Українські мотиви: Сучасні етнобренди

867 переглядів

Поряд із ультрамодним одягом розвиваються й етнічні бренди. Вони вправно поєднують традиції та сучасні тенденції, не обмежуючись одними вишиванками. Як живуть, надихаються та що створюють українські етнобренди, розповідаємо вам.

ETNODIM

Бренд ETNODIM народився 2008 року, коли засновник Андрій Черуха був ще студентом: «На той момент я зустрічався з дівчиною з Коломиї. Від неї дізнався про вишиванки, що виготовлялись у тому регіоні. Цей одяг одразу мене зацікавив, тому що онлайн-ринок майже не мав такої продукції. Разом із товаришем створили інтернет-магазин етнічного одягу. Через декілька років, коли з’явилася повноцінна команда, ми почали виготовляти власну лінійку вишитих суконь та вишиванок».

Бренд постійно розширює асортимент товарів та намагається поєднувати їх між собою. Вже декілька років ETNODIM співпрацює з Оршанським льонокомбінатом, де замовляє великі партії лляної тканини для етноодягу. Три роки тому з цього ж матеріалу марка вирішила пошити постільну білизну. Згодом з’явилися й лляні піжами, халати тощо.

Перші світшоти та футболки бренда були з вишивкою та етнічними принтами. Пізніше асортимент розширився новими моделями вже без етнічних деталей, однак були тематичними для колекції. Найвідомішими стали світшоти Hoverla та KYIV.

Етнічний одяг – це один із важливих елементів української ідентифікації. Ми не просто виготовляємо продукт, а творимо українську історію.

«Створювати сучасний і водночас традиційний одяг – велика складність. Не всі розуміють, що традиційні сорочки та сукні можуть виглядати по-новому. У більшості людей залишились свої шаблони та уявлення про традиційні українські вишиванки. Ми ж вважаємо, що створювати орнаменти – це мистецтво, а воно, своєю чергою, – відображення реальності. Саме так і народжуються речі, які мають історичні мотиви та наповнені новим, сучасним баченням», – говорить Андрій.

Зараз в ETNODIM два дизайнери – Ліля та Марина. Дівчата створюють орнаменти, які часто не мають жодної схожості зі звичною вишивкою.

Надалі бренд планує розширювати асортимент, додавати нові категорії та працювати над упізнаваністю. Проте найважливіше для ETNODIM – сконцентруватись на етноодязі, візитівці. У найближчих планах – створювати нові моделі, які суттєво відрізнятимуться від теперішніх та будуть більш доступні за ціною.

Два кольори

Засновниця бренда Оксана Доліновська давно виношувала ідею створення якісного одягу made in ukraine для широкого вжитку. Маючи економічну освіту, підійшла до цього питання професійно: прорахувала потреби ринку та найактуальніші ніші станом на 2015 рік. На фоні підвищеної патріотичності в Україні та популярності вишиванки в світі вибір припав саме на етноодяг.

«За роки існування бренда попит лише зростав, і ми помітили важливі причини, чому люди обирають етноодяг. Перша – у кожного українця вишиванка асоціюється з традиціями та власною родиною, і люди одягають її на важливі події у житті: вінчання, хрестини, останній дзвінок, вступний іспит тощо. Це прояв причетності до власної культури та бажання підкреслити особливість дати на календарі, – розповідає Оксана. – Друга – виїжджаючи за кордон, все більше українців бажають показати світові, що «я – українець». Це такого роду самоідентифікація нашого суспільства. Це круто, тому ми дедалі більше усвідомлюємо відповідальність та важливість нашої справи».

Попри те, що одяг “Два кольори” етнічний, бренд безперервно слідкує за трендами, актуальними подіями у світі моди, шукає цікаві рішення, кольорові поєднання.

