Собаки в воєний час. Як позбавити стресу, чим годувати та як перевозити

478 переглядів

Провідна спеціалістка з поведінки собак та котів, співзасновниця «Школи порозуміння з тваринами Pets&People» та проєкту BioIntellect, авторка книжки «Із ким я живу. Короткий курс для розуміння собаки» Оксана Галан розповідає, як допомогти собакам в умовах війни. 

Завжди пропагувала забезпечення собакам необхідного мінімуму. Саме він міг дати власникам надію, що собака поводитиметься нормально. Тому що нормальна поведінка можлива тільки в нормальних умовах.

Звичайно, є тварини, які можуть багато що витримати і при цьому залишатися в нормальному психічному стані. Як і люди, але в умовах війни хтось стає агресивнішим, хтось істеричнішим, хтось замикається у собі. Я особисто вперше за 40 років відчула люту ненависть.

У собак поведінка змінюється, і проблеми розростаються, тому що немає надійної бази. Забезпечити її зараз повною мірою ми просто не можемо. Ані собаці, ані собі. Відповідно і чекати нормальної поведінки теж не варто. Повірте, собака гавкає без угаву і сідає на ноги вашим сусідам по бомбосховищу зовсім не від шкідливості. Їй погано, і вона робить що може в тих умовах, в яких перебуває. Спробуймо пройтися ключовими точками для аналізу того, що ми можемо поліпшити навіть у сьогоднішніх реаліях.

Ключові точки полягають у концепції п’яти свобод. 

Свобода від голоду та спраги

На жаль, навіть це зараз є далеко не у всіх тварин. Проте у більшості міст, окрім найгарячіших точок, вже є  волонтери та координатори, які допомагають, якщо у вас зовсім погані справи. 

Що варто зробити просто сьогодні:

Якщо є така можливість і ви знаєте про зоомагазин, що працює недалеко, сходіть. Цілком можливо, що там є те, за допомогою чого можна протриматися.

Якщо звичного корму немає, беріть інший. В ідеалі, щоб джерела білків та вуглеводів були тими ж, що й у звичайному раціоні вашого собаки. Наприклад, курка та кукурудза.

Візьміть стільки, скільки зможете зберегти та взяти з собою, не втрачаючи мобільність.

Якщо сухого корму немає, беріть консерви. Допустимо давати котячі собакам. Якщо немає жодних — візьміть людські.

Можна зварити рис чи рисову січку. Цей вид вуглеводів із найменшою ймовірністю викликає розлад травлення у тварини. Тільки варити крупу потрібно довго. З погляду людини — переварити.

Якщо у вас є м’ясо в морозилці, приготуйте тушкованку. Є прості рецепти у мультиварці. Якщо змушені залишити будинок, візьміть сухе м’ясо без спецій (якщо будете теж його їсти — собі підсоліть). 

Якщо у вас вдома тільки курка, й у тварини може бути на неї алергія, ухвалюйте рішення тверезо. Не завжди реакція проявляється, і навіть якщо таке трапиться, то  почервоніння чи висипання не настільки критичні у цій ситуації.

Звичайно, змінювати раціон краще поступово, але якщо немає вибору, то робіть як виходить. Це не так небезпечно, як голод.

Якщо з їжею сутужно, допустимо зменшити порцію на 20% для того, щоб розтягнути ваші запаси (це стосується не лише собак, а й людей). Така калорійність дозволить зберегти гарне самопочуття та працездатність.

Запасайтесь водою. Відсутність води дуже небезпечна та гірша за голод. Майте на увазі, що зміна води не завжди відбувається легко у тварин, але це все одно краще, ніж зневоднення.

Якщо собака у стресі практично не п’є, спробуйте підлити щось у воду. Декілька ложок кефіру, наприклад. Пити потрібно і вам, і йому.

Коли собака сита, він краще спить і, безумовно, пристойніше поводиться. Тому цей клопіт дуже важливий. Якщо вам вдалося організувати харчування так, щоб собака щось довго жував (наприклад, іграшку, набиту консервами) або вилизував із лизального килимка, то це ще матиме додатковий заспокійливий ефект.

