Десять жінок звинуватили американського коміка Кріса Д’Елію у сексуальному насильстві

/
1221 переглядів

Відомого американського коміка та подкастера Кріса Д’Елію звинувачують у сексуальному насильстві, домаганнях і жорстокому поводженні.

В інтерв’ю Rolling Stone 10 жінок, четверо з яких спілкувалися з коміком, коли були підлітками, розповіли про «хижацьку поведінку» чоловіка. Декілька жінок використовували лише свої імена або псевдоніми, щоб уникнути помсти та переслідувань в інтернеті.

Жінки звинуватили Д’Елію в тому, що він емоційно маніпулював ними, переслідував, вимагав надсилати йому відверті відео та фотографії, змушував до сексу, іноді в обмін на безплатні квитки на свої шоу тощо.

«Д’Елія загалом заперечив висунуті проти нього претензії, але не надав прямих відповідей на численні детальні запити прокоментувати конкретні звинувачення, окрім сумніву в довірі до деяких жінок, які виступили зі звинуваченнями», — зазначає видання.

За словами двох жінок, Джазмін Вулф та Емми, їхнє спілкування з Д’Елією почалося з повідомлення в соціальних мережах, після чого вони потрапили в пастку тривалих аб’юзивних стосунків. Інші жінки зазначали, що мали короткі травматичні зустрічі з коміком.

Емма та Джазмін розповіли, що були втягнуті в інтенсивні емоційні стосунки з Д’Елією, він контролював їхнє місцеперебування та робив залежними від його щоденних інструкцій, ізолюючи від рідних і друзів. Також комік часто вимагав від жінок ставати на коліна і говорити, що вони «ніщо».

«Я почала справді вірити [що я була «нічим»] і втратила відчуття себе як окремої людини, тому що можна почути щось багато разів і почати це сприймати», — наголосила Джазмін Вулф.

У неї також стався розлад харчової поведінки, вона схудла до небезпечних 45 кілограмів через заохочення Д’Елії залишатися худою та «мініатюрною» для нього.

Обидві жінки запевняють, що намагалися розірвати стосунки з Д’Елією, але він погрожував скоїти самогубство і благав їх залишитися, наполягаючи, що вони єдині, хто його розуміє.

Аманда Купа, колишня суперфанатка Д’Елії, звинуватила коміка в тому, що він змусив її займатися з ним оральним сексом у його готельному номері після свого виступу в її рідному містечку Норт-Баттлфорд у Канаді. Вона стверджувала, що спочатку Д’Елія почав «мацати її», а потім наказав стати на коліна. Коли затиснута між чоловіком та ліжком жінка почала тремтіти й плакати, комік сказав їй: «Якщо ти просто зробиш усе, що я скажу, все буде добре».

Ще одна жінка на ім’я Гейлі розповіла, що Д’Елія подарував їй квитки на один зі своїх виступів. Під час шоу хтось із команди коміка приніс їй напій. Прокинулась вона наступного дня вдома, не пам’ятаючи, що відбувалось минулого вечора. Адміністрація закладу розповіла, що дівчину знайшли у туалеті непритомною.

Дві жінки стверджують, що Д’Елія пропонував їм безплатні квитки на його шоу — але з певними умовами. Зокрема, Ліндсей Маккерн зазначила, що звернулась до коміка у Facebook, оскільки в касах квитків уже не було. «Одним із перших коментарів Кріса, коли ми вирішили, що він допоможе мені потрапити на шоу, було: “Ти відсмокчеш мій член?”», — згадує вона.

Саманті Сіммонс було близько 17 років, коли Д’Елія запропонував їй VIP-квитки на шоу в Південній Кароліні. Коли вона зауважила, що приїде з мамою, комік сказав їй, що доведеться покинути матір у якийсь момент, щоб вони могли «тусуватися». Вона пояснила, що неповнолітня. Після цього Д’Елія продовжував надсилати повідомлення, але вона зрозуміла його наміри. Мати жінки підтвердила слова доньки Rolling Stone.

