Музей Metropolitan прибрав згадку про росію у підписах до робіт Едгара Деги та Архипа Куїнджі

504 переглядів

Нью-йоркський музей мистецтва Metropolitan змінив назву відомої роботи французького художника Едгара Дега, присвячену танцівницям в українському народному вбранні, яка раніше називалася Russian dancers.

Про це повідомила на своїй сторінці у Facebook українська журналістка та дослідниця мистецтва Оксана Семенік.

«Нарешті Metropolitan прочитав сто моїх листів, почув нас, і танцівниці Дега в українському вбранні стали не russian dancers, як це було ще буквально декілька днів тому, а Dancers in Ukrainian Dress. Так, я не дуже задоволена назвою, бо могли й просто Ukrainian Dancers назвати, але це вже маленька перемога», — написала вона.

Серію композицій із танцівницями в українському народному вбранні художник створив 1899 року, щоб показати сплеск інтересу Франції до культури та мистецтва України, яка в ті часи була частиною російської імперії. Дега зобразив українських танцівниць, які приїхали на гастролі до Паризької опери наприкінці ХІХ століття. Художник називав цю серію своїх робіт «оргіями кольору».

Пізніше Оксана Семенюк повідомила, що музей також визнав українським художника Архипа Куїнджі — уродженця Маріуполя.

«Там також прибрали ганебну згадку про те, що artist celebrating both in russia and Ukraine. І нарешті додали, хто саме зруйнував музей у Маріуполі, — росіяни», — зауважила вона.

Журналістка наголосила, що робота Куїнджі «Червоний захід сонця» («Захід сонця над Дніпром») розміщена в постійній експозиції, «і про це читають тисячі, а то й десятки тисяч людей».

«Я не знаю, на що саме вони звернули увагу: на пости в твітері, теги чи листи з біографією та поясненнями (буквально скільки років і де він жив і що малював, 11 днів тому на день народження митця вирішила написати їм розгорнутий лист), чи також постійні обговорення про це колег та артикулювання проблеми», — додала Семенік.

На сайті музею в описі до картини вказано, що у березні 2022 року художній музей Куїнджі в Маріуполі був знищений внаслідок російського авіаудару.

 

  • Раніше українська режисерка Дар’я Онищенко зняла фільм-байопік про українського художника-авангардиста Казимира Малевича — «Малевич». Стрічка складається з чотирьох квадратів — чотирьох частин, кожна з яких розповідає про певний епізод із життя митця. Режисерка розповіла, що вирішила зняти фільм про Малевича, коли побачила його картину в Музеї сучасного мистецтва у Стокгольмі, де було вказано, що це «російський авангардний художник».

Фото: Facebook The Metropolitan Museum of Art, New York