Жінки повертаються у «Формулу-1» вперше з 1976 року: оголошено про запуск «Академії F1»

591 переглядів
Формула 1

Організатори кругових перегонів на машинах із відкритими колесами «Формула-1» (F1) у 2023 році запустять гоночну серію та тренувальну програму «Академія F1» для жінок-пілотів вперше з 1976 року.

Про це розповів керівник академії F1 Бруно Мішель, який також є виконавчим директором серій F2 і F3, пише Bloomberg.

«Ми доведемо, що жінки-пілоти мають усе необхідне, щоб конкурувати на високому рівні», — сказав він.

Серія складатиметься з 21 гонки, включатиме 15 автомобілів і п’ять команд (по три пілотеси в кожній), а управляти серією буде генеральний директор Formula Motorsport Limited Бруно Мішель. На кожен автомобіль «Формула-1» виділить понад 150 тисяч доларів, таку ж суму мають внести водії або їхні спонсори.

Наразі розклад перегонів та список пілотес невідомі.

Bloomberg називає найімовірнішими претендентками 18-річну Маю Веуг із Нідерландів, яка у 2021 році стала першою жінкою-учасницею престижної Академії водіїв Ferrari, та її однолітку Доріан Пін із Франції, яка виграла Ferrari Challenge у 2022 році та показала серйозні результати у Чемпіонаті світу з перегонів на витривалість (FIA) та Європейській серія Ле-Ман (ELMS). Також до Академії можуть запросити 27-річну британку Джессіку Хокінс, яка виступає у жіночій W Series і була каскадеркою у фільмі про Джеймса Бонда «Не час помирати» 2021 року.

  • За всю історію змагань у складі команд «Формули-1» було лише п’ять жінок. Першою з них стала 32-річна італійка Марія Тереза де Філіппіс у 1958 році, тоді їй не вдалося набрати бали, і вона посіла 10 місце.
  • Єдиною жінкою, яка завершила сезон «Формули-1» з балами, стала Лелла Ломбарді у 1975 році. На етапі Гран-прі в Іспанії вона фінішувала шостою, набравши 0,5 бала. У 1976 році Гран-прі в Австрії став останнім для жінок у «Формулі-1».
  • Наприкінці 2018 року з’явився перший турнір із автоспорту для жінок — серія W, участь у ній безплатна. Перший сезон відбувся у 2019-му за участю 20 пілотес на шести трасах. Проте серію неодноразово критикували самі водійки, зокрема відомі пілотеси Піппа Манн і Софія Флерш. На їхню думку, цей турнір пропагує сегрегацію жінок і заважає їм конкурувати з найкращими водіями світу.
  • У 2019 році першою жінкою-пілотом у «Формулі-2» стала 29-річна Тетяна Кальдерон із Колумбії.