Зґвалтування на Закарпатті: нові деталі справи та реакція влади

/
897 переглядів

Зґвалтування 14-річної дівчинки її неповнолітніми товаришами у селі Верхні Ворота, що на Закарпатті, та рішення суду щодо умовного засудження підлітків збурило суспільство.

В Офісі генерального прокурора заявили, що вже готують оскарження судового вироку щодо сексуального насильства стосовно неповнолітньої. Наразі він, згідно з вимогами кримінального процесуального кодексу, не набрав законної сили.

Тим часом у Воловецькому районному суді Закарпатської області звинуватили ЗМІ у поширенні недостовірної інформації щодо цієї справи. Зокрема, пресслужба суду уточнила, що кримінальне провадження надійшло на розгляд суду з кваліфікацією дій обвинувачених за ч. 3 ст. 152 Кримінального кодексу України (Зґвалтування). Проте під час розгляду справи інкримінований підліткам злочин довести не змогли, тож прокуратура змінила обвинувачення на ч.3 ст.153 ККУ (Сексуальне насильство).

«У ході судового процесу інтереси потерпілої були представлені законним представником — батьком — та адвокатом. Також під час процесуальних дій у суді була забезпечена присутність психолога. Представник служби в справах дітей був залучений судом за клопотанням самої потерпілої лише під час її допиту, оскільки вона не бажала давати покази в присутності законного представника — батька. При цьому така процесуальна дія (як і всі інші), відбувалась при постійній участі представника потерпілої — адвоката», — запевнили в суді.

Також у суді уточнили, що під час судового розгляду справи до обвинувачених застосовувався цілодобовий домашній арешт, дія якого неодноразово продовжувалася.

Закарпатський журналіст Віталій Глагола розповів, що спілкувався з рідними дівчинки, які готові боротися далі та подавати апеляцію. До того ж постраждалій нададуть фахову психологічну допомогу, яку та досі не отримувала, хоча зґвалтування сталося ще у 2021 році.

«Шкільний психолог, який однією рукою “допомагає” їй, а іншою пише позитивні характеристики ґвалтівникам, не рахується, як ви розумієте. Чим далі ми копаємо і розгортаємо це зміїне кубло, тим більше вилазить деталей, на які жодної цензурної реакції немає. Якщо коротко: це довбане феодальне кодло, яке “рука-руку-миє” і вважає, що воно безкарне. Але ніт», — написав Глагола на своїй сторінці у Facebook.

Через резонанс на цю справу відреагували психологи, військові, юристи, уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець та новий міністр освіти і науки України Оксен Лісовий.

Зокрема, омбудсман повідомив, що права дівчини під час судового процесу були грубо порушені.

«Він відбувався за участі адвоката з Центру правової допомоги, інтереси в суді представляла служба захисту дітей місцевої сільради. І ця ж сама служба захисту дітей дала ґвалтівникам позитивні характеристики. З метою встановлення обставин справи та встановлення позиції законних представників потерпілої, сьогодні (26 березня — прим.ред.) представник Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини здійснив візит безпосередньо за місцем проживання потерпілої, в ході якого поспілкувався з батьком та бабусею, які надали згоду щодо вжиття заходів, направлених на відновлення прав дитини. Працівник висловив нашу позицію щодо відновлення прав дитини, можливості залучення представників правозахисних організацій та адвокатів, залучення міжнародних організацій щодо надання кваліфікованої психологічної допомоги та реабілітації», — зауважив він у своєму Telegram-каналі.

Лубінець запевнив, що звернеться до відповідних органів щодо дій судді Оксани Софілканич, прокуратури, обласного керівництва, а також місцевої служби захисту дітей, де, як виявилося, працює мати одного з ґвалтівників. Омбудсман наголосив, що взяв цю справу під свій контроль.

Довести справу до «того закінчення, на яке вона заслуговує» пообіцяв і новий очільник Міносвіти.

«Те, що трапилось на Закарпатті, сам факт і вирок суду стосовно цього кричущого випадку, потребують негайної синергії правозахисників, громадських активістів, освітянської спільноти і лідерів думки, аби ніякі упередження, ніякі зв’язки, ніякі стигми не стали на шляху справедливого рішення. Я як батько двох синів, як чоловік, який чимало бачив у житті, стою на думці, що винен завжди лише кривдник. Крапка. У школах ми досі не вчимо дітей того, що важливіше за будь-які формули, підмети з присудками й нуклеїнові кислоти, — взаємодії одне з одним, розумінню емоцій і повазі до особистих кордонів. Ми не для того проходили болісні й жертовні трансформації, майдани й війну за цінності, аби суспільство досі толерувало принципи, які ефективно працювали в 90-х», — зазначив Оксен Лісовий.

Голова Закарпатської обласної державної адміністрації (ОДА) Віктор Микита пообіцяв надати родині постраждалої та дитині «всю необхідну підтримку й допомогу», а також закликав усіх батьків не замовчувати такі випадки, негайно звертатися до районних військових адміністрацій (РВА), обласних військових адміністрацій (ОВА) та особисто до нього у разі виникнення передумов до насилля і вчинення таких злочинів.

«Водночас за моїм дорученням з минулої п’ятниці у Нижньоворітській громаді працюють соцслужби, відповідні департаменти ОВА й Мукачівської РВА. Вивчаються усі обставини, дії або можлива бездіяльність відповідальних посадових осіб ТГ, навчального закладу та інших. […] На всі випадки неналежного виконання обов’язків реагування буде жорстке та миттєве в межах чинного законодавства», — додав він.

Голова ГО «Асоціація жінок-юристок України “ЮрФем”», адвокатка Христина Кіт піддала сумніву коректність кваліфікації злочину.

«Я не бачила відео та не оглядала усіх матеріалів справи, проте з тексту судового рішення все-таки видно, що мало місце проникнення як пальцями, так і геніталіями, проте пошкоджень цілісної дівочої пліви не зафіксовано. Кримінальний кодекс говорить про те, що достатньо проникнення в тіло особи, незалежно якими предметами чи статевими органами, для того щоб кваліфікувати дії як зґвалтування. Чи пошкоджена пліва, чи ні, немає жодного значення», — пояснила вона та запропонувала надати безоплатну адвокатську допомогу дівчинці.

Водночас юристка зауважила, що суд дійсно може засуджувати до умовного терміну та враховувати позитивні характеристики під час ухвалення рішення у справі про сексуальне насильство, зокрема зґвалтування, але, на її думку, це несправедливо.

На справу відреагували і на фронті — командир окремої тактичної групи аеророзвідки Роберт Бровді з позивним «Мадяр», який сам є мешканцем Закарпаття, записав відеозвернення, в якому, зокрема, порадив підліткам-ґвалтівникам здатися та «молитися, щоб вас таки посадили, а не виправдали».

«…І може, через років 10–12 вийдете з мінімальним правом на мирне цивільне життя», — сказав він.

  • У серпні 2021 року троє підлітків у закарпатському селі Верхні Ворота заманили 14-річну подружку до підвалу, де знущалися з неї та зняли все на телефон. Згодом відео поширили у школі.
  • Справу кваліфікували за статтею 153 Кримінального кодексу України як сексуальне насильство. Суд ухвалив рішення у справі 16 березня 2023 року, призначивши юнакам умовний термін та виплату компенсації, вдвічі меншу від суми, яку вимагали представники потерпілої.

Фото: RODNAE Productions: Pexels