Свобода від травм та хвороб

Зараз важко зробити санацію ротової порожнини або профілактичне УЗД черевної порожнини. Однак, що ретельніше ми будемо дотримуватися рекомендацій ветеринарних лікарів і що системніше доглядатимемо собаку, то менше неприємних «сюрпризів» на нас чекає.

Якщо є можливість обробляти від бліх, кліщів, внутрішніх паразитів та вакцинувати, робіть це обов’язково. Лікувати бабезіоз або чуму м’ясоїдних зараз ще складніше. Ветеринарні клініки працюють у зовсім іншому режимі.

Якщо є можливість тримати собаку на старому раціоні, не скачіть. Панкреатит і діарея в бомбосховищі зовсім виб’ють вас із колії.

Пам’ятайте, що багато хронічних захворювань через тривалий стрес загострюються. Зараз ви можете чогось не бачити, але собаці боляче та погано. Тому він поводиться відповідно.

Через нестачу звичних навантажень та довготривале лежання на жорстких і холодних поверхнях, собаки цілком можуть відчувати дискомфорт у тілі. І, як наслідок, дивно реагувати на дотик. Якщо вас щось турбує і в місті є клініка, що працює, не чекайте, поки ситуація стане критичною. Величезна кількість українських ветеринарних лікарів зараз консультують онлайн та відповідають на прості запитання навіть у месенджерах.

Прогулянки та всі переміщення зараз повинні бути винятково на повідці, в безпечній амуніції та з будь-якою можливою вказівкою вашого контакту на ній: адресник, нашивка та інше.

Якщо загалом ваш собака здоровий, ваше завдання убезпечити його. Не відпускайте з повідця, перевозьте у транспорті в боксі чи наморднику і стежте за тим, де гуляєте. Як сказав глава МВС Денис Монастирський, «після закінчення війни Україні знадобиться кілька років на розмінування». Тож уже вчімося гуляти з собаками вдумливо та уважно.

Свобода від дискомфорту

Організація місця, де тварина може усамітнитися, — це гарантія того, що вона нормально спатиме і відновить сили. Однак зараз це теж непросто. Ви можете кілька разів за ніч спускатися в бомбосховище або прокидатися від постійних гучних звуків. 

Недолік сну неминуче позначається на реакціях: собака починає гавкати у відповідь на стимули, на які раніше не звертав уваги, постійно скиглить або перезбуджений. 

Якщо ніч видалася важкою, намагайтеся вдень свідомо відправити собаку поспати.

Сон вийде міцнішим й ефективнішим, якщо перед цим ви хоч трохи прогуляєтесь.

Якщо на ніч ви йдете в бомбосховище, беріть для собаки плед або її матрац. Це допоможе швидше розслабитися та заснути. Намагайтеся організувати собаці усамітнення, наскільки це можливо у ваших реальних умовах.

Пам’ятайте важливу річ: що повільніше ви самі рухаєтеся і говорите і що розслабленіше ваше тіло, то легше собаці «вирахувати» ваш емоційний стан і теж бути спокійнішим.

Свобода видотипної поведінки

Тут у нас просто зв’язані руки: ми не можемо довго і спокійно вигулювати собаку, спілкування з іншими собаками або неможливе або занадто дискомфортне для людей довкола. Мало хто в метро зможе винести гру двох хаскі, навіть якщо вони будуть на це здатні. 

Використовуйте будь-яку можливість дати собаці скористатися нюхом повною мірою. Якщо це неможливо на вулиці, залучайте нюхальні килимки або закладайте їжу в пледик, який взяли із собою. Грайте із собакою, щойно з’являється можливість. Повірте, вашому стану це також дуже допоможе. Немає іграшок — грайте тим, що є під рукою. Наприклад, рукавичка або шарф.

Пам’ятайте, що поруч із вами як друг і член сім’ї істота іншого виду. Вияв його реакцій на стрес може бути для вас несподіваними.

У собак відсутня префронтальна кора мозку. У людини саме вона відповідає за самоконтроль. Але в поточній ситуації навіть не в кожної людини вона ефективно працює. Які запитання до собаки, головна мета якого — прожити щасливе собаче життя.

