Космічний корабель NASA на Місяць вперше запустила жінка. Хто така Чарлі Блеквелл-Томпсон?

276 переглядів

Космічне агентство США NASA минулого тижня успішно запустило місію Artemis 1 на Місяць. Очолила космічний запуск американська інженерка Чарлі Блеквелл-Томпсон.

Вона пропрацювала у космонавтиці понад 30 років і є директоркою програми NASA з дослідження наземних систем.

За даними агентства, Блеквелл-Томпсон закінчила Університет Клемсона в Південній Кароліні за спеціальністю комп’ютерна інженерія в 1988 році. Тоді ж вперше потрапила до кімнати запуску в Космічному центрі імені Кеннеді під час співбесіди з Boeing.

«Пам’ятаю, коли я увійшла до кімнати запуску перед тим, як мене найняли багато років тому, і один із хлопців сказав, що якщо ви погодитеся на цю роботу, ви сидітимете тут, за цією консоллю. Я була вражена тим, що навіть була у кімнаті запуску, і думка про те, що я буду в команді запуску, була неймовірною… Я хотіла бути частиною цієї команди. Я хотіла заробити собі місце у кімнаті, і згодом мені пощастило це зробити», — розповідає Блеквелл-Томпсон.

Спочатку вона працювала над місіями космічних шатлів NASA як інженер із програмного забезпечення польотів із корисним навантаженням для Boeing, була провідним інженером-електриком у кількох місіях з ремонту космічного телескопа «Хаббл». Співробітником NASA Блеквелл-Томпсон стала у 2004 році.

У січні 2016 року її призначили першою жінкою-керівником запуску NASA. Блеквелл-Томпсон має кілька патентів, пов’язаних із концепціями стандартизації інтерфейсу ракети-носія, методами та системами управління і контролю, а також велику кількість нагород, зокрема медаль NASA за визначні досягнення, медаль NASA за видатне лідерство і Національну премію Ротарі за космічні досягнення.

Наразі Блеквелл-Томпсон спостерігає за всіма плануваннями, навчаннями та процедурами зворотного відліку, включаючи розробку планів у разі, якщо зворотний відлік необхідно зупинити та перенести запуск.

«Для мене велика честь бути першою жінкою-керівником запуску у Космічному центрі Кеннеді. Так багато чудових жінок зробили свій внесок у космічний політ людини, і вони проклали шлях для всіх. Я почуваюся дуже щасливою. Я також знаю, що робота директором із запуску пов’язана з великою відповідальністю. Я відчуваю здорову повагу до того, наскільки важлива ця робота», — наголосила Блеквелл-Томпсон.

  • Місія «Артеміда-1» — це перший із трьох космічних польотів у рамках програми космічного агентства США, метою якої є повернення людей на Місяць до 2025 року. Велетенська ракета Space Launch Systems (SLS) має доправити космічний корабель Orion без екіпажу на орбіту Місяця, а за три тижні він повинен повернутися на Землю. Наступна місія, «Артеміда-2», доставить астронавтів на Місяць без посадки на її поверхню.
  • 21 листопада космічний корабель Orion наблизився до поверхні Місяця на відстань 128 кілометрів, що стало максимальним зближенням, після чого вийшов на далеку ретроградну орбіту навколо Місяця.

Фото: NASA/Cory Huston