Якщо він такий чудовий, чому мені так погано? Уривок з книги про аб’юз

/
2227 переглядів

Ейвері Ніл — американська психотерапевтка, спеціалізується на лікуванні депресії та тривожних розладів у жінок. У 2012 році Ейвері відкрила власну клініку з надання підтримки та психотерапевтичної допомоги жінкам, яку 2020 року було названо однією з найкращих у Техасi.

У книзі «Якщо він такий чудовий, чому мені так погано?» Ейвері Ніл нагадує: у парі має бути комфортно обом партнерам. Ця книжка допоможе визначити, чи справді людина поряд із вами вас використовує, за потреби розірвати жахливі стосунки та наново віднайти власну індивідуальність. 

Публікуємо уривок.

ПРИПИНЕННЯ СТОСУНКIВ

ТИПОВІ ПРИЧИНИ ЗАЛИШИТИСЯ ТА РОЛЬ СТРАХУ

Людина, яка не мала особистого досвіду насильницьких стосунків, не може вповні зрозуміти, як важко і складно їх розірвати. Тих, хто залишається в насильницьких стосунках, до певної міри засуджують, оскільки люди не розуміють, як складно може бути припинити такі стосунки. В основі проблеми лежить страх, і багато жінок не ризикують постати проти свого тирана, чудово знаючи, що покарання буде суворим.

Важливо не давати другого шансу тому, хто фізично ображав вас. Як було сказано вище, з часом насильство лише посилюється. Тиран, який штовхнув вас, наступного разу вдасться до більшого насильства — можливо, притисне вас до стіни. Тиран, який дав вам ляпаса, наступного разу, імовірно, ударить вас кулаком. Це тому, що він хоче зміцнити своє домінування над вами. Що більше ви терпите, то більше він вірить, що це зійде йому з рук. До того ж що більше разів повторюється ситуація, коли ви залишаєтеся з партнером після акту фізичного насильства, то більше дозволяєте йому й далі чинити насильство.

Заперечення. Тиран точно знає, як зіграти на вашому співчутті. Він знає, як сказати вам те, що ви хочете почути, і як переконливо пообіцяти змінитися. Ви запевняєте себе, що всі мають позитивні якості, які виправдовують їх, і тому ви повинні дати своєму партнерові другий, третій чи сімдесят шостий шанс. Коли тиран уже підштовхнув вас до того, що ви готові розірвати стосунки, імовірно, він удаватиме, що почувається винуватим і розкаюється. Це напрочуд переконливо, і вам хочеться вірити, що цього разу ваш партнер справді змінився, адже здається, що він бере на себе відповідальність. Ви згадуєте, скільки вже вклали в ці стосунки, і думаєте, наскільки легше було б, якби ви могли просто все виправити.

Хай яким переконливим здається тиран (а він може бути дуже переконливим, адже сам вірить своїм словам), усе одно він робить це для себе. Він кається й бере на себе відповідальність тому, що йому нічого втрачати. Йому все дозволено, а ви його власність, предмет, яким можна володіти. Якщо ви підете, він більше не матиме контролю над вами. Йому нестерпно думати, що він втратить владу, а думка про те, що ви житимете далі й будуватимете життя без нього, мотивує його сильніше боротися за те, щоб ви залишилися. У глибині душі він страшенно боїться вашої автономії: не хоче, щоб ви пішли, не тому, що цінує вас, а тому, що це означає для нього втрату цілковитого контролю над вами.

На жаль, багато жінок знову повертаються до свого партнера, коли він застосовує цей трюк, адже цим він викликає співчуття до себе. Щойно тиран відчує, що загроза розірвання стосунків минула, він повертається до тих самих моделей насильницької поведінки. Нерідко жінки проходять цей цикл багато разів, перш ніж нарешті зуміють розірвати насильницькі стосунки раз і назавжди.

Ваш тиран може кохати вас так сильно, як узагалі здатен когось кохати, але по-справжньому кохати — це не те саме, що вважати цю людину своєю власністю. Справжнє кохання — це коли нас люблять за те, ким ми є, і прагнуть для нас найкращого, попри власні потреби та бажання. Справжнє кохання не може бути владним або деспотичним. Справжнє кохання не егоїстичне. Справжнє кохання не має нічого спільного з прагненням вигравати.

Мене часто запитують, чи усвідомлює тиран, що він робить, чи цілеспрямовано він чинить насильство та чи контролює це. Автор кількох книг Ланді Бенкрофт протягом п’ятнадцяти років працював з чоловіками-тиранами й досліджував моделі їхньої поведінки. Він стверджує, що тирани усвідомлюють, що роблять, і контролюють свою поведінку. Про це свідчить той факт, що вони здатні припинити фізичне знущання з партнерок, щойно з’являється поліція. А коли тирани згадують, що саме підштовхнуло їх до насильства, часто говорять щось на кшталт: «Я мав провчити її». Отже, насильницьким діям передувало певне планування. Ключовий висновок такий: якщо хтось переїде вас автівкою, ви помрете. Немає значення, хотіли вас переїхати чи ні, — ви все одно помрете.

