У «Формулі-1» може з’явитися команда, яка на 50% складатиметься з жінок

264 переглядів

Колишній менеджер чемпіона світу з «Формули-1» 1997 року Жака Вільньова — Крейг Поллок — має намір створити нову команду, яка на 50% складатиметься з чоловіків і на 50% з жінок.

Про це він ексклюзивно розповів CNN, зауваживши, що йдеться не лише про пілотів, а й про керівництво, інженерів, техніків тощо. Проєкт має назву Formula Equal.

«Наша мета — створити можливості та шляхи для жінок, щоб досягти найвищого рівня в автоспорті. Концепція та ідея полягали в тому, щоб спробувати створити команду Формули-1, 50% чоловіків і 50% жінок, що надзвичайно важко зробити, якщо у вас вже є команда Формули-1. Набагато легше, коли починаєш із чистого аркуша», — розповів він.

Поллок вже подав заявку до Міжнародної автомобільної федерації (FIA). Під час відбору федерація, серед іншого, оцінить детальний бізнес-план, досвід команди, технічні можливості та ресурси, а також потенціал для залучення та підтримки достатнього фінансування. Якщо заявку затвердять, Formula Equal може дебютувати у 2026 році.

CNN припускає, що спонсори нової команди можуть походити із Саудівської Аравії. Журналісти звернулися до Федерації автотранспорту Саудівської Аравії за коментарем, але поки не отримали відповіді.

«Ми ведемо інтенсивні дискусії з, я б просто сказав, країною Перської затоки. Я насправді не в змозі говорити про це і бути повністю відкритим наразі — це стане відомо найближчим часом. І я просто сподіваюся, що це спрацює, тому що… потрібно багато грошей», — сказав Поллок.

За його словами, ймовірні спонсори самі прийшли до його команди, «тому що у нас є операція під ключ із бізнес-планом, з усіма калькуляціями, з усім готовим до роботи».

«Очевидно, що це пов’язано з рівністю, різноманітністю, інтеграцією та стійкістю. Це має бути побудовано знизу вгору в державі Перської затоки, і це те, що ми прагнемо зробити. Це довгостроковий проєкт, а не короткостроковий», — додав Поллок та зазначив, що в разі успіху його проєкт призведе до запуску «першої команди Формули-1, яка справді перебуває за межами Європи».

У 2016 році FIA провела опитування, яке показало, що в європейському автоспорті жінки становлять 6,5% водіїв, 16% працівників установ і 19% волонтерів.

  • За всю історію змагань у складі команд «Формули-1» було лише п’ять жінок. Першою з них стала 32-річна італійка Марія Тереза де Філіппіс у 1958 році, тоді їй не вдалося набрати бали, і вона посіла 10 місце.
  • Єдиною жінкою, яка завершила сезон «Формули-1» з балами, стала Лелла Ломбарді у 1975 році. На етапі Гран-прі в Іспанії вона фінішувала шостою, набравши 0,5 бала. У 1976 році Гран-прі в Австрії став останнім для жінок у «Формулі-1».
  • Наприкінці 2018 року з’явився перший турнір із автоспорту для жінок — серія W, участь у ній безплатна. Перший сезон відбувся у 2019-му за участю 20 пілотес на шести трасах. Проте серію неодноразово критикували самі водійки, зокрема відомі пілотеси Піппа Манн і Софія Флерш. На їхню думку, цей турнір пропагує сегрегацію жінок і заважає їм конкурувати з найкращими водіями світу.
  • У 2019 році першою жінкою-пілотом у «Формулі-2» стала 29-річна Тетяна Кальдерон із Колумбії.
Фото: Formula1.com