«Потрібна підтримка». Зеленська розповіла про проєкт створення центрів допомоги жертвам насильства у Європі

/
429 переглядів

Україна хоче створити центри допомоги врятованим переселенцям, зокрема жертвам сексуального насильства, за кордоном.

Про це заявила перша леді України Олена Зеленська на Конференції із запобігання сексуальному насильству під час конфліктів (PSVI Conference) у Великій Британії.

«В Україні створюються центри допомоги врятованим, зокрема жертвам насильства. Але наші громадяни зараз рятуються від війни не лише в Україні, а й по всьому світу. Серед українців на ваших вулицях ви можете побачити жертв насильства і навіть не здогадуватися про це, а вони побояться просити про спеціальну допомогу. Тож тепер нам потрібна підтримка у створенні центрів допомоги врятованим за кордоном. Ми хочемо почати з Німеччини, Чехії та інших країн Європи. Ми бачимо чотирикутник організаторів, які могли б це втілити: Українська держава (плюс наше консульство або посольство в країні), міжнародна організація-донор, уряд країни, українська громадська організація в країні, яка допомагає переселенцям», — розповіла вона.

За словами Зеленської, насильство є особливо болючою темою для українців, адже розв’язана росією війна принесла насильство різних видів.

«Десятки тисяч наших громадян пережили страх і відчай, тортури та втрати в окупації. Але те насильство, про яке поговоримо ми, — особливо тяжке. Бо постраждалим завжди важко про нього говорити й свідчити. Жертвам зґвалтувань говорити про це найважче. Наші слідчі ретельно збирають і документують усю інформацію. На думку психологів, людина, яка пережила насильство, може свідчити, лише коли почувається в цілковитій безпеці. Тож нам треба створити таку безпеку для наших постраждалих», — додала перша леді.

Зеленська наголосила, що сексуальне насильство з боку росіян в Україні — не випадковість чи тимчасове відхилення, а «різновид їхньої зброї, якою вони воюють з Україною та нашими людьми».

Також перша леді поінформувала присутніх на Конференції, що Офіс Генерального прокурора України наразі задокументував понад 100 випадків сексуального насильства, наймолодшій жертві — лише 4 роки, а найстаршій — 85.

«Це лише ті випадки, коли жертви знайшли в собі сили давати свідчення», — зауважила Зеленська.

У дискусійній панелі разом із першою леді України взяли участь графиня Вессекська Софі, доктор Деніс Муквеге, виконавча директорка SEMA (Глобальної мережі жертв і тих, хто вижив) Естер Дінгеманс, спеціальний представник прем’єр-міністра з питань запобігання сексуальному насильству в конфліктах Айна Джасік, державний міністр Великої Британії (Близький Схід, Північна Африка, Південна Азія та ООН) лорд Ахмад Вімблдонський.

Фото: Офіс Президента України