Тест Бекдел vs сучасний кінематограф: перевіряємо фільми на гендерну упередженість

/
1417 переглядів
Тест Бекдел vs сучасний кінематограф: перевіряємо фільми на гендерну упередженість
EMMA. Mia Goth (left) as "Harriet Smith" and Anya Taylor-Joy (right) as "Emma Woodhouse"

У 1985 році вийшов стрип американської авторки мальописів Елісон Бекдел. У короткій розповіді дві подруги обирають, на який фільм піти у кіно. Одна з них каже, що ходить тільки на фільми, в яких є принаймні дві жінки, котрі розмовляють одна з одною про щось, окрім чоловіків.

Спочатку Бекдел охарактеризувала цей вигаданий тест як «маленький лесбійський жарт в альтернативній феміністській газеті». Однак починаючи з 2000-х років додався ще пункт про те, що в обох героїнь у фільмах мають бути імена, і ця трійця стала називатися «тестом Бекдел». Отже, щоби пройти тест на гендерну упередженість, фільм або книжка має відповідати трьом пунктам:

  1. У творі є принаймні дві жінки;
  2. Обидві героїні мають імена;
  3. Вони розмовляють одна з одною про щось, окрім чоловіків.

Цей тест дав активний поштовх дискусіям про те, наскільки менше часу виділяється жінкам на кіноекрані. Наприклад, у 2018 році тільки 33.1% персонажів у 100 найкасовіших фільмах, які мали імена та репліки, були жінками. 

Факт, що одна третя великих голлівудських картин проходить тест Бекдел, гучно обговорювався у пресі, серед кінокритиків та студентів кіношкіл. До того ж сайт Vocativ опублікував статистику, згідно з якою фільми, що пройшли Бекдел-тест, більше отримували в кінопрокаті. І під більше мається на увазі різниця у мільярди доларів.

Тест Бекдел здійснив свій прорив, однак і він має свої недоліки. Наприклад, науково-фантастичний фільм «Гравітація», де головною героїнею є жінка-астронавт, не проходить цей тест, тому що на екрані з’являється тільки вона і ще один персонаж-чоловік. 

Саме тому почали виникати інші тести, які мають на меті більш точно визначити гендерну упередженість кінострічок. Наприклад, сценаристка та акторка Рорі Апхолд зробила тест, в якому тільки один критерій – 50% акторського касту мають становити жінки. Інші тести зосереджуються не тільки на гендерній, а й на расовій репрезентації жінок на екрані. 

Як показує ще одна статистика, найчастіше Бекдел-тест проходять ті фільми, над якими працювали жінки: як сценаристки, продюсерки та режисерки. І вже зараз такі фільми можна подивитися на онлайн-фестивалі «7+7», на якому є можливість безкоштовно переглянути короткометражні фільми найкращих режисерок України та Великої Британії.

Подивимося, чи зможуть відомі фільми останніх років в українському та світовому кінематографі пройти тест Бекдел.

«Чорна вдова»
2021, режисерка Кейт Шортленд

Тест Бекдел vs сучасний кінематограф: перевіряємо фільми на гендерну упередженість

Це один із небагатьох фільмів кіновсесвіту Marvel, які точно пройдуть тест на гендерну упередженість. Героїня Скарлетт Йоганссон – Наташа Романова, за роки існування у супергеройських блокбастерах пройшла шлях від красивого аксесуару команди до повноцінної персонажки. Її перший (і, мабуть, останній) сольний фільм – це ода фемінізму. Більшість персонажів фільму – це жінки, і в них є імена! Ба більше, вони мають свої історії, різні характери та мотивації. Та їхнє спілкування не зводиться до одних чоловіків. Звичайно, вони обговорюють їх, але не в романтичному контексті – швидше, намагаються розібратися з травмами від складної батьківської фігури.

«Джентльмени»
2019, режисер Гай Річі

Гай Річі – англійський режисер, відомий своїми «чоловічими» фільмами. У центрі сюжетів його чорних комедій та екшн-фільмів завжди опиняються чоловіки. Не важливо, чи це кіно про бандитів, як «Великий куш», переказ легенди про короля Артура чи адаптація «Аладдіну» для Disney. У своєму останньому фільмі «Джентльмени», режисер повертається до улюбленої теми – кримінального світу Англії. Та чи пройде це «чоловіче» кіно Бекдел-тест? Навдивовижу, так. І все завдяки короткій сцені, де дружина одного з бандитів спілкується з дівчиною-автомеханіком (і в обох є ім’я). Однак деякі глядачі впевнені, що ця сцена була додана у фільм саме для того, аби він пройшов тест на гендерну упередженість.

«Манк»
2020, режисер Девід Фінчер

Тест Бекдел vs сучасний кінематограф: перевіряємо фільми на гендерну упередженість

«Манк» став поверненням Девіда Фінчера у світ повнометражних фільмів після 6-річної перерви. Режисер культових фільмів «Бійцівський клуб», «Гра» та «Соціальна мережа» зняв чорно-білий фільм про сценариста Германа Дж. Манкевича. Він написав сценарій до фільму «Громадянин Кейн», який вважається одним із найвизначніших фільмів в історії США. На 93-й церемонії вручення премії «Оскар» стрічка отримала 10 номінацій та з них дві нагороди. Однак, якщо б була нагорода за проходження Бекдел-тесту, то цей фільм залишився би поза конкурсом. У фільмі є жіночі персонажки – акторка Маріон Дейвіс у виконанні Аманди Сайфред, стенографістка (Лілі Коллінз), дружина Манкевича та медсестра. Та вони майже не розмовляють між собою, а в єдиній сцені з діалогом двох героїнь, він обертається тільки навколо фігури Манкевича.

