Генсекретарка Ради Європи закликала допомогти жертвам сексуального насильства росіян і нагадала про Стамбульську конвенцію

156 переглядів

Генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич закликала світ допомогти жінкам і дівчатам, які стали жертвами сексуального насильства російських військових під час повномасштабного вторгнення рф в Україну.

Про це йдеться в її заяві від 24 листопада, напередодні Міжнародного дня боротьби з насильством щодо жінок.

«На жаль, історія повторюється. Зґвалтування та інші форми сексуального насильства з боку військових під час збройних конфліктів — настільки ж давні явища, як самі війни. Жертви стикаються з жахливим приниженням та широким спектром ризиків, від небажаної вагітності та інфекцій, що передаються статевим шляхом, до психологічних та фізичних травм. Лікарні та лікарі повинні мати обладнання, щоб реагувати на зґвалтування у рамках скоординованих міжвідомчих заходів, мають бути забезпечені медичні та судово-медичні огляди, а також невідкладна та довгострокова допомога при травмах», — заявила вона, наголосивши, що жертвам гендерного насильства серед біженців мають надавати послуги мовою, яку вони розуміють.

За даними Бурич, з-поміж понад семи мільйонів біженців 90% наразі становлять жінки, дівчатка та діти, які особливо вразливі до сексуального насильства та торгівлі людьми.

Також генсекретарка Ради Європи зауважила, що сексуальне насильство в зонах конфліктів спричиняє як негайні, так і довгострокові наслідки. Тому для подолання стійкої травми, щоб зменшити стигматизацію та вторинну віктимізацію, людям з України буде потрібне спеціалізоване консультування.

Окремо Бурич закликала покарати винних та привітала завершення ратифікації Стамбульської конвенції Україною у липні, коли ратифікаційна грамота була передана заступнику генерального секретаря Ради Європи Бйорну Берге.

«Це свідчить про їхнє прагнення не лише забезпечити захист і підтримку жертв, але й забезпечити таку необхідну відповідальність винних», — запевнила вона та закликала країни всього світу приєднатися до Стамбульської конвенції, яка визнає сексуальне насильство порушенням основних прав людини, а також формою дискримінації щодо жінок.

  • Стамбульська конвенція або Конвенція Ради Європи про попередження і боротьбу з насильством щодо жінок і домашнього насильства — міжнародна угода, уперше підписана в 2011 році. Першою країною, яка ратифікувала цей документ, стала Туреччина. Вона ж першою скасувала конвенцію через 10 років — у березні 2021 року. Наразі конвенцію підписали понад 40 країн.
  • Україна брала участь у розробці конвенції та підписала її 11 листопада 2011 року, але ратифікація документа затягнулася на довгі роки, адже проти виступала Всеукраїнська рада церков та деякі народні депутати, які стверджували, що конвенція «нав’язує гендерну ідеологію». Верховна Рада України ратифікувала Стамбульську конвенцію лише в червні 2022 року.

Фото: пресслужба Ради Європи