Видавництво Arthuss виклало у вільний доступ книжку Марини Абрамович «Пройти крізь стіни»

//
304 переглядів

Видавництво Arthuss виклало у вільний доступ книжку Марини Абрамович «Пройти крізь стіни». Це щира розповідь про життя, стосунки з батьками і глибоко особиста філософія мистецтва та пригод.

У 2010-му році мисткиня Марина Абрамович вперше представила свій перформанс The Artist Is Present («У присутності художника»). У Музеї сучасного мистецтва в Нью-Йорку (MoMA) вона поглянула в очі тисячам людей. Перформанс тривав 3 місці, Марина мовчки сиділа на стільці, щодня по 8 годин, а відвідувачі музею сідали навпроти та дивилися їй у очі. Кожен погляд був глибоко індивідуальний, зворушливий, але й фізично важкий.

Цей перформанс став культовим для сучасного мистецтва і Марина Абрамович повторила його 16 квітня 2022 року, щоб допомогти постраждалим у війні в Україні. Можливість стати учасником цього перформансу виставили на благодійний аукціон на платформі Artsy, який відбувся 25 березня. Переможців торгів сфотографував відомий митець Марко Анеллі. Кошти, отримані на цьому аукціоні були спрямовані в організацію Direct Relief, яка співпрацює з Міністерством охорони здоров’я України.

Марина Абрамович допомагає поширювати інформацію про російську збройну агресію, що надзвичайно важливо: «Тепер йдеться не лише про Україну, але й про нас усіх, — каже художниця, — Йдеться про людяність. І про можливість стикнутися з Третьою світовою війною із застосуванням ядерної зброї. Це те, на що ми маємо реагувати і діяти. А я можу діяти, використовуючи власні інструменти, у моєму випадку — це перформанс».