В Україні на широкі екрани вийде відреставрована стрічка «Цнотливі самогубиці» Софії Копполи

/
491 переглядів

На великі екрани обраних українських кінотеатрів 18 травня вийде дебютна повнометражна картина «Цнотливі самогубиці» режисерки Софії Копполи, представниці відомої династії кінематографістів. У кіно покажуть відреставровану версію фільму. Ремастеринг проводився під контролем оператора картини Едварда Лахмана та був схвалений Софією Копполою.

У центрі сюжету «Цнотливих самогубиць» — п’ять доньок-підлітків сім’ї Лісбон. Після того як 13-річна Сесилія покінчила життя самогубством, її сестри стають об’єктом пильної уваги всіх жителів містечка. Особливо сусідських хлопців, що влаштовують за дівчатками справжнє стеження. Бажаючи відгородити доньок від людей, які їх оточують, батьки поступово припиняють усіляке спілкування із зовнішнім світом і забороняють дівчатам виходити з дому.

Стрічка знята за однойменним романом Джеффрі Євгенідіса — американського письменника, лауреата Пулітцерівської премії за роман «Середня стать». За словами Копполи, вона навіть не усвідомлювала, що хоче стати режисеркою, доки не прочитала роман. Історія приречених сестер Лісбон вразила Софію настільки, що вона сіла за написання першого сценарію.

Ця робота стала визначальною в її кар’єрі, адже після «Цнотливих самогубиць» Коппола змінила напрям діяльності з акторства на режисуру. Вже наступний її фільм «Труднощі перекладу» був номінований на «Оскар», а сама Софія Коппола стала третьою жінкою-режисеркою і першою американкою, номінованою на цю премію.

Продюсером фільму став батько режисерки Френсіс Форд Коппола — знаменитий кінематографіст, творець фільму «Апокаліпсис сьогодні» та трилогії «Хрещений батько».

Ролі у фільмі виконали номінанти на премію «Оскар» Кірстен Данст («Меланхолія», «У руках пса»), Джеймс Вудс («Відеодром») і Кетлін Тернер («Пеґґі Сью вийшла заміж»). Музику для стрічки спеціально написав французький електронний дует Air. Також у картині звучать популярні композиції 70-х від виконавців Тодда Рандґрена, Ґілберта О’Саллівана, Bee Gees, Sloan, Boston, Heart, Styx та інших.

Світова прем’єра картини відбулася на Каннському кінофестивалі у програмі «Двотижневик режисерів». Стрічка здобула переважно позитивні відгуки критиків і посіла сильні позиції серед глядачів: журнал Empire включив «Цнотливих самогубиць» у список 500 найкращих фільмів, рейтинг на платформі IMDb — 7.1, а на Rotten Tomatoes — 80%.

Картиною «Цнотливі самогубиці» продовжується ретроспективна лінія показів культової кінокласики від кінокомпанії «Артхаус Трафік».

 

  • 27 квітня в українських кінотеатрах вийде новий фільм французького режисера Франсуа Озона «Мій злочин». Події фільму розгортаються в Парижі 1930-х років. Вродливу молоду актрису звинувачують у вбивстві відомого продюсера. Її подруга-юристка допомагає дівчині виправдатися завдяки версії про самозахист. Розпочинається нове життя, сповнене слави та успіху, але з часом правда викривається.