«Наша мета – вирізнятися та бути популярними як бренд. Для нас важливо, щоби нашу сукню могла одягнути як дівчина у 20 років, так і жінка у 50 років. Намагаємось створювати такі моделі, які нам самим хотілося б носити».

У бренда є власний експериментальний цех у Києві, де створюються усі моделі. Народження суконь починається з ескізів та вишивки дизайнера в електронному форматі. Марка ретельно підходить до створення візерунків: шукає в книжках та музейних експонатах, допрацьовує, інколи використовує певні деталі. Далі конструктор створює лекала, за якими швачки відшивають перший варіант моделі. Потім вносяться деякі корективи, і кінцевий варіант відправляється на зйомку.

«Відчуваємо велику соціальну відповідальність – ми несемо культуру в маси, і до нас підвищені вимоги. Але нам безмежно подобається працювати в цій сфері. Вишивка – це як фарби у художника: великий вибір тем для опрацювання, широкий спектр гами» – говорить Оксана.

Серед мінусів роботи над етнобрендом засновниця виділяє роботу з натуральними матеріалами, які мають специфічні властивості та не підходять для всіх сезонів. Зараз бренд наполегливо шукає варіанти для зимового гардероба клієнтів. Наприклад, цього року були створені в’язані кардигани з орнаментами, які викликали чималий інтерес.

Також марка працює над створенням весняної колекції, яка зовсім скоро вийде в світ. «Займаємося розширенням асортименту – майстрині розробляють ручні віночки та намисто. Вже запланований спецпроект із відомою мамою для запуску літньої колекції у стилі family look. Окрім цього плануємо створити одяг до Хрещення. А скоро презентуємо ляльок-мотанок та вишиті скатертини», – говорить власниця.

Varenyky Fashion

Майже чотири роки тому Оксана Лебедєва вирішила зробити свою версію сучасного етнічного одягу для всієї родини. Основа Varenyky Fashion – речі з обережною символікою. Бренд створює одяг для хрестин, весільні сукні, вишиванки для дорослих та дітей різного віку, а також розробив першу та єдину шкільну форму в етностилі.

«Поєднувати етноколорит із сучасними тенденціями – легко. Мода завжди надихається етнічними традиціями. Ми просто уявляємо, куди та як сучасна жінка може одягнути вишиванку: і на ділову зустріч, і на родинне свято, і на теплих островах, – говорить Оксана. – Особистість, традиції, коріння, генетичний код – все це є у вишиванках. Бути частиною сучасного світу необхідно так само, як і пам’ятати своє коріння. До того ж вишиванки можна поєднувати з різними аксесуарами, носити влітку і взимку», – говорить Оксана.

Бренд співпрацює з етнологами та відповідально ставиться до орнаментів. Іноді навіть відмовляється від надзвичайно красивих елементів, якщо спеціалісти вважають їх недоречними.

Varenyky Fashion використовують тільки органічний льон, а лімітовані колекції виготовляються з оксамиту. Створення вишиванки розпочинається з ідеї дизайнера, який працює з літературою. Потім до процесу приєднуються художник та етнолог, після – інженер, який перетворює ідею на електронний варіант, а згодом за справу береться вишивальниця.

«Важливо зберігати ідентичність у глобальному світі. Global mind – Ukrainian Heart. Ми віримо, що все найголовніше ми вже маємо, треба лише адаптуватися до швидкого ритму сучасного світу».

2017 року бренд запустив розробку ювелірних оберегів із діамантами – це хрестики, янголи-охоронці, кулони на червоних нитках. Окрім того цьогоріч марка успішно працювала на таких світових Trade show, як Tranoi (Paris) та Coterie (New York). Від 2018 року Varenyky fashion продаватимуться на Міконосі, Багамах, Ібіці, Кіпрі, в Майамі, Лондоні, Нью-Йорку, Бейруті, а також продовжуватимуть співпрацю з країнами Північної Європи, де переважають стримані чорні та білі вишиванки.

