Українська дизайнерка Лілія Літковська на Berlin Fashion Week представила нову колекцію з сукнею, вишитою «Молитвою українського націоналіста»

/
817 переглядів
Сукня з вишитим віршем-молитвою, який кров’ю на стіні своєї камери у Львівській в’язниці в 1936 році написав політичний в’язень Осип Мащак
Колекція «Веснянка» Litkovska

Українська дизайнерка Лілія Літковська представила нову колекцію весна-літо на Berlin Fashion Week, що розпочався 16 січня.

Колекція отримала назву «Веснянка» — на честь традиційних українських пісень, які звучать на початку весни, яка означає новий початок для України. «Весняні» роки дизайнерка передала за допомогою хаотичних силуетів, які втілюють енергію молодості, а також кольорової гами — від кольору сирого льону до сміливого чорного, яка говорить про різноманітність вибору, що дає молодість. Своєю колекцією Літковська також намагалася показати, що фундаментальні зміни, з якими зараз стикається Україна, призведуть до щасливого завтра.

Показ колекції Litkovska відбувся у музеї The Feuerle Collection, у бункері часів Другої світової війни, який британський архітектор Джон Поусон перетворив на мистецький простір.

Родзинкою колекції стала льняна сукня, вишита словами з «Молитви українського націоналіста» Осипа Мащака, які політичний в’язень написав кров’ю на стіні своєї камери у Львівській в’язниці в 1936 році:

«Україно, свята мати героїв, зійди до серця мого радісним гомоном Софійських дзвонів. Щоб віра моя була гранітом, щоб росла завзяттям міць, щоб сміло йшов я в бій, так, як йшли герої за тебе, Свята, за твою славу, за твої святі ідеї. І розпливуся в тобі та вічно житиму в тобі, Відвічна Україно: свята, могутня і соборна!»

 

Переглянути цей допис в Instagram

 

Допис, поширений Litkovska (@litkovska_official)

 

Фото: пресслужба Litkovska