«Погані дороги», «Титан» та «Аннетт» знову у кіно

/
209 переглядів

З 23 грудня у столичному кінотеатрі «Жовтень» розпочнуться покази проєкту «Найкращі aрт-фільми року». До програми увійшли фільми, які в 2021-му стали подіями, лауреати міжнародних кінофестивалів і кінопремій, глядацькі гіти, а також обрані стрічки з серії ретроспективи світової кінокласики.

Фільм «Погані дороги» Наталки Ворожбит виходить на Takflix

На великий екран повертається український претендент на «Оскар» – картина «Погані дороги» режисерки Наталки Ворожбит. Стрічка складається з п’яти окремих новел про мешканців Донбасу, чиє життя проходить по обидві сторони від лінії розмежування. Сценарій створено на основі документальних історій, зібраних авторкою на Сході України під час роботи над фільмом «Кіборги».

«Погані дороги», «Титан» та «Аннетт» знову у кіно

У програмі представлені одночасно два призери цьогорічного Каннського кінофестивалю. Скандальний боді-горор «Титан» режисерки Джулії Дюкорно здобув у Каннах головну нагороду – «Золоту пальмову гілку». Він розповідає про стриптизерку зі схильністю до насильства та сексуальним потягом до автомобілів. Коли її неконтрольована агресія заходить занадто далеко, вона змінює зовнішність та видає себе за іншу людину.

«Погані дороги», «Титан» та «Аннетт» знову у кіно

Інший каннський гіт – драматичний мюзикл «Аннетт», за який Леоса Каракса відзначили як Найкращого режисера. У стрічці оповідається історія стосунків запеклого стендап-коміка (Адам Драйвер) та всесвітньо відомої оперної співачки (Маріон Котіяр), життя яких перевертає народження дочки з незвичайним даром. Сценарій та саундтреки до фільму написали музиканти гурту Sparks.

«Погані дороги», «Титан» та «Аннетт» знову у кіно

Також на великий екран повертається оскарівський номінант «Людина, яка продала свою шкіру» режисерки Каутер Бен Ганії. Натхненна реальними подіями стрічка розповідає про сирійського біженця, який перетворює свою спину на полотно для популярного художника, бо вільно пересуватися світом він може тільки як музейний експонат. Одну з ключових ролей у фільмі зіграла Моніка Белуччі.

Ще одна українська картина увійшла в добірку – мелодрама «Ми є Ми поруч» – перша стрічка метра українського кінематографа Романа Балаяна після майже 12-річної творчої перерви, а також його перша українськомовна стрічка. Фільм розповідає про раптову зустріч хірурга (Ахтем Сеітаблаєв) та загадкової дівчини (Катерина Молчанова), яка перевертає їхні життя та наповнює їх глибокими почуттями.

Також до програми увійшли біографічна драма «Девід Боуї: Історія людини з зірок» Ґебріела Ренджа, французька романтична комедія «Школа хороших дружин» Мартена Прово, кримінальна драма «Берлін Александерплац» Бурхана Курбані, чорно-білий документальний шедевр «Гунда» Віктора Косаковського, романтична комедія «Коротко кажучи» Джошуа Лоусона та сімейна пригодницька стрічка «Полі» Ніколя Ваньє.

З ретроспективної лінійки для повторних показів були обрані культові драма «Пролітаючи над гніздом зозулі» Мілоша Формана, комедія «Чунцінський експрес» Вонга Карвая, мелодрама «Подвійне життя Вероніки» Кшиштофа Кесльовського та мюзикл «Шербурзькі парасольки» представника французької «нової хвилі» Жака Демі.