ЗЕРНО

«В юності часто їздила в етноекспедиції Західною Україною та збирала різні речі. У мене є невелика колекція старожитностей. Мене завжди приваблювала тематика орнаментів, колористики, символів та їхнього значення, – говорить засновниця бренда Христина Патик. – Довго підбиралася саме до цього проекту, бо перед цим займалася одягом мас-маркет. Коли почалася революція 2013-го року, тема патріотизму органічно спонукала на старт. Із точки зору бізнесу був складний час, а з емоційної – найкращий. Перш за все, ідея була не комерційна – патріотичне відчуття надихнуло реалізувати такий проект».

Від самого початку ЗЕРНО не позиціонував себе як сувенірний бренд вишиванок. Марка свідомо не хотіла робити їх як усі, тому створювала зовсім інші речі. Постало завдання інтерпретувати етнічний стиль та інтегрувати його в сучасне місто. Наприклад, бренд почав використовувати давню техніку вибійки. Це вирізьблення форми на дошці, нанесення на неї фарби, а потім – перебивання орнаментів на тканину. Вибійка робиться вручну, тому кожна модель виходить унікальною.

«Жінка, яка одягає наші речі, не виглядає театрально, а навпаки – сучасно».

Бренд прагне, щоби жінка виглядала стильно та сучасно: «Наша клієнтка – освічена, інтелігента, самодостатня жінка. Вона не хоче бути як усі та одягатися в мас-маркеті. Вона шукає щось, що може її вирізнити – саме ЗЕРНО може запропонувати такий продукт».

«Як на мене, в роботі над таким брендом одні плюси. Ми обрали вузьку нішу, де суцільний креатив та постійна творчість. Етно – безкінечне джерело натхнення. Але мінус, можливо, в тому, що в нас вузька аудиторія. У цьому плані нам складніше просуватися на ринку», – говорить Христина.

Від самого початку ЗЕРНО позиціонував себе як етнобренд: «Постійно впроваджуємо та поширюємо концепцію екологічності в свідомості громадян. Наприклад, ми прихильники zero waste design – це безвідходний крій, який яскраво продемонстрований в автентичному одязі, – розповідає засновниця. – Наші речі – поза часом, вони не виходять із моди з сезону в сезон, що зменшує споживання людством речей. А якість одягу та довговічність дизайну дозволяє йому довго залишатися в гардеробі жінки й навіть передавати його у спадок».

У планах бренда – розвиток екологічного мислення громадян, а також акцент на сакральному змісті одягу.

Kozzachka by Anya Ko

Бренд Kozzachka заснувала дизайнер Анна Козак. Зараз вона проживає в Ірландії, але це не заважає їй створювати колекції етнічного одягу та поширювати його за кордоном. «В основу філософії покладено людський фактор. Ми спонукаємо суспільство поважати та зберігати навколишнє середовище, відповідально ставитися до покупок, а виробників – створювати етичну, гуманну та екологічну продукцію, що формує здорове та щасливе суспільство», – говорить Анна.

Kozzachka переконана, що кількість одягу не приносить того задоволення, що здатна подарувати річ, зроблена з любов’ю. Бренд орієнтується на якість та унікальність одягу, пропонує молоді творити нові речі за мотивами вінтажних українських поглядів, персоналізувати одяг особливими рисами та відмовитися від випадкових покупок.

«Мене завжди приваблював ф’южн-стиль. Моя креативна енергія не дозволяє робити все за сценарієм, тому іноді в асортименті може з’явитися сучасна річ базового стилю. Проте ми завжди повертаємося до головної концепції – поєднання традиційного з сучасним», – розповідає Анна Козак.

Бренд майже не планує свою діяльність наперед. Анна зізнається, що вона достатньо спонтанна людина, тому, якщо буде потрібно, Kozzachka перегляне свою концепцію і буде створювати те, що потрібно людям, адже основне завдання бренда – бути корисним.