Опубліковано розслідування щодо Жерара Депардьє: 13 жінок звинуватили актора в сексуальному насильстві й домаганнях

/
447 переглядів

Тринадцять жінок звинуватили французького актора Жерара Депардьє у сексуальному насильстві та домаганнях.

Їхні свідчення у своєму звіті щодо багатомісячного дослідження дій актора на знімальних майданчиках із 2004-го до 2022 року опублікувало французьке незалежне онлайн-видання Mediapart, яке займається розслідуваннями.

«На додаток до скарги [від 2018 року акторки] Шарлотти Арно ми зібрали свідчення 13 жінок, які стверджують, що вони страждали від недоречних сексуальних жестів або пропозицій з боку відомого актора різного ступеня серйозності», — наголошує видання.

За словами жінок, які в різний час працювали з Депардьє в різних проєктах, він часто «обмацує» молодих акторок, гримерок чи технічний персонал, а також робить непристойні коментарі та «постійно стогне».

Деякі співрозмовниці видання зробили заяви під своїми справжніми іменами, інші вирішили залишитися анонімними та висловитись під псевдонімами. Троє з них засвідчили те, що сталося, в суді, проте жодна не наважилася подати позов проти Депардьє.

«Дехто відмовився, інші навіть не думали про це. Причина — відчуття, що їхнє слово матиме мало ваги проти зірки французького кінематографу. І що це може навіть означати кінець їхньої кар’єри», — пояснює Mediapart.

Більшість випадків сексуалізованих домагань сталися на зйомках кримінального серіалу Netflix «Марсель», біографічного фільму про письменника Олександра Дюма — «Інший Дюма» та комедії «Великий дім». Загалом у розслідуванні йдеться про інциденти на знімальних майданчиках одинадцяти фільмів та серіалів.

Усі жінки розповідають схожі історії: статистці, яка працювала над фільмом «Коробка» (2015), актор намагався залізти рукою у труси, іншим клав руки на груди чи сідниці, робив непристойні зауваження сексуального характеру.

Натомість інші члени знімальної групи переважно ігнорували або сміялися у відповідь на поведінку актора, говорячи: «Нічого страшного, це ж Жерар». Зокрема, акторка Сара Брукс розповіла, що Депардье намагався помацати її, щоб повеселити людей навколо. Вона скаржилася на його дії кастинг-директору, але марно.

Mediapart звернулося за коментарем до 20 продюсерів та режисерів, котрі також працювали в цих проєктах, проте вони заявили, що не бачили такої поведінки Жерара на зйомках. Лише режисер фільму «Диско» (2008) Фаб’єн Онтеньєнте розповів, що вимагав від актора поводитися пристойно.

Жінки, які постраждали від дій Депардьє, зізналися, що їх навіть більше шокувала реакція членів знімальної групи, аніж поведінка актора.

«Дорослі люди дозволили актору лапати мене за груди на очах у всіх», — згадує акторка Алісс Халлалі (Alysse Hallali), якій на момент зйомок фільму «Інший Дюма» було 17 років. У фільмі вона грала доньку персонажа Депардьє.

Ще одна акторка, яка вирішила не розкривати своє ім’я та представилася як Ліла, стала жертвою домагань Депардьє у 2015 році. На той момент їй було 24 роки. Жінка брала участь у зйомках малобюджетної стрічки «Великий будинок», в якій Депардьє грав роль власника борделю. Ліла розповіла, що актор непристойно поводився з кількома жінками, які брали участь у зйомках фільму, зокрема з нею: «Він спробував залізти до мене в труси та проникнути у мене пальцями».

Ліла поскаржилася продюсеру та режисеру. Обидва від коментарів Mediapart відмовилися, проте, зі слів учасників знімальної групи, 26-річний режисер Жан-Емманюель Годар попросив актора тримати себе в руках. Ліла розповідала, що вона була у сльозах та отримала «мало підтримки» від знімальної групи. Спочатку актриса не наважилася подати скаргу до поліції, але в березні 2023 року, після інтерв’ю з Mediapart, таки надала свої свідчення суду, щоб допомогти Шарлотті Арно.

Сам Депардьє коментувати розслідування відмовився, але адвокати заперечують усі звинувачення, зазначаючи, що багато з них «стосуються дуже суб’єктивних оцінок та моральних суджень».

«Формально він [Жерар Депардьє] заперечує всі звинувачення, які можуть підпадати під кримінальне законодавство», — наголосили адвокати актора.

 

  • У 2018 році французька акторка Шарлотта Арно звинуватила Депардьє, який був близьким другом її батька, у зґвалтуванні та сексуальних домаганнях. У 2019 році прокуратура закрила справу, проте за рік справу відновили, і в грудні 2020 року стосовно актора було розпочато розслідування. Наразі справу розглядає французький суд.

Фото: Instagram Gérard Depardieu