У Канаді фігуристам дозволили виступати в одностатевих парах і танцювальних дуетах

270 переглядів

У Канаді на змаганнях з фігурного катання дозволили виступати спортивним парам та танцювальним дуетам однієї статі.

Як повідомила пресслужба федерації фігурного катання Канади (Skate Canada), тепер партнери в парі офіційно називатимуться «фігурист А» та «фігурист В», а визначення «команда» буде змінено на «команда, що складається з двох фігуристів».

У федерації пояснили, що попереднє визначення «команди» — одна жінка та один чоловік — не відповідало баченню про катання на ковзанах для всіх і зобов’язанням щодо недискримінації, включно з недискримінацією за гендерною ідентичністю.

Дозвіл будь-яким двом ковзанярам брати участь у змаганнях на подіумі вплине на розвиток спорту як у парних дисциплінах, так і в танцях на льоду.

«Для миру танців на льоду та парного спорту було необхідно змінити своє визначення команди з чоловіка та жінки на двох людей, які катаються разом, хоч би як вони ідентифікували себе. Багато колег і я наполягали на цій зміні і раді, що федерація вжила заходів, щоб зробити катання доступнішим. Наше ремесло є сумішшю атлетизму та мистецтва, і завдяки цьому ми маємо унікальну можливість для рівних умов, на відміну від будь-якого іншого виду спорту, незалежно від того, як люди себе ідентифікують. Ця зміна багато в чому підштовхне спорт вперед завдяки створенню нових та цікавих робіт від спортсменів, які тепер можуть виступати разом», — сказав тренер федерації та олімпійський чемпіон Скотт Мойр.

Нововведення застосовується лише до внутрішніх змагань з фігурного катання у Канаді й не поширюється на заходи Міжнародного союзу ковзанярів (ISU), які регулюються своїми правилами.

Фото: kongolo caleb: Pexels