Книжковий Арсенал 2019. Сусідство – відкрите питання

/
243 переглядів

З 22 по 26 травня у Мистецькому арсеналі відбудеться IX Міжнародний «Книжковий Арсенал». Тисячі книжок, зустрічі з українськими та іноземними авторами, автограф-сесії, презентації, спеціальні проекти та виставки. У фокусі — тема співжиття, спільного буття на підставі цінностей і домовленостей.
Спеціальна програма «Сусідство: відкрите питання» охоплює різні прояви взаємин між культурами, історіями й політиками сусідніх країн: взаємовпливи в літературах, трансформації країн після падіння Берлінського муру та нинішнє переформатування європейського політичного ландшафту.
«Відповідальність, співпричетність, діалог – ці поняття активно обговорюються в українському суспільстві як ключові для подальшого розвитку країни. Всі вони передбачають іншу сторону, інший голос. Хто ці відомі й невідомі «інші», з якими взаємодіємо в географічних обширах країни, в найближчому прикордонні та в межах новочасних політичних союзів?

 
Які образи сусідів, воріженьків, кумів, союзників і зрадників створювала українська культура й кого зображує нині? Із сучасного погляду ми й досі перепрочитуємо ці образи в текстах Тараса Шевченка, Пантелеймона Куліша та Івана Нечуя-Левицького»,  – про це говорить Віра Балдинюк, кураторка фокус-теми, а також головна редакторка онлайн-видання «Korydor».
Фокус-тему доповнить виставковий проект «РОЛІТ/СУСІДИ», присвячений легендарному кооперативному будинку «Робітників літератури» — широко відомому як київський «Роліт». Будівництво і заселення Роліту збіглося з початком репресій і докорінної зміни в організації літературного життя: ліквідацією різноманітних творчих об’єднань і виникнення єдиної Спілки радянських письменників України (1934) – одночасно з перенесенням столиці з Харкова до Києва.
Виставка висвітлить історії окремих мешканців, пов’язані з періодами життя в Роліті, стосунки з сусідами, особисте і громадське, побут і творчість видатних митців таких як, Остап Вишня, Максим Рильський, Олесь Гончар та багато інших.
Особливим акцентом фестивалю стане «Ветеранський намет» — спеціальний проект Мистецького арсеналу та письменників-ветеранів у партнерстві з Міністерством у справах ветеранів України. Література про теперішню російсько-українську війну, написана учасниками бойових дій і волонтерами, буде представлена на спеціально обладнаному військовому наметі у дворі Мистецького арсеналу, де також відбуватимуться автограф-сесії авторів.
Книжковий Арсенал 2019. Сусідство – відкрите питання
Цього року особливий статус у Міжнародній програмі Книжкового Арсеналу матиме Канада, яка уперше представить на фестивалі спеціальну програму зустрічей із авторами та презентацій свіжовиданих перекладів. Важливими фокусами міжнародної складової стануть дискусії, присвячені темам сусідства у глобальному масштабі, історичній тематиці, розмови про права і свободи людини.
Також вже традиційно відбудеться професійна програма, адресована видавцям і літературним менеджерам; і «перекладацькі сніданки» — зустрічі з провідними фахівцями галузі та розбір практичних кейсів та теоретичних аспектів сфери. Крім літератури і книговидання, говоритимемо ще й про візуальне мистецтво та дизайн.
Серед іноземних учасників: Майк Вікінг (Данія), Дерек Бразелл (Великобританія), Кріс Абані (США), Софі Оксанен (Фінляндія), Барбара Кассен (Франція), Грейс Кеннан (США) та інші.
Книжковий Арсенал 2019. Сусідство – відкрите питання
Тема дитячої програми фестивалю звучить, як «Ось, власне!». У фокусі — українські автори. Книжковий Арсенал актуалізує проблему домінування в сучасній дитячій літературі перекладів та необхідність підтримки вітчизняних авторів та видавців, важливість, перспективність і потенціал своїх крутих «зірок» дитячої літератури. Молодших читачів відвідувачів чекатимуть наймасовіша в історії автограф-сесія улюблених авторів та «жива бібліотека», спаринги, батли, «акваріум», дискусії й антидискусії тощо.
Унікальне поєднання сучасної поезії, музики і візуальних образів в спеціальному проекті агенції АртПоле – роздІловI. Перформанс «Поезія/музика/візуалізація – знаки взаємодії» є інтердисциплінарним твором, найбільша художня цінність якого — взаємодія між літературою, музикою, візуальним образом, — що резонує з фокус-темою цьогорічного фестивалю. Авторка ідеї Оля Михайлюк, поет Сергій Жадан, композитор Олексій Ворсоба, Томаш Сікора, Сергій Пілявець та інші учасники проекту презентують перформанс на Книжковому Арсеналі.
Неідеалізоване сусідство є центральною темою цьогорічної Музичної програми «Уявні танці», а переважна кількість танців спрямована на встановлення контакту, зорового й тактильного. Однією із центральних подій перформативної програми стане осучаснена версія повісті «Кайдашева сім’я» Івана Нечуя-Левицького. Класичний сюжет переосмислено режисером Максимом Голенком і драматургинею Наталкою Ворожбит. Бо хто найближчі сусіди, друзі й кровні вороги, якщо не родичі, що живуть в одному обійсті?
Книжковий Арсенал 2019. Сусідство – відкрите питання
Поет Андрій Бондар представить спеціальну кураторську програму «Хто я? В розмові з сусідами». Ким є сучасний український інтелектуал, чим він живиться, заробляє і з чого живе? Андрій Бондар розмовлятиме з гостями із різних країн — насамперед про них, але також і про себе. Митець за визначенням є нарцисом, але це не перешкоджає йому захоплюватись іншими митцями. П’ять розмов письменника Андрія Бондаря з особистостями, які цікаві саме йому.
«Говорить Київ» — кураторська програма Ірини Славінської, присвячена 95-річчю Українського радіо. На сцені «Радіоточка» відбуватиметься доволі рідкісна зв’язка подій: не лише заплановані програмні дискусії, але й ефіри наживо в лінійних передачах на Радіо Культура та інших каналах Суспільного мовлення, які можна буде почути і на Книжковому Арсеналі в Києві, і в усьому світі на хвилях ефіру, тобто без кордонів.