У Японії можуть дозволити застосовувати таблетки для переривання вагітності

682 переглядів

У Японії можуть дозволити продаж таблеток для переривання вагітності Mefeego.

Остаточне рішення має ухвалити міністр охорони здоров’я, проте перша консультативна група при міністерстві вже схвалила виробництво та продаж препарату, пише The Japan Times.

Препарат можна застосовувати для переривання вагітності терміном до 63 днів (9 тижнів). Таблетки містять дві активні речовини — міфепристон, який блокує дію жіночого гормону прогестерону, що відіграє важливу роль у збереженні вагітності, та мізопростол, який викликає скорочення матки, викидаючи її вміст з організму й запобігаючи продовженню вагітності.

Клінічні випробування Mefeego показали, що ймовірність успішного аборту протягом 24 годин становить 93,3%. Серед побічних ефектів називають кровотечу, біль у животі та блювоту, але у більшості випадків, як повідомляється, наслідки були легкими або помірними.

Наразі у Японії дозволено переривати вагітність терміном до 22 тижнів лише хірургічним шляхом — дилатаційно-кюретажним методом, коли порожнину матки вишкрібають металевим інструментом, і вакуум-аспіраційний, коли вміст матки вакуумують через трубку за допомогою насоса.

Хірургічні аборти коштують від 100 тисяч до 200 тисяч єн (приблизно 730–1500 доларів), тоді як середня гуртова ціна таблеток для переривання вагітності в усьому світі становить 6–10 доларів.

Проте у міністерстві охорони здоров’я Японії зазначили, що жінкам доведеться госпіталізуватися або принаймні двічі прийти до лікаря, де вони й зможуть випити таблетки. Це означає, що медичні витрати жінок, які захочуть скористатися Mefeego, можуть стати вищими, ніж хірургічний аборт.

Окрім цього, закон Японії про охорону здоров’я матерів, який вимагає згоди подружжя на аборт, розглядається як ще один фактор, який заважає жінкам робити власний вибір. За даними міністерства охорони здоров’я, закон також поширюватиметься на таблетки для переривання вагітності у разі їх схвалення.

The Japan Times зауважує, що багато лікарів, побоюючись юридичних наслідків, відмовляють робити аборти без згоди чоловіка навіть у разі зґвалтування жінки, хоча це не вимагається законом.

За даними японських ЗМІ, ліки для переривання вагітності можуть стати легальними для лікарів вже в березні. Нині уряд збирає думки громадськості, після цього проконсультується з іще однією комісією вищого рівня.

 

  • У грудні 2021 року британська фармацевтична компанія Linepharma звернулася до японських органів охорони здоров’я з проханням схвалити препарат для переривання вагітності Mefeego, який можна використовувати на ранніх термінах. Подібні ліки доступні в багатьох країнах, включаючи Францію, яка вперше схвалила таблетки для переривання вагітності в 1988 році, і США, де вони доступні з 2000 року.
  • Тим часом у Польщі ще з кінця лютого 2020 року триває розгляд справи проти активістки з польської групи Aborcyjny Dream Team (ADT), яка бореться зі стигматизацією абортів, а також налагоджує зв’язок жінок з іноземними постачальниками таблеток для переривання вагітності, Юстини Виджинської. Її звинувачують в «допомозі у проведенні аборту» та «зберіганні заборонених препаратів з метою їхнього введення на ринок» за надання вагітній жінці, яка звернулася по допомогу, таблетки для переривання вагітності.

Фото: Etatics Inc.: Pexels