в Києві відродилася традиція різдвяного колядування та вертепу.