В Ізраїлі жінки протестували проти судової реформи у вбраннях з «Оповіді служниці»

/
477 переглядів

У Тель-Авіві жінки вийшли на акцію протесту проти судової реформи в Ізраїлі у червоних вбраннях та білих ковпаках, як у серіалі «Оповідь служниці» за мотивами однойменного роману Маргарет Етвуд.

Як повідомляє Associated Press, жінки вишикувалися у колону та пройшли вулицями, схиливши голови та склавши руки на грудях.

Учасниці акції протесту вважають, що жінки будуть першими, хто постраждає від реформи, а свій вигляд пояснюють тим, що демократія в Ізраїлі може перетворитися на жахливу антиутопію, де жінок позбавляють їхніх прав.

«Ми не думаємо, що ми прокинемося і усвідомимо, що живемо в Гілеаді (вигадана держава в романі Етвуд — прим.ред.). Але ми боїмося, що це буде щось розвиватися. Спочатку тут, потім там, і ще раз, і ще раз. Наше повідомлення полягає в тому, що ми проводимо червону лінію і не допустимо цього, навіть трохи», — заявила організаторка акції, засновниця групи захисту прав жінок Bonot Alternativa Моран Зер Катценштайн.

«Оповідь служниці» показує футуристичне патріархальне суспільство, де служниці в мантіях змушені народжувати дітей для лідерів і не мають жодних прав.

  • Масові протести в Ізраїлі тривають вже декілька тижнів. Уряд прем’єр-міністра Беньяміна Нетаньягу намагається обмежити повноваження Верховного суду щодо ухвалення рішень проти законодавчої та виконавчої влади. Зокрема, у разі блокування судом ухвалення законів, які він вважає неконстуційними, парламентська більшість зможе подолати вето. Це загрожує безперешкодним ухваленням або скасуванням законів, вигідних провладній коаліції. Також реформа надасть депутатам більше повноважень щодо призначення суддів. Натомість Нетаньягу запевняє, що реформа відновить баланс між гілками влади.
  • Чинний уряд Ізраїлю становлять переважно чоловіки, серед коаліції Нетаньягу (64 депутати) лише дев’ять жінок. Нещодавно міністр фінансів Бецалель Смотрич заявив, що чоловікам і жінкам не можна дозволяти служити разом у військових бойових частинах.
  • Раніше образ жінок з «Оповіді служниці» використали активістки в Лондоні, які 8 березня на знак солідарності з іранками пройшли маршем до посольства Ірану.

Фото: Марина Фурман: Bonot Alternativa