В Україні з квітня впроваджують електронний рецепт на ліки: у МОЗ пояснили, що це означає

/
419 переглядів

В Україні з квітня низку лікарських засобів можна бути купити в аптеці за електронним рецептом (протягом перехідного періоду впродовж воєнного стану можна за паперовим). Рецептурними є близько 60% зареєстрованих у країні лікарських засобів.

В останні дні в українських аптеках спостерігається неабиякий ажіотаж — в деяких вже розкупили більшість ліків, які мають відпускати за рецептом. Тим часом у Міністерстві охорони здоров’я випустили пояснення, спростувавши інформацію, поширювану в інтернеті, що нібито рецепт потрібен буде для всіх ліків.

«МОЗ не розширює перелік рецептурних ліків та не робить всі лікарські засоби рецептурними. Тобто всі ті ліки, що й раніше підлягали відпуску за рецептом лікаря, з квітня можна буде отримати, скориставшись електронним рецептом. Рецептурні ліки — лікарські засоби, які підлягають відпуску виключно за призначенням лікаря та призначаються на спеціальних рецептурних бланках», — уточнили в міністерстві.

Зокрема, рецепт потрібен, щоб купити:

  • антибіотики;
  • протисудомні засоби;
  • гормональні препарати (зокрема й протизаплідні);
  • препарати для лікування артеріального тиску, серцевих хвороб;
  • деякі антигельмінтні препарати;
  • деякі антигістамінні засоби;
  • препарати для розрідження крові;
  • антидепресанти, нейролептики та релаксанти;
  • стероїдні лікарські засоби;
  • деякі ліки проти болю, кашлю;
  • заспокійливі.

Також до таких лікарських засобів зараховують препарати, приймання яких передбачає регулярний моніторинг показників стану здоровʼя пацієнта та корекцію плану лікування.

«Якими б звичними та безпечними не здавалися ці ліки, їх застосування несе підвищений ризик. Неправильне вживання цих ліків може спричинити виникнення серйозних побічних ефектів, викликати залежність чи нести ризик зловживання. Саме тому призначати їх має тільки лікар. Адже лише медичний працівник може підібрати коректну активну речовину, дозування та тривалість приймання ліків, які є безпечними та ефективними саме для вас, та запобігати можливим негативним наслідкам», — наголосили у МОЗ.

Інформація про те, чи є певний лікарський засіб рецептурним, вказана в інструкції до нього (можна знайти на сайтах аптек). Або можна скористатися сайтом Державного реєстру лікарських засобів України.

Окремо Міністерство охорони здоров’я України опублікувало на своїй сторінці у Facebook перелік міфів щодо продажу рецептурних ліків та спростувало їх.

Зокрема, вказується, що для отримання рецепта (електронного чи паперового) не потрібно мати декларацію з сімейним лікарем, оскільки його зможе виписати будь-який лікар, який відповідає за лікування — хірург, терапевт, кардіолог чи онколог, а призначати «лише дороговартісні ліки» вони не зможуть, адже в рецепті навпаки вказується не назва препарату, а активна речовина.

До того ж низку препаратів мають відпускати за рецептом лише від певного об‘єму — наприклад спиртові розчини. В інструкціях до деяких пігулок (засоби для розрідження крові, знеболювальні та жарознижувальні тощо) також вказано, що їх можна купувати без рецепта лише малими упакуваннями. Пацієнти можуть отримати повторні рецепти на потрібні ліки дистанційно.

Водночас у МОЗ пояснили, що комбіновані оральні контрацептиви та контрацептиви екстреного застосування можуть мати серйозний влив на гормональне здоровʼя та самопочуття жінки — саме тому їх застосування має контролюватися медичним спеціалістом.

Окремо наголошується, що жодних змін чи обмежень щодо відпуску лікарських препаратів для тварин в аптеках не передбачається. Водночас в інструкціях до багатьох засобів, які застосовують як для лікування людей, так і тварин (зокрема в екстрених випадках), вказано, що відпускаються вони лише за рецептом.

Фото: Pixabay