Поезія в музиці: підбірка пісень на вірші відомих українських поетес

/
1250 переглядів

Музиканти та музикантки для своїх синглів обирають вірші українських поетів та поеток різних епох. Зараз особливо зріс попит на вивчення української культури, і як добре, що її складову — поезію — можна розглядати через призму актуальної музики.

Розповідаємо про музичні роботи, створені на вірші п’яти видатних мисткинь слова. Ми охопимо широкий часовий проміжок — від класичної до сучасної поезії, а також різні її тематики.

Леся Українка

Уривок з драми-феєрії «Лісова пісня» Лесі Українки став текстовою основою для однойменної композиції виконавиць Shy та Kulshenka. Поетичні рядки делікатно загорнуті в мінімалістичну мелодію: акустична гітара, злиття двох дівочих голосів, щебетання птахів та ксилофон, звук якого асоціюється з польовими дзвіночками. Музиканткам вдалося зберегти присутню в драмі-феєрії наближеність до природи, єднання з нею та гармонію.

 

Вмиротворення «Лісової пісні» дуже контрастує з вогненним запалом треку «Горить моє серце», що став частиною артпроєкту Ukraine Is співачки ROXOLANA. Виконавиця передала всю енергійність та іскристість однойменного вірша Лесі Українки, виконавши його в південноіспанському стилі фламенко. Під час прослуховування так і хочеться взяти кастаньєти й почати танцювати.

 

Серед лиха співає пісні виконавиця KRUTЬ. Нещодавно відбулась прем’єра її нового альбому «Літепло», в треклісті якого й композиція «Леся» на слова відомого «Contra spem spero!» Поетичний твір не втрачає актуальність, ми так само віримо і сподіваємось на краще майбутнє. У музиці переплітаються витримані часом рядки й мелодія бандури.

 

Олена Теліга

Олена Теліга залишила нам відносно невеликий поетичний спадок, та її постать назавжди буде символом жіночої боротьби, незламності духу й нескореності.

Громадська спілка «Музичний Батальйон» видала повноформатний альбом «Нескорений ПроRock. Олена Теліга», усі 12 пісень якого створені на лірику поетеси. Музична збірка вирізняється виключно жіночим складом виконавиць. До її запису долучилися Саша Кольцова, BeTwins, Марія Бурмака, Анна Заклецька, Христина Панасюк, Illaria, Анжеліка Рудницька, VLASNA, Неля Франчук, TaRuta, Shopping Hour, «ТЕЛЬНЮК: Сестри».

Кожна учасниця внесла своє бачення поезії Олени Теліги, додавши власний стиль звучання, і в результаті вийшов багатогранний та різножанровий музичний альбом.

Розпочинається збірка піснею «Любов і ніжність» у виконанні Саші Кольцової, вокалістки гурту «Крихітка». Лірика — вірш Олени Теліги під назвою «Відповідь».

Ліна Костенко

Українська поетеса-шістдесятниця Ліна Костенко надихнула чимало музикантів, що підтверджується великою кількістю композицій, де в графі «автор слів» зазначене її ім’я.

Особливу актуальність має трек Джамали під назвою «Неандертальці», основою якого став вірш «Мабуть, ще людство дуже молоде…». Пісня увійшла до третього студійного альбому співачки та розкриває перед нами тему недосконалості й недосвідченості сучасного «молодого» суспільства.

Інтимна лірика Ліни Василівни теж не лишає байдужими українських музикантів. Так, ROXOLANA поклала на музику поезію «Очима ти сказав мені: люблю…». Композиція стала першою роботою співачки в рамках проєкту Ukraine Is. У цій музичній роботі, в обрамленні трендових бітів, вдалося зберегти та навіть ще більше розкрити первинну глибину почуттів, закладених авторкою у свій вірш.

 

Ірина Цілик

Зараз особливо резонує, болить та вселяє надію спільна пісня «ТЕЛЬНЮК: Сестри» та гурту Kozak System під назвою «Повертайся живим», створена 2014 року на лірику сучасної української письменниці Ірини Цілик. Трек вмістив у собі значну частину спектра почуттів, які переживають українці у ставленні до наших Героїв. Виконання сповнене душевності й трепетної любові, а найбільш повторюване слово «повертайся», наче афірмація, налаштовує на перемогу.

 

Катерина Бабкіна

Творчість ще однієї нашої сучасниці Катерини Бабкіної теж не залишилась поза увагою сонграйтерів. Саме на її вірш електрофолкгурт Ptakha разом із львівським віолончелістом Bedzvin створили композицію Chovny. Симбіоз електронної складової, протяжної мелодії віолончелі та рідної серцю бандури дарує змогу кожному слухачу відшукати в чуттєвій поезії свій особливий зміст.