У NASA показали новий скафандр для висадки на Місяць, який підходить для жінок

317 переглядів

Національне управління з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA) представило прототип скафандрів для астронавтів місії Artemis III на Місяць, що розроблений з урахуванням особливостей жінки.

Прототип сучасних місячних костюмів показали 15 березня в Космічному центрі в Г’юстоні (Техас).

Скафандр під назвою Axiom Extravehicular Mobility Unit або AxEMU розроблений на базі прототипів скафандрів NASA та з використанням новітніх технологій, він має покращену мобільність і додатковий захист від небезпек на Місяці.

У NASA зазначили, що, хоча для пошиття прототипу використали фірмові кольори Axiom — чорний, помаранчевий та синій, астронавти на поверхні Місяця носитимуть повністю білий скафандр, який захищатиме від екстремально високих температур та впливу сонячної радіації під час роботи в суворих умовах космосу.

«Партнерство NASA з Axiom має вирішальне значення для висадки астронавтів на Місяць і збереження американського лідерства в космосі. Спираючись на багаторічні дослідження та досвід NASA, скафандри нового покоління Axiom не тільки дозволять першій жінці ступити на Місяць, але й відкриють можливості для більшої кількості людей досліджувати та проводити наукові дослідження на Місяці, ніж будь-коли раніше», — заявили в NASA.

 

Переглянути цей допис в Instagram

 

Допис, поширений Axiom Space (@axiom.space)

AxEMU надає необхідні для дослідження місячного ландшафту діапазон рухів і гнучкість. Скафандр пошитий так, що його можуть вдягнути щонайменше 90% населення США чоловіків і жінок, тож він підійде для різних членів екіпажу, незалежно від статі та фізичної статури.

До створення скафандра була залучена дизайнерка одягу Естер Маркіз, яка працювала над костюмами для науково-фантастичного серіалу «Заради всього людства» про висадку людини на Місяць.

Перед початком місії на Місяць NASA випробує костюм у космічному середовищі.

 

  • Раніше скафандри не створювалися для жінок, через брак космічних костюмів середнього розміру NASA скасувало перший вихід у відкритий космос, в якому мали взяти участь лише жінки, 29 березня 2019 року.
  • Запуск місії Artemis III заплановано на грудень 2025 року. Вперше на Місяць потрапить жінка — усі 12 астронавтів NASA, які висадилися на Місяць під час шести місій Apollo протягом 1969–1972 років, були білими чоловіками. Під час майбутніх місій Artemis на Місяць відправлять першу людину з іншим кольором шкіри та астронавтів із країн-партнерів, включаючи Японію та країни ЄС.
  • Вже наступного місяця NASA та Канадське космічне агентство планують оголосити чотирьох астронавтів, обраних для польоту на Artemis ІІ. У разі успіху відбудеться експедиції астронавтів Artemis ІІІ — перша в історії до південного полюса Місяця.
  • У листопаді 2022 року NASA успішно запустило місію Artemis І на Місяць. Очолила космічний запуск американська інженерка Чарлі Блеквелл-Томпсон.
  • У 2023 році Саудівська Аравія вперше відправить на Міжнародну космічну станцію жінку-астронавтку. Керуватиме кораблем також жінка — колишня астронавтка управління та перша жінка-керівниця відділу польотів людини в космос Axiom Space Пеггі Вітсон, а обов’язки пілота виконуватиме підприємець Джон Шоффнер.