Діти. Найбільш поширена причина, з якої жінки залишаються в насильницьких стосунках, — діти. Це здається алогічним для тих, хто ніколи не жив з тираном, адже вони вважають, що заради дітей треба йти, а не залишатися. Очевидно, що в ширшому сенсі так і є, адже дітям значно краще зростати в безпечному домі й бачити стосунки, сповнені взаємної любові та поваги. Однак наслідки розриву стосунків — це важливий чинник, який жінка має ретельно обміркувати, перш ніж вирішити, залишитися їй чи піти.

Імовірність того, що тиран здобуде опіку над дітьми, зазвичай є найбільшим страхом матері та причиною, з якої вона залишається. Вірогідно, тиран погрожуватиме цим за кожної нагоди, щоб залякати вас і змусити лишитися. Класичний тиран обдере вас як липку, а потім переконає, що жоден суд нізащо не дозволить вам залишити дітей у себе. Це, звісно, лякає вас, і якщо ви не озброєні інформацією, то, напевно, повірите йому.

Та навіть якщо ви озброєні знанням правової системи, це не надто допоможе, бо ви знаєте, що ваші діти, імовірно, буватимуть наодинці з тираном. Якщо ви не зможете довести, що поряд із тираном дитина може зазнати фізичного або сексуального насильства, він матиме право проводити час із дітьми без нагляду. Хай як це трагічно, та правосуддя не завжди захищає дітей, які перебувають у небезпеці. А доводити, що такі проблеми існують, — це, без сумніву, нерівна боротьба, адже тиран дуже спритно вміє вдавати з себе «гарного хлопця». З огляду на ці ризики можна зрозуміти, чому жінка відчуває, що принаймні матиме шанс захистити дітей, якщо залишиться в стосунках, адже постійно буде з ними. 

Фінансові труднощі. Багато жінок розуміють, що перебувають у гіршому фінансовому становищі, ніж їхні партнери. Статистично жінки заробляють менше за чоловіків, й ускладнює проблему те, що чимало жінок не працюють, якщо сидять удома з дітьми. Незалежно від освіти, багато жінок почуваються в пастці, адже вірять, що не матимуть засобів для існування та для утримання дітей, якщо підуть. Більшість тиранів це знають і використовують, залякуючи своїх партнерок, щоб ті лишилися. 

Бекі

Бекі, мила й тиха мати чотирьох маленьких дітей, була одружена з емоційно агресивним чоловіком. Переважно в їхніх стосунках усе було добре. Чоловік раз у раз кидав принизливі жарти на її адресу, та Бекі лише хитала головою і не зважала на це. Жінка була надзвичайно неконфліктною і постійно робила все можливе, щоб зберегти мир у сім’ї. З роками Бекі почала наполегливо тренуватися і зрештою схудла так, що в неї припинилися менструації.

Жінка перегинала палку, розповідаючи всім і кожному, як добре почувається. Якщо хтось розпитував її про неї, Бекі чемно відповідала й одразу ж ставила якесь запитання, щоб перевести розмову на іншу тему. Їй було так ніяково, коли їй виявляли увагу, що вона регулярно відкидала компліменти, відмовлялася розгортати свої іменинні подарунки в присутності інших та навіть серед літа носила кардигани, щоб приховати свою фігуру. Бекі завжди турбувалася про інших і була сповна віддана дітям і чоловікові. Вона дуже серйозно ставилася до своїх обов’язків матері та господині й невтомно працювала, дбаючи про рідних і піклуючись про те, щоб задовольняти всі їхні потреби.

Якось увечері чоловік Бекі повернувся додому п’яним і почав обзивати її всілякими жахливими та принизливими словами. Він горлав дедалі голосніше й підступав усе ближче до Бекі. Вона злякалася й вирішила розбудити дітей і піти з ними з дому. Та не встигла й кроку ступити, як чоловік сказав: «Ти така дурепа. Навіть не розумієш, що ти моя. Я заробляю гроші. Будинок записаний на мене. Обидві машини належать мені.Моє ім’я на всіх банківських рахунках, які я можу закрити без твого дозволу. Тепер ти в пастці. Ти була така безмозка, що не тямила, що коїш, коли ще можна було щось зробити».

Звучить трагічно, однак це знайома багатьом жінкам ситуація. Нерідко ці жінки присвячували себе дітям і домашньому господарству, бо так підтримували своїх партнерів: давали їм змогу заробляти гроші й вести інші «справи». Якщо ви опинилися в такому вразливому становищі, може бути дуже страшно намагатися знайти спосіб упоратися самотужки. (Якщо це про вас, будь ласка, знайте, що маєте фінансові права. Не вірте погрозам партнера. Він лише намагається залякати вас, щоб ви залишилися.)

Почати забезпечувати себе нелегко. Треба здобути освіту або опанувати якийсь фах, якщо ви досі не зробили цього, а потім знайти роботу. На це потрібно багато часу та грошей. Доведеться надовго десь залишати дітей, а це важко. До того ж вам, імовірно, потрібно буде витрачати гроші на догляд за дітьми, так що ваш заробіток може ледь покривати витрати.

Не дивно, якщо, зіткнувшись із фінансовими ризиками та невпевненістю, ви вирішите, що краще залишитися в насильницьких стосунках. Можливо, ви розумієте, що надто важко буде не лише піти від тирана, ви зіткнетеся і з наслідками: якість життя ваших дітей разюче зміниться. Можливо, ви вважаєте, що краще пожертвувати собою, примирившись із насильством, заради того, щоб основні потреби ваших дітей були задоволені.