Неймовірні: 15 жінок, які творили мистецтво та історію

332 переглядів

Видавництво ArtHuss представляє книгу американської письменниці Бріджит Квінн «Неймовірні: 15 жінок, які творили мистецтво та історію». Це книга відзначена Best Art & Photography Books 2017 за версією Amazon, завдяки колаборації письменниці з відомою художницею Лізою Конгдон, яка створювала ілюстрації – портрети кожної з цих геніальних жінок.

Паула Модерзон-Бекер

#неймовірні – це мисткині різних епох, від бароко до сучасності: Артемізія Джентілескі, Юдит Лейстер, Аделаїда Лабіль-Жияр, Марі-Деніз Вільє, Роза Бонер, Едмонія Льюіс, Паула Модерзон-Бекер, Ванесса Белл, Еліс Ніл, Лі Краснер, Луїз Буржуа, Рут Асава, Ана Мендьєта, Кара Вокер, Сюзен О’Меллі. Авторка розкриває не тільки їхню творчість, а й показує всі життєві перепони, які зустрічала кожна на шляху до мистецтва.

Артемізія Джентілескі

За словами перекладачки Роксоляни Свято, мистецький канон традиційно був «чоловічою територією». «Якщо жінки й потрапляли на сторінки історій мистецтв, то радше в ролях моделей, муз, а  часом іще дружин або супутниць художників. Але ж майже в усі часи існували й художниці: яскраві, талановиті, відважні, хоч і не завжди рівні серед рівних. Ними теж захоплювалися. Їхні твори є в колекціях найвідоміших музеїв світу. Їм вдавалося творити й відстоювати себе і в найтемніші часи. Але й нині ми знаємо про них надто мало».

Рут Асава

Сама ж письменниця відзначає, що «у випадку з художницями-жінками, висвітлення їхніх життєвих шляхів дає розуміння, чому у нас так мало жінок в історії мистецтва. Сексизм, насильство, расизм це тільки деякі причини, у зв’язку з якими жінкам важко стати художницями. І навіть якщо вони успішні при житті, про них швидко забувають після».

Кара Вокер

Бріджит Квінн звертає нашу увагу не лише на геніальні роботи художниць, якими щиро захоплюється, вона у простій формі говорить про  важливі проблеми, актуальні як декілька століть назад, так і зараз  – наприклад, сексизм або гомофобія.

Едмонія Льюіс