Мемуари принца Гаррі вийдуть українською: про що книжка

/
762 переглядів

Мемуари принца Гаррі під назвою «Запасний» (Spare) готують до друку українською — видавництво «Лабораторія» обіцяє, що книжка з’явиться навесні, орієнтовно у березні-квітні 2023 року.

Наразі вже є можливість оформити передзамовлення. Вартість автобіографії члена королівської родини — 499 гривень.

«Про злети і падіння, помилки і життєві уроки, дитинство, армію і рішення залишити королівську сім’ю. Своєю відвертою розповіддю герцог Сассекський намагається донести світу, що незалежно від походження у нас більше спільного, ніж ми думаємо», — йдеться в описі до книжки.

Тим часом у Європі продаж скандальної книжки, виданої 16 мовами, йде на повну. Ажіотаж частково спричинило те, що в Іспанії мемуари принца Гаррі з’явилися на полицях книгарень майже на тиждень раніше запланованої дати старту продажу (10 січня). Всі екземпляри перекладеної іспанською книжки були вилучені з продажу, проте британські журналісти встигли їх дістати та опублікували найцікавіші фрагменти.

За даними британського видавця мемуарів Transworld Penguin Random House, у Великій Британії вже продали понад 400 тисяч примірників. У Франції поки вдвічі менше — 200 тисяч, проте видавництво Fayard дозамовило наклад у 50 тисяч примірників.

Водночас, на думку книжкової аналітикині, авторки телеграм-каналу cynical_publisher Інни Білоножко, справжньою причиною надшвидких продажів є знижки.

«Такого ринок давно не бачив: зазвичай рекомендована ціна на мемуари, віддрукована на обкладинці книги, складає £20 (із типовими знижками Amazon та гігантів ритейлу реальна ціна — £12-14). На мемуари принца Гаррі видавець ставить ціну £28 (на 40% вище середньоринкової), а потім лупить знижку 50% для Amazon та гігантів ритейлу і активно її рекламує — виходять ті ж таки £14. Тільки-от незалежним книгарням та малому ритейлу таких знижок не дають, ще й ставлять умову — замовляти не менше ніж 12 примірників (тобто малі книгарні навіть передзамовлення нормально не могли прийняти, бо приймеш першу оплату, а потім не зберуться ці 12+ оплат і що його робити?). Тому як завжди, бізнес такий бізнес», — написала вона.

В автобіографії принц Гаррі багато пише про свою матір принцесу Діану, яка загинула в аварії в Парижі 1997 року, коли йому було 12 років, та про горе, яке він переживав через її смерть. На думку Гаррі, його мати б не розбилася, якби її не переслідували папараці. Також герцог Сассекський розповів, як зустрівся у Лос-Анджелесі, де він нині живе зі своєю сім’єю, з жінкою, яка нібито має якісь «сили». Принц запевняє, що одразу відчув «енергію» від неї. Жінка запевнила Гаррі, що його мати перебуває поруч і передала «послання» від неї: «Ти живеш тим життям, яким вона не могла жити. Ти живеш тим життям, якого вона хотіла для тебе».

У мемуарах принц Гаррі також згадує, як разом із братом Вільямом просили батька, на той момент ще принца Чарльза, не одружуватися з нинішньою королевою-консорткою Каміллою Паркер-Боулз. Роман із нею у Британії називають однією з причин розлучення Чарльза та Діани. За словами Гаррі, він побоювався, що Камілла стане для них із братом «злою мачухою», але вони були готові пробачити їй все, якщо батько буде з нею щасливий.

Водночас герцог Сассекський наголосив, що вважає Каміллу відповідальною як мінімум за один випадок витоку в ЗМІ конфіденційної інформації про королівську родину.

У своїй книжці принц Гаррі розповідає, як познайомився зі своєю майбутньою дружиною Меган Маркл, про її сварки з Кейт Міддлтон, дружиною принца Вільяма, про бійку із братом, яка також сталася через дружину, про свої відносини з батьком, а також як дізнався про смерть своєї бабусі королеви Єлизавети ІІ. У мемуарах принц Гаррі також пише про свої страждання від панічних атак, розповідає про свій досвід вживання наркотиків та про свій перший секс, а також про вбивство бойовиків «Талібану» в Афганістані.

Фото: Andrew Testa: The New York Times