На Закарпатті підлітки отримали умовний термін за сексуальне насильство над неповнолітньою, яке знімали на телефон

/
577 переглядів

Воловецький районний суд Закарпатської області призначив умовний термін трьом підліткам, які вчинили сексуальне насильство щодо знайомої неповнолітньої дівчини.

Згідно з вироком суду, обвинувачених визнали винними за частиною третьою статті 153 Кримінального кодексу України (вчинення насильницьких дій сексуального характеру, не пов’язаних із проникненням в тіло, без добровільної згоди потерпілої особи, вчинене групою осіб або щодо неповнолітньої особи) та призначили покарання у вигляді п’яти років ув’язнення. Проте суд звільнив підлітків від відбування покарання, призначивши дворічний іспитовий термін.

У матеріалах справи вказано, що 24 серпня 2021 року один із підлітків запросив дівчину, яка була з хлопцями в дружніх відносинах, у свій двір, після чого вони покликали її піти з ними в підвал. Там один із підлітків вдарив дівчину у живіт, щоб вона злякалась та не могла чинити опір, після чого його товариш нахилив неповнолітню та стиснув її голову між своїми ногами. Хлопці зняли з дівчини одяг та по черзі «вчинили дії сексуального характеру, не пов’язані з проникненням у тіло неповнолітньої, з використанням частин свого тіла, а саме пальців рук, в області її статевих органів». Один зі зловмисників, окрім пальців, використав геніталії, завдавши дівчині біль.

Усі ці дії, на які неповнолітня згоди не давала, підлітки знімали на телефон, а згодом відео поширили у школі.

Про сексуальне насильство постраждала нікому не розповіла, батьки та освітяни дізналися про нього за три тижні від працівників поліції, які почали розслідувати справу і прийшли до школи.

Суд врахував, що обвинувачені також є неповнолітніми, судимими не були, мають позитивні характеристики, просили вибачення та частково відшкодували потерпілій завдані збитки — 60 тисяч гривень із 450 тисяч, вказаних у цивільному позові. Дівчина просила суд стягнути на її користь решту суми та не наполягала на засудженні підлітків до позбавлення волі.

У своїй ухвалі суд зобов’язав обвинувачених виплатити дівчині по 60 тисяч гривень (загалом 180 тисяч), а також відшкодувати майже 77 тисяч гривень за процесуальні витрати (по 25 617 гривень з кожного).

 

  • Раніше у Києві молодики влаштовували вечірки, на яких споювали дівчат, а потім, користуючись їхнім безпорадним станом, знущалися з них та знімали це на відео. Фото та відео з постраждалими дівчатами «блогери» викладали у соцмережах, щоб «показати аморальність жінок». Згодом інформація про вечірки почала стрімко поширюватися соцмережами. Поліція оперативно відреагувала на ситуацію та провела обшуки в організаторів вечірок — вдома та у квартирах, які вони орендували для своїх «розваг».
  • На початку лютого ще двом організаторам вечірок Андрію Ярині та його товаришу Ярославу Домбровському оголосили підозру у виготовленні, збуті та розповсюдженні порнографічних предметів (ч. 3 ст. 301 Кримінального кодексу України), оскільки постраждалі не подавали заяви до поліції, та взяли під варту до 1 квітня без можливості звільнення під заставу. Їм загрожує до 7 років ув’язнення.
  • 22 березня третьому учаснику та організатору вечірок оголосили про підозру в сексуальному насильстві (ч. 3 ст. 153 Кримінального кодексу України).

Фото: Leah Kelley: Pexels