Чемпіонату світу-2023: Жіночі збірні з футболу бойкотують мундіаль, вимагаючи рівних умов праці й оплати з чоловіками

496 переглядів

Гравчині збірних Канади та Франції з футболу влаштували акцію протесту на турнірі у США. Спортсменки виступають проти порушення своїх прав та гендерної нерівності, зокрема в питанні оплати праці.

Так, у Франції одразу троє найкращих футболісток оголосили бойкот Чемпіонату світу-2023 серед жіночих збірних, що відбудеться з 20 липня до 20 серпня в Австралії та Новій Зеландії, поки не зміниться ставлення до спортсменок і стилю керування.

З 2017 року головною тренеркою жіночої збірної Франції є Корінн Діакр, яку неодноразово звинувачували у створенні негативної атмосфери в команді та конфліктах із підопічними, які впливали на відбір до топтурнірів. Зокрема, за словами колишньої капітанки команди Амандін Анрі, під час Чемпіонату світу-2019, на якому Франція вилетіла у чвертьфіналі, програвши США, у збірній панував «тотальний хаос», а гравчині плакали у своїх номерах.

У 2022 році Анрі, як і інша провідна футболістка Ежені Ле Соммер, не потрапила до складу збірної на Євро. На думку екскапітанки збірної, причиною був саме конфлікт із тренеркою. У 2019 році схожа ситуація склалася з лідеркою чемпіонату Франції Марі-Антуанетт Катото, в 2017-му Венді Ренар була позбавлена статусу капітанки.

У коментарі The Athletic джерела, наближені до команди, пояснили, що футболістки тривалий час були невдоволені «непрозорістю в питаннях планування, ухвалення рішень, відбору до команди й загального менеджменту», а також критикували нестачу інтенсивних і тактичних тренувань та стабільності у відпрацюванні схем гри.

У 2021 році Венді Ренар поновили в статусі капітанки, проте грати на Чемпіонаті світу-2023 вона відмовилась.

«Я люблю Францію понад усе. Я далека від ідеалу, але не можу більше підтримувати нинішню систему, що не відповідає вимогам найвищого рівня. Це сумний, але необхідний день для збереження мого психічного здоров’я… На жаль, я не гратиму на Чемпіонаті світу за таких умов. Моє обличчя може приховати біль, але серце страждає… А я не хочу більше страждати», — написала вона на своїй сторінці у Twitter.

Після цього грати у збірній відмовилися гравчині ПСЖ Марі-Антуанетт Катото й Кадідіату Діані, а також захисниці «Ліона» Ґрідж Мбок Баті та Перле Морроні.

«Слова нашої капітанки Венді спонукали мене висловитися про ситуацію у збірній Франції. Події 2019-го, травма в 2022-му та останні події показали мені, що я більше не сумісна з керівництвом французької команди та цінностями, які вона транслює. Тому я ухвалила рішення поставити на паузу мою міжнародну кар’єру, допоки не будуть впроваджені необхідні зміни», — заявила Катото.

Кадідіату також сказала, що зможе повернутися до збірної тільки тоді, коли побачить «глибоку трансформацію».

У Федерації футболу Франції (FFF) запевнили, що розглянуть ситуацію, що склалася, проте наголосили, що «жодна особа не є вищою за інституцію збірної Франції». Незабаром президент Федерації Ноель Ле Ґре подав у відставку — його звинувачують у сексуальних домаганнях.

Тим часом у Канаді жіноча збірна понад рік вимагає від Федерації футболу Канади рівної оплати праці з чоловіками-футболістами та адекватного фінансування жіночого футболу, зокрема молодіжних команд. Через обмеження в бюджеті команда була вимушена скоротити кількість і тривалість тренувальних зборів, зменшити перелік гравчинь і персоналу, запрошених на виїзди, а також подій для молоді. Жінки називають це «зневагою» з боку Федерації.

Напередодні лютневого Кубка SheBelieves у США жіноча збірна Канади не вийшла на тренування. Гравчині планували бойкотувати й матчі турніру, проте федерація, за їхніми словами, змусила їх брати участь у змаганнях, погрожуючи санкціями. Футболістки на знак протесту вийшли на поле у фіолетових (колір — символ боротьби за гендерну рівність та права жінок — прим.ред.) футболках із написом «Досить» і з браслетами такого ж кольору.

«Ми не просимо про гроші, яких не існує в нашій організації. Ми просимо про однакову можливість виступати та про необхідні зміни в організації, щоб забезпечити фінансову сталість у майбутньому та, врешті, підтримувати обидві дорослі збірні та розвиток молоді», — написала на своїй сторінці в Instagram одна з провідних гравчинь збірної, півзахисниця «Челсі» Джессі Флемінг.

Наприкінці лютого президент федерації Нік Бонтіс оголосив про відставку, визнавши, що розподіл фінансів вимагає змін.

2 березня Федерація опублікувала заяву, «схвалену як Canada Soccer, так і гравчинями жіночої національної збірної», що сторонам вдалося досягнути «принципової угоди про фінансування», водночас переговори ще тривають.

Футболістки інших збірних на знак підтримки збірної Канади також почали виходити на матчі у фіолетових браслетах. Зокрема, збірна США, Японії, Англії, Австралії та Ірландії.

  • У травні 2022 року Футбольна федерація США стала першою, хто запровадив не лише рівну оплату й умови праці для жіночих і чоловічих команд, а й рівний розподіл призових за результативну участь у чемпіонатах світу.
  • У вересні одразу 15 гравчинь іспанської жіночої збірної з футболу відмовилися представляти країну на міжнародних змаганнях через «загальну ситуацію в збірній…, [яка] сильно впливає на емоційний стан, а отже, на здоров’я».
  • У грудні того ж року шотландська жіноча збірна з футболу подала до суду на Асоціацію футболу Шотландії (SFA) через нерівну оплату праці та неналежне ставлення до гравчинь.

Фото: Twitter U.S. Women’s National Soccer Team