В Україні каратимуть штрафами та громадськими роботами за мобінг на робочому місці

475 переглядів

В Україні запровадили адміністративну відповідальність за мобінг на роботі — цькування та приниження на робочому місці.

Верховна Рада ухвалила законопроєкт «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо протидії порушенню прав у сфері праці» у другому читанні та в цілому 1 грудня. «За» проголосували 290 народних депутатів.

Законопроєкт передбачає покарання у вигляді штрафу розміром 1700–2550 гривень або від 20 до 40 годин громадських робіт. У разі повторного мобінгу протягом року або цькування групою осіб покарання буде жорсткішим — штраф від 3400 до 5100 гривень або від 40 до 60 годин громадських робіт.

Тепер документ мають підписати голова парламенту та президент України.

Раніше, 16 листопада, Верховна Рада ухвалила ще один законопроєкт щодо протидії порушенню прав у сфері праці, який визначає, що таке мобінг.

«Мобінг (цькування) — це діяння роботодавця або окремих працівників трудового колективу, які спрямовані на приниження гідності та честі працівника, його професійної (ділової) репутації у формі психологічного та/або економічного тиску, зокрема із застосуванням засобів електронних комунікацій, створення стосовно нього напруженої, ворожої, образливої атмосфери, у тому числі, що змушує особу недооцінювати власну професійну придатність», — вказано у документі.

Цікаво, що під поняттям «економічний тиск» розуміється не лише безпідставне позбавлення частини виплат (премій, бонусів тощо), а й нерівна оплата за працю рівної цінності.

До типових ознак мобінгу автори законопроєкту зарахували повторюваність діяння, наявність сторін «кривдник», «потерпілий», «спостерігачі» (за наявності), а також дії або бездіяльність кривдника, наслідком яких, зокрема, є заподіяння моральної шкоди, приниження, страх, тривога, підпорядкування потерпілого інтересам кривдника, та/або спричинення соціальної ізоляції потерпілого, примушування до зміни місця роботи.

Нині цей законопроєкт очікує лише на підпис президента України.

Фото: Liza Summer: Pexels