Королева Данії відмовилася від патронату над Премією Андерсена через росіянку в журі

//
528 переглядів
Королева Данії Маргрете ІІ

Королева Данії Маргрете ІІ відмовилася від патронату над Премією Ганса Крістіана Андерсена, якою нагороджують письменників та ілюстраторів дитячих книжок за значний внесок у літературу. Підставою для такого рішення стало призначення головою журі російської ілюстраторки Анастасії Архіпової.

Про це повідомляє данське видання DR.

Наразі згадка про патронат над премією зникла з переліку на сайті Королівського палацу, а також із сайту Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги (IBBY).

Видання зазначає, що Архіпова отримала безліч нагород, є професоркою художньої академії в москві та президенткою профспілки ілюстраторів, а також входить до правління московської асоціації художників (MOCX), яка дуже активно займається пропагандою війни. Зокрема, нещодавно асоціація провела кампанію з популяризації «спецоперації» та мобілізації серед населення, що має сприяти «возз’єднанню історичних руських земель». На малюнках російський солдат зображений як «героїчний месник», який «карає українських фашистів».

У коментарі DR Архіпова намагалася заперечити свій зв’язок із МОСХ, проте згодом визнала, що чотири роки тому їй запропонували місце в раді директорів. Проєкт асоціації Архіпова назвала «огидним» і відхрестилася від нього.

«Я вперше бачу проєкт, і я в ньому не беру участь. Звичайно, я не хочу, щоб мене асоціювали з таким “мистецтвом”… Заклики до знущань на основі національності — це саме те, чого хочуть ті, хто розв’язує війни. Я всім серцем сподіваюся, що ця жахлива ситуація скоро закінчиться», — написала вона, додавши, що хоче піти з МОСХ і що «заздалегідь» відчуває до себе ненависть за це.

  • Премію Ганса Крістіана Андерсена присуджують раз на два роки. Раніше її отримали, зокрема, Астрід Ліндгрен, Туве Янссон, Марі-Од Мюрай, Сюзі Лі. IBBY — некомерційна організація, заснована в 1953 році, яка має представництва у 80 країнах.
  • 26 лютого 2022 року IBBY виклала заяву «щодо українського конфлікту», в якій висловила підтримку Україні та співчуття «друзям і колегам з москви та санкт-Петербурга, які змушені переживати трагічну ситуацію, з якою вони зіштовхнулися».
  • 28 жовтня IBBY опублікувала заяву, в якій вже рішуче засудила війну росії проти України: «Ми вражені постійними та жорстокими нападами росії на суверенну державу Україна, особливо вбивствами тисяч невинних цивільних осіб та травмуванням дітей та їхніх родин». Також організація нагадала обставини свого створення: «IBBY було засновано після Другої світової війни, коли руйнування в Європі та більшій частині світу дуже вплинули на тисячі дітей та сімей. І все ж Джелла Лепман вірила, що це саме той час, щоб об’єднатися, щоб працювати над миром, розумінням і толерантністю через донесення літератури до дітей. Це було її мотивацією, коли вона заснувала IBBY, і її бачення продовжує бути нашим натхненням».
  • Проте 18 листопада IBBY оголосила список журі, яке очолила російська ілюстраторка Анастасія Архіпова. Після цього низка представництв IBBY, зокрема у Швеції, Норвегії, Фінляндії, Литві, Латвії, Естонії, Бельгії, Молдові та Україні почали вимагати відправити її у відставку.
  • 4 січня на сайті данського представництва IBBY була опублікована заява, в якій підтверджується засудження незаконного вторгнення росії в Україну. Також правління IBBY Denmark звернулося до IBBY International, закликавши їх усунути з посад голову журі Премії Анастасію Архіпову та віцепрезидента міжнародної ради Дениса Безносова, який працює в російській державній дитячій бібліотеці в москві.

Фото: Keld Navntoft: Kongehuset