Алекса познайомилася з коміком у серпні 2019-го, коли їй було 18 років і вона лікувалася від розладу харчової поведінки. Спочатку він надіслав їй повідомлення в Instagram, а згодом вони зустрілися після одного з його шоу в Сан-Хосе, Каліфорнія. Жінка розповідає, що займалася з ним оральним сексом у його готельному номері. За словами Алекси, Д’Елія був уважним до неї, піклувався, запитував про лікування. Поступово ставлення чоловіка стало власницьким. У жовтні комік запросив Алексу на шоу в Лос-Анджелесі, вона прилетіла з шістьма доларами в кишені. Перед виступом Д’Елія швидко поспілкувався з нею та сказав, що після шоу зустріне її надворі. Проте жінці довелося чекати на нього дві з половиною години. Їхня зустріч тривала 15 хвилин у його машині: «Я задовольнила його орально, а потім він сказав: “Нам слід трахнутися наступного разу”».

Комікеса-початківиця Джилл почала листуватися з Д’Елією у Twitter і електронною поштою наприкінці 2011 року. Одного разу він запросив її в гості. Дізнавшись, що дівчина незаймана, «його очі засяяли». «Він сказав: “Чи означає це, що якби я займався з тобою сексом, тобі було б боляче, чи не так?”» — згадує Джилл. За її словами, невдовзі після цих слів вона пішла додому, оскільки перестала почувати себе в безпеці поряд із коміком.

За даними видання, Федеральне бюро розслідувань опитало кількох жінок і ймовірних свідків Д’Елії. Проте речник ФБР сказав, що «не підтверджує і не спростовує розслідування, щоб забезпечити його добросовісність і репутацію тих, хто потенційно причетний до нього».

У 2020 році Д’Елія кілька жінок звинуватили коміка в сексуальних домаганнях онлайн. Почалася все з того, що його взяли на роль коміка-педофіла у драматичному серіалі з елементами трилеру You («Ти»). Це обурило користувачку Симону Россі, яка виклала у соціальних мережах скриншоти листування з коміком, в яких він просить її надіслати йому інтимні фото та натякає на секс, знаючи, що їй лише 16 років. Після цього інші жінки почали розповідати про свій схожий досвід. Через звинувачення агент Д’Елії відмовився працювати з ним, а деякі з його відомих друзів і колег публічно виступили проти коміка. Comedy Central зняв стендап-фільм «Білий чоловік. Чорний комік» з усіх стримінгових платформ. Netflix скасував заплановане пранк-шоу з Д’Елією в головній ролі.

Сам Д’Елія спростовує слова дівчат, наголошуючи, що ніколи не переслідував жодної неповнолітньої, а всі стосунки були за взаємною згодою. «Також я ніколи не обмінювався неприйнятними фотографіями з людьми, які написали про мене в Twitter», — сказав комік.

Окрім цього, Д’Елія зізнався, що зраджував свою тодішню наречену Крістін Тейлор, і визнав, що має залежність від сексу.

«Секс керував моїм життям. Увесь час я зосереджувався на цьому, і у мене була проблема. У мене є проблема… Мені потрібно над цим попрацювати», — заявив він, зізнавшись, що використовував свою популярність, щоб займатися сексом із шанувальницями.

Після цього Д’Елія почав активно змінювати імідж, дедалі частіше викладаючи сімейні фото та відео в Instagram (у лютому 2020 року в коміка народився син Келвін, а у квітні 2023-го — ще один син Вільям).

Поступово комік знову почав виступати в гумористичних клубах, випускати подкасти. Зараз він у стендап-турі Сполученими Штатами.

«Я не впевнена, що [Д’Елія] коли-небудь повністю зрозуміє масштаб того, що він зробив із багатьма жінками», — сказала Емма у коментарі Rolling Stone.

 

Фото: IMDb