Гендерна рівність, упередження і жіноче лідерство у ЗСУ: про що говорили на спеціальній події Українського жіночого конгресу

/
431 переглядів

У Збройних силах України лише 9% офіцерських посад обіймають жінки, і тільки троє з них мають генеральське звання.

Про це заявила на спеціальній події Українського жіночого конгресу, присвяченій дієвій участі жінок у процесах безпеки та оборони заступниця голови Верховної Ради України Олена Кондратюк.

«В Україні наразі лише три жінки-генерали. Одна з них — міністерка у справах ветеранів Юлія Лапутіна. Хоч ми і рухаємося максимальними темпами залучення жінок до армії, а кожна українка має можливість обрати будь-яку військову професію, причому показник присутності жінок у Збройних силах — найвищий серед усіх країн НАТО, все ж у ЗСУ лише 9% офіцерів становлять жінки», — сказала вона.

На думку Кондратюк, Україна повинна орієнтуватися на гендерну рівність і рівномірний розподіл жінок на різних посадових рівнях в арміях країн-членів НАТО.

«Увесь світ побачив, що українські жінки відіграють чільну роль у боротьбі за мир та безпеку. План дій НАТО з питань жінок, миру і безпеки передбачає подальший розвиток та інтеграцію рівності в усю діяльність політичних, цивільних і військових структур НАТО. Україна вже має успіхи в цьому напрямі, попри виклики війни. Ми не маємо зупинятися. Маємо продовжувати робити впевнені кроки у впровадженні гендерної рівності», — наголосила заступниця голови українського парламенту.

Віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина вважає, що в оборонній сфері України після початку повномасштабної війни практично не лишилося гендерних упереджень.

«Важливими спостереженням з початку повномасштабного вторгнення є те, що в секторі безпеки і оборони існує дуже багато упереджень, звичаїв, практик, які треба змінювати, дуже багато моментів, які змусили плавний перехід до стандартів і практик НАТО, який відбувався останні роки, пришвидшити в рази. Ця ментальна трансформація відбувається з карколомною швидкістю. Але, на мій великий подив, саме гендерні стереотипи не є тими упередженнями, які сьогодні існують в секторі безпеки й оборони», — розповіла вона, зауваживши, що в законодавство і в накази різних силових структур треба внести «дуже багато змін».

За словами Стефанішиної, нині жінки мають лідерство у конкретних напрямах сектору безпеки й оборони, як, наприклад, сектор аеророзвідки.

«І чоловіки добре це сприймають. Війна багато чого, на жаль, вирівняла, тому що 24 лютого ніхто не дивився, ти чоловік чи жінка, а дивилися, хто може взяти на себе лідерство і відповідальність», — додала вона.

Водночас заступниця міністра оборони Ганна Маляр розповіла, що чоловіки-військові психологічно важко сприймають поранення чи загибель жінок-військовослужбовців, тому командири з обережністю ставляться до бійчинь на передовій.

«Чоловіки-командири на передовій з обережністю ставляться до жінок у підрозділах, тому що наших чоловіків з дитинства виховують джентльменами, і, якщо жінка з підрозділу поранена чи загинула, вони дуже болюче сприймають це. І психологічно потім дуже складно в цьому підрозділі, з ними потім працюють психологи, тому що вони відчувають провину. І це дуже специфічний момент. Якщо йдуть бойові задачі, і є жінка, то чоловіки в першу чергу йдуть рятувати жінку», — пояснила вона.

Зі свого боку Маляр запевнила, що зараз на високі посади призначають і жінок, і чоловіків, оскільки наявний дефіцит кваліфікованих кадрів, «тому обирати за статтю зараз величезна розкіш, це не має значення жодного, головне — щоб людина була професіоналом».

Заступниця глави Міноборони вважає, що в армії, як і в будь-якому силовому відомстві, «завжди буде відчутно більше чоловіків», оскільки такою є «специфіка всіх силових відомств у всьому світі».

«Але рівність — це, звісно, не лише про жінок. Скажімо, у нас є чоловіки, які за рішенням суду одноосібно виховують дітей, але разом із тим підлягають мобілізації», — зауважила вона.

Заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко також розповіла, що жінки подали приблизно 5% заявок на вступ до «Гвардії наступу» — штурмових бригад, які МВС України почало формувати восьми на початку лютого. Основою підрозділів є чинні поліцейські, прикордонники та бійці Національної гвардії.

«На етапі подавання заявок було близько 5% жінок, але це дуже суворий відбір. І мотивація, і фізичний рівень підготовки мають бути досить високими. Зараз ми відстежуємо, що тільки 2% проходять до “Гвардії наступу”», — зазначила вона.

 

 

Фото: Matthew HintzPexels