Свобода від дистресу

Одна тільки фотографія лабрадора, який шокований вибухами в Ірпені, а людина допомагає йому підвестися, коштує тисячі слів. Навіть якщо собака раніше не боявся гучних звуків, у разі такого їх скупчення страх проявляється тією чи іншою мірою майже у всіх. Плюс порушення всіх попередніх свобод дається взнаки.

Медикаментозна допомога

На жаль, порадити щось універсальне та всім доступне неможливо. Але якщо раптом у вас є можливість, купуйте:

для боротьби з шумофобією — «Сілео»,
від тривоги — «Тразодон», «Габапентін»,
препарати з м’якою та повільною або накопичувальною дією:
 ⁃ вітаміни групи В,
 ⁃ «Мелатонін»,
 ⁃ «Триптофан»,
 ⁃ «Зілкене»,
 ⁃ «Анкситан».

Звичайно, краще проконсультуватися з лікарем, але якщо зовсім ніяк — це пристойна допомога собаці.

Використовуйте будь-яку безпечну можливість, щоб рухатися та дихати свіжим повітрям. Фізичні та ментальні навантаження допомагають організму трохи краще впоратися зі стресовою ситуацією. Тому більшість людей сьогодні така активна.

Якщо ви виїдете сьогодні до затишного закарпатського села з кізочками, собака цілком можливо якийсь час буде нервовим, тривожним або агресивним. Нічого не минає за один день. 

Основні рекомендації щодо перебування в гострій ситуації, коли потрібно допомогти собаці

Заспокойтесь самі. Взагалі спокій може допомогти і тим, хто виявився поруч із вами, взяти себе в руки. Спокій, як і паніка, заразний.

Надягніть або тримайте під рукою амуніцію. Не забудьте про адресник на шнурку, немає адресника — напишіть у будь-який можливий спосіб свої контакти на амуніції. Номер телефону можна написати чорним маркером просто на нашийнику або шлеї (великими літерами і розбірливо!).

Надягаючи амуніцію, перевірте надійність її кріплення та застібок. Переконайтеся, що вона правильно відрегульована та безпечна, всі фастекси та карабіни закриті та нормально працюють.

Складіть найнеобхідніші речі для тварини в одне місце: їжа із запасом, вода, миска, підстилка або плед тварини, намордник для великих собак, документи тварини (якщо вони є), аптечка для себе та тварини.

Якщо небезпека або попередження про неї застали вас на вулиці, беріть собаку якомога ближче до себе.

Коли дістанетеся укриття, за можливості побудуйте або займіть тихий кут, там собаці буде легше розслабитися і прийти до тями. Якщо є можливість відволікати собаку на щось — використовуйте її обов‘язково. Повертаємося до ідеї лизати, гризти чи рвати.

Допоможіть тварині заснути. Сон допоможе впоратися зі стресом. 

Можливо, якщо ви ляжете поряд, то зігрієтесь і поспите разом, — деяким тваринам допомагає заспокоїтися щільний одяг (толстовка чи футболка).

Робіть масаж собаці легкими, довгими та м’якими погладжувальними рухами з невеликим натиском. Якщо тварина видиратиметься, то відпустіть — їй некомфортно.

Якщо ви вирішили евакуюватись. Що вам може знадобитися, що підготувати заздалегідь

Переноска для собак дрібних порід та цуценят. Якщо її немає, це може бути рюкзак, на дно якого можна покласти щось тверде для сталого становища собаки.

Обов’язково візьміть із собою ветеринарний паспорт собаки, якщо такий є. Зробіть його фотографії та збережіть у телефоні разом зі своїми документами.

Заздалегідь підготуйте запас корму мінімум на три дні для свого чотирилапого, а також запас питної води.

Візьміть із собою миску для їжі та води (однієї для всього буде цілком достатньо в польових умовах).

Для собак середніх і великих порід за необхідності евакуації візьміть із собою намордник (це допоможе заспокоїти тривожних щодо собак громадян у загальних укриттях чи транспорті).

Якщо є легка компактна підстилка/пледик, яку зручно згорнути та скласти з собою — сміливо беріть із собою.

Зберіть аптечку екстреної допомоги для собаки. Якщо зараз собака приймає якісь препарати за станом здоров’я — беремо їх із собою обов’язково.

