В окупованих Олешках через підрив Каховської ГЕС під загрозою руйнування опинився будинок-музей художниці Поліни Райко

//
1471 переглядів

В окупованому місті Олешки, що в Херсонській області, через підрив російськими військовими Каховської ГЕС та різке підняття рівня води під загрозою руйнування перебуває будинок-музей художниці Поліни Райко.

Про це у своєму каналі Ukrainian art history в Twitter повідомила мистецтвознавиця Оксана Семенік та опублікувала фото розмальованого Поліною Райко будинку.


За словами представника Херсонського обласного благодійного фонду імені Поліни Райко, художника Семена Храмцова, будинок розташований дуже близько до води.

«Якщо вода підійде, то існує велика ймовірність, що будинок не витримає. Навіть якщо вода не заллє, а просто заболотиться фундамент, то нічого хорошого [для музею] не буде», — зазначив він у коментарі для «Суспільне Культура».

У Міністерства культури та інформаційної політики поки відсутні «рекомендації для культурних установ» через руйнування Каховської ГЕС та можливе підтоплення міст та сіл.

  • Поліна Райко — українська художниця в жанрі «наївного мистецтва». Почала малювати в 69 років, не маючи художньої освіти. Перший її малюнок — білий голуб на хвіртці. За кілька років мисткиня вкрила малюнками всі поверхні свого будинку в Олешках: стіни, ворота, паркан, літню кухню, а також могили родичів на кладовищі. Художниця померла на початку 2004 року, їй було 75 років. У 2008-му був створений Херсонський обласний благодійний фонд ім. Поліни Райко, де проводили фестивалі, знімали фільми.
  • На початку 2022 року російські військові під час вторгнення до містечка Буча, що під Києвом, зруйнували хату української художниці-шістдесятниці Любові Панченко. Сама вона місяць голодувала, що призвело до погіршення стану здоров’я мисткині. 30 квітня 2022 року Любов Панченко померла в київській лікарні. Свою творчу спадщину, яка зберігалася до війни в будинку, майстриня встигла віддати до Музею шістдесятництва.
  • Також у лютому 2022 року російський снаряд влучив у будівлю музею в селищі Іванків, де зберігалися картини Марії Примаченко. Їх вдалося врятувати.

Фото: Twitter Ukrainian Art History