Українці зареєстрували петицію до президента із закликом впровадити обов’язкове статеве виховання в систему освіти

/
494 переглядів

На сайті президента України створили петицію з вимогою впровадити обов’язкове статеве виховання в систему освіти — у початковій, середній школі, а також у вищих і професійно-технічних закладах.

Петиція була зареєстрована 9 лютого, ініціаторами є громадський альянс «Політична дія жінок» та експертний ресурс «Гендер в деталях».

Автори петиції закликали президента посприяти розробці програм статевого виховання дітей і молоді, які відповідатимуть найкращим світовим практикам, і у найкоротший термін впровадити їх у систему освіти України.

«В умовах величезної кількості інформаційних джерел та безмежних можливостей інтернету діти самотужки отримують доступ до відео, яке є часто викривленим і пропагує насильство. Через відсутність навичок аналізу інформації діти сприймають усе за чисту монету і не розуміють, яку відповідальність за свої діяльність та бездіяльність вони можуть нести», — йдеться у тексті петиції.

«Політична дія жінок» та «Гендер в деталях» пояснили, що учні та учениці повинні знати про фізіологічні та психологічні зміни, пов’язані зі статевим дозріванням, про методи контрацепції, незаплановану вагітність, особисту безпеку, знати законодавство і розуміти базові принципи культури згоди.

На думку ініціаторів петиції, статеве виховання дітей і молоді значно знижує ризики насильства, рівень злочинності, кількість підліткових вагітностей, а також підвищує вік першого статевого акту.

Головна редакторка «Гендер в деталях» Тамара Злобіна на своїй сторінці у Facebook написала, що сайт президента п’ять разів відхиляв цю петицію.

«Ми з Ірина Тишко (керівниця громадського альянсу «Політична дія жінок» — прим.ред.) вичитали закон “Про звернення громадян” і були вимушені забрати “сексуальна освіта” й “боротьба з культурою зґвалтування” з тексту петиції. Тому сам текст тепер трохи беззубий — але проблема, як і була, критична. Нам необхідна адекватна сексуальна освіта дітей — відповідна їхньому віку, починаючи з 2–3 років, і далі, протягом усього освітнього процесу, направлена на безпеку і виховання культури згоди», — наголосила вона.

За добу (станом на 16.00) петицію підписали трохи більш як 800 людей. Щоб президент розглянув петицію, вона має набрати щонайменше 25 тисяч підписів за 90 днів.

 

Фото: BOOM: Pexels