Якщо ситуація зовсім погана і чогось не вистачає, подумайте над варіантами заміни:

Намордник можна зробити із підручних засобів. Наприклад, бинта або бавовняної тканини. Для великих собак умільці робили навіть із верхньої частини пластикових пляшок. Замість переноски або рюкзака можна використовувати кошики з супермаркетів, заздалегідь застеливши дно і ретельно убезпечивши зверху. Були випадки, коли замість повідця ми використовували ремені, але завжди пам’ятайте, як це позначиться на безпеці тварини.

Куди їхати, якщо у вас собака або декілька

Західна Україна перевантажена тваринами. Оселитися у великому місті сьогодні — це все одно, що витягнути щасливий білет. Краще одразу орієнтуватися на села. Там шансів, що ви знайдете притулок із собакою чи навіть декількома, набагато більше.

Багато країн, що межують з Україною, значно спростили правила перевезення тварин через кордон, щоб люди могли вільно виїхати з домашніми тваринами, не залишаючи їх. Серед країн, які впускають тварин за спрощеними правилами, — Польща, Угорщина, Румунія, Чехія та Словаччина.

До якої б країни ви не вирушили зі своїм собакою, дотримуйтесь елементарних правил безпеки:

Не спускайте собаку з повідця. 
Відкривайте переноску або бокс, якщо ви не в закритому приміщенні/машині, з великою обережністю.
Якщо у вас великий собака, подбайте про наявність намордника, хоча б заради спокою людей довкола. 
Пам’ятайте, що адресники зараз справді рятують життя.
Збирайте екскременти, дотримуйтесь правил місцевих громад. 

 Ви вирішили піти іншим шляхом і залишилися вдома. І так вийшло, що тварин у вашій сім’ї побільшало

Наприклад, ви врятували собаку, який залишився без власників, або об’єдналися всією сім’єю у вашому будинку, і тепер собак декілька. Вони конфліктують чи уникають одне одного. 

Що робити, щоб життя тривало і ваш будинок не ставав схожим на гарячу точку:

Убезпечте собак: роз’єднуйте, якщо не можете контролювати їхню поведінку, одягайте намордники, щоб вони не могли травмувати одне одного у разі контакту.

Намагайтеся дати їм можливість накопичити достатній позитивний досвід одне про одного: довго і спокійно гуляйте разом без безпосереднього контакту собак. 

Заохочуйте будь-яку бажану поведінку: дружні сигнали, спокійне ставлення, ігрові спроби взаємодіяти. 

Не пускайте ситуацію на самоплив, кожен негативний досвід віддалятиме мир.

Не зближуйте собак насильно: «Ну понюхай, ну подивися». Це не працює. Їм потрібен час.

Якщо ж ви з’їхалися з кішковласниками або врятували кішку, то пам’ятайте, що як би просто це не здавалося і які б картинки у вашій голові щодо того, що вони спатимуть один на одному, не виникали, об’єднати два дуже різні види під одним дахом у дружню спільноту виходить далеко не завжди.

Собака майже завжди сильніша за кішку. Вона, звичайно, теж хижак, але навіть джек-рассел-тер’єр може завдати кішці серйозних травм.

Для собаки важлива людина, для кота — територія. Тому нам важливо облаштувати територію так, щоб кішка відчувала себе в безпеці: мала можливість уникнути контакту з собакою, могла спокійно сходити в туалет і вдумливо поїсти.

Якщо у собаки в анамнезі були випадки вбивств зайців, білок чи котів, ви дуже ризикуєте життям кішки. Працювати з мисливською поведінкою у собаки потрібно дуже довго та тяжко.

Бувають коти, які відчайдушно відстоюють свої межі і навіть бульмастифа можуть тримати в їжакових рукавичках. Але це не тому, що вони конфліктні, а через страх. Просто після кількох разів така поведінка закріплюється як успішна. І тоді залишається тільки гадати, коли урветься терпець собаки.

Якщо у вас є ще запитання, як допомогти своєму собаці пережити цю війну, пишіть до Школи або ставте запитання у нашому координаційному чаті.

 

Фото: Владислав Мусієнко. УНІАН