«Емма»
2020, режисерка Отем де Вайл

Тест Бекдел vs сучасний кінематограф: перевіряємо фільми на гендерну упередженість

Цікавий приклад фільму, який проходить тест на гендерну упередженість, але точно є приводом для дискусії, наскільки такі тести показові. «Емма» – це екранізація однойменного роману Джейн Остін. Її книжки стали класикою англійської літератури для жінок, де хепі-енд може бути тільки один – весілля. У фільмі є багато жіночих персонажок, які постійно спілкуються між собою. І найчастіше вони обговорюють чоловіків, намагаючись знайти відповідь на запитання «Який же з них стане найкращою партією для юної леді?». Інколи розмова може перейти на природу, талант однієї з героїнь у грі на фортепіано та плітки про життя подруг. Саме завдяки таким ремаркам цей фільм проходить Бекдел-тест.

«Весела ніч»
2012, режисерка Мюріель д’Ансембург

Тест Бекдел vs сучасний кінематограф: перевіряємо фільми на гендерну упередженість

Короткометражна стрічка про двох дівчат-підлітків, яким уже дуже кортить відчути себе жінками. Вони вирушають на прогулянку нічним Лондоном. Під час своєї веселої ночі вони зустрінуть різних чоловіків та будуть вчитися проводити межі дозволеного. Цей фільм не тільки отримав низку нагород та номінацію на премію BAFTA в категорії «Найкращий короткометражний фільм». Він ще й із легкістю проходить тест Бекдел, адже в центрі уваги дві жіночі персонажки – Рейчел та Хлої. В їхніх розмовах згадуються чоловіки, однак дівчат насамперед хвилює жага до пізнання себе та світу і сексуальне пробудження. Вже з 28 жовтня і протягом тижня фільм можна буде безкоштовно переглянути на онлайн-фестивалі «7+7».

«Віддана»
2020, режисерка Христина Сиволап

Тест Бекдел vs сучасний кінематограф: перевіряємо фільми на гендерну упередженість

Українська історична драма з неперевершеною візуальною частиною та атмосферою магічного реалізму. Екранізація роману Софії Андрухович переносить глядача у Станіславів (Івано-Франківськ) 19 століття. Під час пожежі лікар Ангер зумів врятувати тільки свою доньку та доньку прислуги. Він виховує дівчат разом, і з роками дорослі жінки намагаються зрозуміти, хто вони одна для одної – сестри, подруги, пані та прислуга? Фільм із двома сильними жіночими персонажками, який побудований навколо їхніх відносин, проходить, звичайно, тест Бекдел. Хоча їхні діалоги також доволі часто зосереджені навколо чоловіків у їхніх життях.

«Бузок»
2017, режисерка Катерина Горностай

Тест Бекдел vs сучасний кінематограф: перевіряємо фільми на гендерну упередженість

З 7 жовтня і протягом тижня на кінофестивалі «7+7» буде показаний короткометражний фільм Катерини Горностай «Бузок». Зовсім нещодавно повнометражний ігровий дебют режисерки фільм «Стоп-Земля» здобув нагороду на Берлінале та Одеському кінофестивалі. Та повертаємося до «Бузку» й тесту на гендерну упередженість. У центрі сюжету – п’ятеро подруг, які нарешті збираються всі разом. І так, усі вони мають імена! Їхні розмови перелітають з однієї теми на іншу. Від переїзду в іншу країну до інтимного життя. Чоловіки також є темою розмов, але як частина життя цих жінок, секретів, якими вони хочуть поділитися одна з одною, а не як центр їхнього існування. Тому ця стрічка точно проходить Бекдел-тест.

«Пульс»
2021, режисер Сергій Чеботаренко

Тест Бекдел vs сучасний кінематограф: перевіряємо фільми на гендерну упередженість

Спортивна драма, заснована на подіях із життя Оксани Ботурчук – української спортсменки та чемпіонки Паралімпійських ігор. Для головної героїні спорт – це сенс життя. Потрапити на Олімпійські ігри – її велика мрія. Та внаслідок автомобільної катастрофи дівчина втрачає зір і повинна переосмислити та знову знайти своє місце у світі спорту. У фільмі багато жіночих персонажок: головна героїня, її сестра та мати, інші легкоатлетки. Їхні розмови побудовані навколо спорту, планів на життя, здоров’я. Звичайно, де-не-де є розмови і про чоловіків: хлопця головної героїні або ж тренера, в команду до якого вона мріє потрапити. Та вони є частиною фільму, а не його центральним елементом, і фільм легко проходить тест Бекдел.

А що там у світі серіалів?
Серіали мають велику перевагу перед повнометражними фільмами. Їхній хронометраж та побудова сюжету дозволяє ввести багато персонажів та максимально розкрити кожного з них. 

Є серіали, які зосереджені тільки на жіночих персонажках: «Секс і місто», «Дівчата Гілмор», «Дівчата» (від сценаристки Ліни Данем). Вони зосереджені на житті сучасних жінок і проходять тест Бекдел. Та як щодо інших популярних серіалів? Візьмемо, наприклад, «Гру Престолів», «Бріджертонів», «Секс-освіту», «Дивні дива» та «Корону». Абсолютно різні жанри та світобудови, однак усі вони також проходять тест на гендерну упередженість, що свідчить про великий крок уперед у висвітленні жіночих персонажок у світі телевізійних шоу та стримінгових гігантів.